Felborult egy kínai bevándorlókat szállító hajó Mexikónál, nyolcan meghaltak

2024.03.31. 16:22
Nyolc kínai bevándorló holttestére találtak egy mexikói strandon. Baleset áldozatai lettek, a hajó vezetőjéről egyelőre nincs információ. A kínai állampolgárok az Egyesült államokba próbáltak eljutni, ahol egyre csak nő az illegális bevándorlók száma 2018 óta.

Nyolc kínai állampolgár holttestét találták meg a mexikói Oaxaca állam egyik tengerpartján, miután felborult a hajójuk – közölte a BBC. A holttesteket pénteken találták meg egy útvonal mentén, amelyet főként az Egyesült Államokba tartó illegális bevándorlók használnak.

A hét nő és egy férfi egy mexikói polgár által üzemeltetett hajó fedélzetén tartózkodott, amely csütörtökön indult útnak a Guatemalával határos Chiapas államból.

A balesetet egy személy túlélte, egyelőre nincs információ arról, hogy mi történt a hajó vezetőjével.

Az oaxacai ügyészség közölte, hogy holttesteket Playa Vicente városának egyik strandja közelében találták meg, valamint, hogy vizsgálják a baleset okát, és együttműködnek a mexikói kínai nagykövetséggel az áldozatok azonosítása érdekében.

Az utóbbi években egyre csak nő azok száma, akik Mexikóból próbálnak bejutni az Egyesült Államokba, ahová 2021 óta több mint 6,3 millió bevándorló lépett be illegálisan.

A szám 2018 óta emelkedik, főként a közép-amerikaiak miatt, akik a nehéz életkörülmények elől menekülnek, továbbá olyan kínai bevándorlók miatt, akik a gyengélkedő gazdaság és a politikai elnyomás miatt kívánják elhagyni Kínát.

Tavaly több mint 37 000 kínai állampolgárt tartóztattak fel az USA és Mexikó határán, ami körülbelül 50-szerese a két évvel ezelőtti számnak.