Több száz katonát vesztett Ukrajna egy összehangolt támadásban, a fegyverük is fogyóban van

Események

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2023.12.08.
Bahmut, 2023. december 7. Ukrán 22. gépesített dandár katonái egy D-44 85 mm-es tüzérségi löveggel lőnek orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut település közelében húzódó frontvonalnál 2023. december 7-én. MTI/EPA/Maria Senovilla
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 654. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
07:37
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:43
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Hadianyagra spórolnak az orosz városok az ünnepeken

Az orosz városok lemondják az újévi ünnepségeket, hogy pénzt takarítsanak meg a háborúra - írta a Kyiv Independent.

A tisztviselők ígéretet tettek arra, hogy visszaveszik az ünnepségeket és a tűzijátékokat, hogy katonai felszereléseket vásárolhassanak Oroszország ukrajnai inváziójához.

07:45
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5818 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4498 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 84 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták.

08:52
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Fehér Ház: Ukrajna támogatásának elmaradása túl sokba kerülne

Ha nem támogatnák Ukrajnát az Oroszország elleni harcban, az súlyos költségeket okozna az Egyesült Államok gazdasági és biztonsági érdekeinek - mondta John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

09:57
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Bojkottfelhívás lengyel fuvarozók ellen

Négy európai ország kereskedelmi szövetsége bojkottra szólított fel az Ukrajnával közös határt lezáró lengyel fuvarozókkal szemben – írta a Nexta.

10:25
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Egy év alatt 90 százalékkal csökkent az Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi támogatás

A Keil Intézet szerint a háború kezdete óta Ukrajnának katonai felszerelést és pénzügyi támogatást nyújtó 42 országból az elmúlt három hónapban mindössze 20 adott támogatást. Az Ukrajnának szánt adományokat nyomon követő német kutatóintézet szerint a felajánlások értéke 2022 ősze és 2023 ősze között csaknem 90 százalékkal csökkent – írja a Breitbart a Keil Intézet elemzésére hivatkozva.

Christoph Trebesch, az intézet egyik igazgatója megjegyezte, hogy az adományozók „az elmúlt hónapokban tétovábbá váltak", és azt állította, hogy az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok által tervezett nagyszabású segélyprogramok további késedelme „jelentősen megerősítené Putyin pozícióját". Az Ukrajnának tett ígéretek értéke most a legalacsonyabb 2022 januárja óta – áll az elemzésben.

10:59
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Jelentősen visszaesett az orosz fegyverek iránti nemzetközi kereslet

Amerikai fegyvergyártók domináltak, orosz cégek csúnyán beégtek még a novemberi, Dubai Airshow-n, amit két év után rendeztek meg ismét a DWC Al Maktoum nemzetközi repülőtéren - írja a Mandiner.

Hiába képviseltették magukat olyan orosz, állami kézben lévő nagyvállalatok, mint a Rostec, a United Aircraft Corporation vagy az Almaz-Antey – Londonban, Párizsban erre az ukrajnai invázió miatt nem volt lehetőségük –, a dubaji vásáron 0, azaz nulla darab értékesítési szerződést tudtak megkötni. Pedig elvitték a modernizált Il-76MD90 típusú teherszállító repülőgépüket, a továbbfejlesztett Mi-171A3 típusú helikopterüket, illetve a Kamov Ka-52-es harci forgószárnyasukat is. Utóbbiak harci értékét nemigen növeli, hogy az ukrán légvédelem tömegével szedi le őket.

A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái fegyvert tisztítanak az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A Newsweek.com cikke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) kimutatása szerint az elmúlt években jelentősen visszaesett az orosz fegyverek iránti nemzetközi kereslet. De még ennek fényében is meglepő, hogy a Rosoboronexport nevű cég az Egyesült Arab Emírségből nulla darab kontraktussal tért vissza Moszkvába. A 2021-es dubaji vásáron 1,3 milliárd dollár értékben kötöttek szerződéseket orosz cégek, 2017-ben pedig 10 milliárd dollárért.

11:34
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Rengeteg katonát veszíthetett Ukrajna

Az orosz csapatok központi harccsoportjának katonái Krasznolim irányában legyőzték az Ukrán Fegyveres Erők két és az Ukrán Nemzeti Gárda egy dandárját. Ukrajna a műveletben 290 katonát vesztett – közölte a TASZSZ-szal Alekszandr Szavcsuk, a csoport sajtóközpontjának vezetője.

12:18
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok újabb hadihajókat helyeztek harckészültségbe

Az orosz haditengerészet egy hajót helyezett harckészültségbe a Fekete-tengeren és egyet az Azovi-tengeren, utóbbit Kalibr cirkálórakéta-hordozók nélkül – közölte szombat reggel az ukrán haditengerészet. A flotta Földközi-tengeren harckészültségbe állított hajóján azonban 2 Kalibr cirkálórakéta-hordozó is van, összesen legfeljebb 16 rakétával – írja az Interfax.

Arról is beszámoltak, hogy a nap folyamán az Orosz Föderáció érdekeit védve a Kercsi-szoroson 25 hajó haladt át, közülük 12 a Boszporusz felől. A Fekete-tengeren pedig 13 hajó, amelyek közül 4 szintén továbbhaladt a Boszporusz felé. A lap emlékeztet, hogy az Orosz Föderáció továbbra is megsérti „Életbiztonság a tengeren" tárgyú nemzetközi egyezményt az automatikus azonosító rendszerek (AIS) kikapcsolásával.

13:13
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán katonák veszélyes dologra készülnek

A PSS by Logics7 jelentős fejlesztést hajtott végre egy tüzérségi szimulátorán bizonyos fegyvermodulok hozzáadásával, így a listán már több mint 30 féle fegyver szerepel – írja a Focus.

Az Ukrán Védelmi Erők katonai állománya az iráni Shahed típusú kamikaze drónok megsemmisítésére készül a szimulátorok segítségével. Erről Igor Belov, a PSS by Logics7 társtulajdonosa beszélt, aki elmondta, hogy a digitális térben lehetőség nyílik bizonyos, a valódi harci műveletekhez közel álló forgatókönyvek létrehozására.

14:11
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Már Zelenszkij felesége is pénzt követel Amerikától

Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége egy interjúban beszélt arról, hogy az ukránokat „halálos veszély" fenyegeti – írja a BBC.

Az ukrán first lady arra a hírre reagált, amelyben ismertették, hogy hamarosan elfogyhatnak az Ukrajnának szánt amerikai források. Kiemelte, hogy az ukrán nép meghal, ha a nyugati országok nem folytatják tovább a pénzügyi támogatásukat. Zelenszka szerint nagy szükségünk van a segítségre, emellett nagyon fáj látniuk, hogy a segítőkészség elhalványul. Mint mondta, az ukránok számára ez életkérdés.

14:42
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz dróncsapás végzett egy emberrel Herszonnál

Az oroszok dróncsapást mértek Beriszlav városra, Herszon régióban. Egy ember meghalt, egy másik pedig megsérült – írja a Strana Alekszandr Prokudin, a terület katonai közigazgatásának vezetőjének közlése alapján.

Közlése szerint az elmúlt 24 órában az oroszok 62 támadást hajtottak végre, 318 lövedéket lőttek ki aknavetőből, tüzérségi eszközökből, tankokból, drónokból és repülőgépekről. 41 lövedéket lőttek ki Herszon városára. Az orosz hadsereg behatolt a régió településeinek lakóterébe is, egy kritikus infrastrukturális létesítményben kárt okoztak.

15:12
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Mégsem szállít Bulgária harckocsikat Ukrajnának

Hétfőn Rumen Radev bolgár elnök megvétózta a parlament által elfogadott törvényjavaslatot, amely ratifikálja az Ukrajnával kötött megállapodást, és amely páncélozott harckocsik szállításáról szól Kijevnek – írja az Ukrajinszka Pravda.

A megállapodás ratifikálásáról szóló törvényjavaslatot 162 bolgár képviselő szavazta meg, míg 55-en ellene voksoltak. Az oroszbarát erők képviselői bírálták a páncélozott járművek Ukrajnának való átadásának szándékát, megismételve az elnök tézisét, miszerint a harckocsikat a bolgár határ védelmére használhatnák.

A Szófia és Kijev közötti kormányközi megállapodás keretében a bolgár belügyminisztérium 100 kivont páncélozott személyszállító járművet adna át Ukrajnának. A megállapodást idén júliusban kötötték és november 13-án Ukrajnában írták alá. Mivel katonai-műszaki együttműködésről van szó, a megállapodást a bolgár parlamentnek is ratifikálnia kellett.

15:48
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij újabb vezetőket rúgott ki

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jóváhagyta a Csernyihivi és Dnyipropetrovszki területen működő regionális állami közigazgatások három vezetőjének felmentését – írja az RBC Ukrajna. Ennek értelmében elbocsátották Jurij Jandulszkijt a Dnyipropetrovszki terület államigazgatásának vezetői posztjáról, valamint Olekszij Lengyelt a (Dnyipropetrovszk régiójában található) pavlogradi járás vezetői posztjáról.

Emellett Ivan Vascsenkot a Csernyihivi terület korjukovszkij kerületi állami közigazgatásának vezetői posztjáról. Ezen túl Olekszandr Musienkot pedig elbocsátotta Herszon régió Szkadovszkij körzetének egyik katonai közigazgatásának vezetői posztjáról.

16:13
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Jelentős áttörést értek el az oroszok Avgyijivka közelében

Az orosz csapatok sikeres támadó hadműveleteket hajtottak végre december 8-án Avgyijivka közelében – közölte az Ukrajinszka Pravda. A washingtoni székhelyű Hadtudományi Intézet (ISW) szerint a földrajzi hely alapján készített felvételek is azt mutatják, hogy az orosz csapatok az Avgyijivkától 5 kilométerre található szennyvíztisztító telep felé nyomultak előre.

Ukrán 22. gépesített dandár katonái egy D-44 85 mm-es tüzérségi löveggel lőnek orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut település közelében húzódó frontvonalnál 2023. december 7-én. Forrás: MTI/EPA/Maria Senovilla

Orosz források már az utóbbi napokban is arról számoltak be, hogy csapataik sikeres támadásokat hajtottak végre Avgyijivka közelében. Az ukrán vezérkar jelentése cáfolta ezt az állítást. A napokban a brit védelmi minisztérium tett közzé egy felvételt, amely részletesen bemutatta a kelet-ukrajnai városban okozott pusztítást.

16:35
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Verekedés tört ki a bolgár parlamentben Ukrajna miatt

Hétfőn Rumen Radev bolgár elnök megvétózta a parlament által elfogadott törvényjavaslatot, amely ratifikálja az Ukrajnával kötött megállapodást, és amely páncélozott harckocsik szállításáról szól Kijevnek.

A TÖRVÉNYTERVEZET MÉRLEGELÉSE ALATT VEREKEDÉS ALAKULT KI A KÉPVISELŐK KÖZÖTT.

írja a Korrespondent egy bolgár tömegtájékoztatási forrásra hivatkozva. A Szófia és Kijev közötti kormányközi megállapodás keretében a bolgár belügyminisztérium 100 kivont páncélozott személyszállító járművet adna át Ukrajnának. A megállapodást idén júliusban kötötték és november 13-án Ukrajnában írták alá. Mivel katonai-műszaki együttműködésről van szó, a megállapodást a bolgár parlamentnek is ratifikálnia kellett.

16:52
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ukrán katona lelőtte három társát, majd öngyilkos lett

Az ukrán fegyveres erők egyik katonája lelőtte három társát, majd öngyilkos lett a donyecki Mirnogradban – közölte Igor Moszijcsuk, a Radikális Párt képviselője. Az ukrán Sztrana információi szerint a katona ittas volt.

„December 9-én hajnali egy órakor 4 katona között alkoholfogyasztás közben konfliktus alakult ki, ezért egyikük megragadott egy Kalasnyikov gépkarabélyt, és lelőtte három társát. Ezt követően a lövöldöző az általa elkövetett bűncselekmény súlya miatt önmagával is végzett" – írta Moszijcsuk.

A kép illusztráció! Forrás: MTI/EPA/Maria Senovilla

Nemrég hasonló eset történt Kijevben, egy részeg katona lelőtte két kollégáját, és megpróbált elmenekülni. Az áldozatok a helyszínen meghaltak. Két órával később őrizetbe vették a férfit. Ezt követően kiderült, hogy a bíróság óvadék lehetősége nélkül 60 napra előzetes letartóztatásba helyezte.

17:27
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok által megszállt területeken is lehet szavazni Putyinra

Az ukrán külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy az ideiglenesen megszállt ukrajnai területeken kapott szavazatok beszámítása kétségbe vonná az orosz elnökválasztás teljes eredményének legitimitását – írja az Unian ukrán hírügynökség.

Az orosz Központi Választási Bizottság bejelentette, hogy 2024. március 15-17-én az Orosz Föderáció rendes elnökválasztásának részeként szavazást tartanak a megszállt ukrajnai területeken. Az ukrán külügyminisztérium figyelmeztetett, hogy ezen „álválasztások" eredményei jogilag semmisek lesznek.

Putyin Forrás: Twitter
17:57
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Szertefoszlik Ukrajna nagy terve?

Lehet, hogy Ukrajna nem lesz képes összegyűjteni a forrásokat 2025-ig egy jelentős ellentámadás megindításához – mondták nyugati diplomaták és katonai stratégák a The Wall Street Journalnak.

A KIJEVI ERŐK MOST BEÁSSÁK MAGUKAT EGY HOSSZABB IDŐSZAKRA, AMIKOR IS CSAK PRÓBÁLJÁK MEGÁLLÍTANI AZ OROSZ ELŐRENYOMULÁST.

Volodimir Zelenszkij elnök a múlt héten elrendelte a harctéri erődítmények kiterjedt hálózatának kiépítését, hogy segítse a csapatokat a vonal megtartásában. A fegyveres erők napján, december 6-án Zelenszkij elismerte a megszállt területek visszaszerzéséért folytatott harc nehézségeit, de kitartásra buzdított – írja a The Guardian.

18:30
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán áruszállítók miatt több száz magyar vállalkozás került veszélybe

Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a "tönk szélére" - mondta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára szombaton az MTI-nek.

Árvay Tivadar telefonon elmondta: az Európai Unió a háborús helyzetre való tekintettel engedélyezte az ukrán áruszállítóknak, hogy - alapvetően humanitárius szállítások miatt - megjelenjenek a közös piacon.

Az engedélyt 2024 júniusáig hosszabbították meg, aminek az lett az eredménye, hogy mára a magyar közutakon több mint 30 százalékkal nőtt az ukrán kamionok futásteljesítménye, miközben a magyar járművek futásteljesítménye 4 százalékkal csökkent.

Hozzátette, hogy az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, valamint nem érvényesek rájuk az uniós szabályok. Az ukrán fuvarozók jelentős árelőnnyel dolgoznak és tönkreteszik a tagállamok logisztikai ágazatának fuvarozókat érintő részét - hangsúlyozta a főtitkár.

19:14
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

A német kancellár szerint Németországnak készen kell állnia arra, hogy növelje az Ukrajnának nyújtott támogatását

Németországnak készen kell állnia arra, hogy növelje az Ukrajnának nyújtott támogatását, "amikor mások megtorpannak" - mondta Olaf Scholz német kancellár december 9-én, nyilvánvalóan arra utalva, hogy az Egyesült Államokban bizonytalan az Ukrajnának nyújtott további segítség.

20:10
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Herszont támadták az oroszok

Az orosz erők december 9-én csapást mértek az Ukrajna déli részén fekvő Herszon városára, két lakos megsebesült - jelentette a Herszon régió katonai adminisztrációja.

Az egyik sérült, egy 58 éves nő fejsérüléssel került kórházba.

20:53
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétatámadás miatt légiriadó volt Ukrajna több régiójában

Nem sokkal este 6 óra előtt megszólalt a légiriadót jelző sziréna a mikolajivi, a herszoni, a dnyipropetrovszki és a zaporizzsjai ukrán régiókban.

Az ukrán légierő egy orosz rakétát lőtt le Ukrajna dnyipropetrovszki régiója felett - írja a Kyiv Independent.

21:33
december 09, 2023
Vágólapra másolva!

Kupjanszkra mértek csapást az oroszok

Az orosz erők csapást mértek Kupjanszkra és az ahhoz közeli Podoly falura, két ember meghalt, további kettő pedig megsebesült - jelentette az ukrán főügyészség december 9-én.