DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Hírösszefoglaló

Verstappen ismét pole-ban, a teljes McLaren bahreini kézben – szombati F1-es hírek

A 2024-es F1-es szezon harmadik versenyhétvégéjén Max Verstappen a harmadik pole pozícióját szerezte, míg Carlos Sainz visszatérését követően az első sorból rajtolhat – összegyűjtöttük a szombati nap legfontosabb híreit.

Az időeltolódás miatt a harmadik szabadedzéssel indítottuk a mai napot, melyen Charles Leclerc autózta a leggyorsabb időt. A monacói versenyző mögött Max Verstappen és Carlos Sainz zártak az első háromban.

A szabadedzést követően az F2-es sprintfutamról is beszámoltunk, melyen új győztest avattak, Roman Stanek első győzelmét szerezte a versenyt követő büntetések következményeképp.

Az F1-es időmérő edzésen nem borult a papírforma, Max Verstappen idei harmadik rajtelsőségét is megszerezte. Másodikként Carlos Sainz zárt, aki vakbélműtétjét követően tért vissza. Habár Sergio Perez végzett a harmadik helyen, a mexikói versenyzőt három rajthelyes büntetéssel sújtották Nico Hülkenberg feltartása miatt, így Perez csupán a hatodik helyről várhatja a piros lámpák kialvását. Nem Perez volt az egyetlen, akit büntettek, Guanyu Zhou csak a bokszutcából vághat neki a futamnak.



Verstappen az időmérőt követően úgy nyilatkozott, kissé váratlanul érte a mai pole pozíció: „Egy kicsit váratlan volt ma az időmérőn, de nagyon boldog vagyok a Q3-mal. Mindkét kört nagyon jónak éreztem, és élveztem is. Eddig egy kicsit trükkös volt a hétvége, de ott tudtunk lenni a végén.”

Hasonlóan vélekedett Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is, aki arról beszélt, hogy egyáltalán nem volt egyértelmű a mai első helyezésük.

Verstappenhez hasonlóan a visszatérő Sainz is remek formában autózott, a spanyolnak a pole pozícióra is esélye volt: „Kemény volt az utóbbi két hét, sok napot töltöttem az ágyban azzal, hogy kiderüljön, itt tudok-e lenni ma. Szinte alig hittem el, hogy az első sorba kvalifikáltam, és vezetni is tudtam az időmérő során” – mondta az autóból kiszállva Sainz.

Sainz teljesítményét Fred Vasseur, a Ferrari csapatfőnöke is dicsérte: „Elképesztő, ha belegondolunk, hogy két hete még kórházban volt. Nagyon jól teljesített – az első edzést követően már az autóról beszélt, nem a műtétjéről. Mega teljesítmény tőle, főként, hogy két hete szombaton még a kórházban látogattam.”

Csalódást keltő teljesítményt nyújtott viszont Lewis Hamilton, aki már a Q2-ben búcsúzott: „Már hozzászoktam ahhoz, hogy kiesek a Q2-ben. Ez az érzésem, nem túl kellemes” – értékelt szűkszavúan Hamilton.

Természetesen Toto Wolff, az Ezüstnyilak csapatfőnöke sem nyilatkozott pozitívan: „Csalódást keltő a teljesítmény, mert a szabadedzésen még egy tizeden belül voltunk. A körülmények ott egy kicsit mások voltak, de nincs kifogás, egy olyan autónk van, ami nehezen vezethető, és könnyedén kicsúszhat a teljesítményablakból” – mondta a Sky Sportsnak Wolff.

Az Aston Martinnál sem repestek az örömtől a kvalifikáció után, Mike Krack csapatfőnök többet várt a kilencedik és tizedik helynél: „A fő célunkat, hogy mindkét autóval bejussunk a Q3-ba, elértük. Ez jó alapot biztosít egy erős vasárnapi futamhoz, ám a kilencedik és tizedik helynél előrébb is végezhettünk volna. Nehéz, szeles körülmények uralkodtak a pályán. Lance hibázott az utolsó mért körén a kilences kanyarban, míg Fernando utolsó próbálkozását padlólemez sérülés hátráltatta. Keményen fogunk dolgozni, hogy pontokat szerezzünk vasárnap” – mondta Krack.

 

A hazai pályán szereplő Daniel Ricciardo még ennél is kevésbé lehet elégedett, hiszen az ausztrál versenyző már a Q1-ben kiesett, míg csapattársa, Yuki Tsunoda a Q3-ig jutott. „Még Nem fogtam fel, hogy honnan is indulok. Az biztos, hogy fájdalmas. Az egyetlen dolog, ami kapcsán optimista lehetek, az a nagyszerű hazai közönség” – mondta Ricciardo.

A Logan Sargeant autójával versenyző Alex Albon Q2-be jutott a Williamsszel, a brit-thai versenyző pedig arról is beszélt, hogy csapattársa miként reagált a kialakult helyzetre: „Igazi úriemberként és csapatjátékosként kezelte a helyzetet. Ami engem illett, próbáltam a lehető legjobbamat nyújtani, minél kevesebbet gondolva a kialakult helyzetre. A munkámat végzem, a legjobban pedig úgy segíthetek a csapaton és Sargeanten, ha jól teljesítek ma és holnap.”

A nap egyik legfontosabb híre a McLaren háza tájáról érkezett, a McLaren Group ugyanis teljesen a bahreini Szuverén Vagyonkezelő Alap tulajdonába került. A részvényesek már decemberben jóváhagyták az üzletet, ami a bejelentés értelmében most zárult le, így a wokingiak F1-es csapatánál többségi részvényes Mumtalakat Holding Company teljes kontrollt szerzett az egész McLaren Group részvényei felett.

Az F1 mellett természetesen a MotoGP történéseiről is írtunk, szombat kora délután került sor a MotoGP Portugál Nagydíjának sprintfutamára, amelynek Enea Bastianini vághatott neki a pole-pozícióból, ám a leintésnél csak hatodikként zárt az olasz. A minap még gyomorbántalmakkal küzdő Vinales győzött a portimaói sprinten, a második helyet végül Marquez kaparintotta meg, egy kemény utolsó körös manőverrel lenyomva Martint. Bagnaia nagy lemaradással futott be negyedikként, majd jött Miller és Bastianini. Az újonc Pedro Acosta a rajthelyének megfelelő hetedik pozícióban befutva MotoGP-s karrierje legjobb eredményét jegyezte, a pontszerzők közé pedig a másik gyári apriliás Aleix Espargaro és a yamahás Fabio Quartararo fért még be.

Visszatérve a Forma–1-re: Ne feledjétek, hogy holnap reggel korán kezdünk, az Ausztrál Nagydíj magyar idő szerint hajnali ötkor veszi kezdetét, melynek rajtrácsát ide kattintva éritek el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: