DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Ez a legrosszabb szezonkezdetem” – Hamilton

Nem érezte előre a motorhibát, amely véget vetett a hétszeres F1-es világbajnok futamának Melbourne-ben. Szerinte még 2009-nél is rosszabb a kezdés.

Max Verstappen mellett volt egy másik nagynevű kiesője is a Formula-1-es Ausztrál Nagydíjnak: szintén még az első körökben történt, hogy Lewis Hamilton alatt megadta magát a Mercedes. A csapat már a verseny közben megerősítette, hogy a motorral adódtak gondok a britnél, később pedig a brit az F1 TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy ez minden előzetes nélkül következett be:

„Egyszerűen egyszer csak megállt, nem éreztem, hogy ez következne. Egyértelműen frusztráló a dolog, hiszen még nagyon korán voltunk a versenyben, még reménykedtem benne, hogy lépdelhetek majd előre a többiekétől eltérő stratégián. De előfordul az ilyesmi.”

f1-hamilton-mercedes-melbourne-1



Arra a kérdésre, hogy tanult-e bármit abban a néhány körben az autóról és a hétvégi küszködésük okáról, így felelt Hamilton: „Semmi olyat, amit előzőleg már ne tudtunk volna. Szenvedtünk a… nem tűntünk borzalmasnak a nagy tempójú részeken, viszont ezen a hétvégén azok voltunk a lassú szakaszokon, míg az előző versenyeken a nagy sebességű szekciókon voltunk rosszak és a lassúakon jók… Úgyhogy igen, nagy küszködés volt ez a hétvége.”

A kiesését megelőzően Sergio Perez Red Bulljával harcolt a hétszeres világbajnok, aki szerint óriási az előnye az energiaitalosoknak: „Óriási a különbség, szerintem egy másodperccel gyorsabbak nálunk vagy ilyesmi. Friss gumikon volt persze, de ahogy elhúzott az egyenesben, úgy voltam vele… ugyanaz a helyzet, mint tavaly.”

 

Még 2009-nél is rosszabb az idei F1-es idénykezdet

Hamilton később az írott sajtónak az eddigi három nagydíjat is összegezte, amely során mindössze nyolc pontot gyűjtött: „Ez a legrosszabb szezonkezdet, amelyben valaha részem volt” – jelentette ki a 39 éves pilóta, majd amikor rákérdeztek, hogy az előző kettőnél is rosszabb-e, így reagált:

f1-hamilton-mercedes-melbourne-2

„Igen, egyértelműen. Szerintem még 2009-nél is rosszabb. De meglepő módon elég jól érzem magam. Igyekszem perspektívában szemlélni a dolgokat, és lehetne sokkal rosszabb is. Roppant hálás vagyok. Élveztem az Ausztráliában töltött időt, még mindig szeretek együtt dolgozni a csapattal. Persze szeretnék győzelmekért harcolni és egyáltalán befejezni futamokat. Sosem jó így zárni, de tudom, hogy vissza fogunk vágni és oda fogunk érni.”

Hamilton nem tagadta, hogy megviseli a Mercedes csapatszellemét az, hogy ismét nyögvenyelősen kezdődött számukra az évad: „Amikor mindenki annyit dolgozik a tél során, és megérkezünk izgatottan és motiváltan, akkor az a hozzáállásunk, hogy győzelmekért fogunk harcolni.”

„De aztán nyilván nem ez a helyzet. Azt mondod magadnak: ’oké, akkor talán második vagy harmadik hely’. De nem, nem így van, és egyre lejjebb zuhanunk. És végigmegyünk az érzelmeken, ez kihívást jelent. De továbbra is inspirálnak azok az emberek, akikkel együtt dolgozom, továbbra is megteszik az erőfeszítéseket, és ez a fontos.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: