DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Megkezdi a fogyókúrát az Alpine F1-es autója

A hétvégi Japán Nagydíjon beveti első fejlesztési csomagját a francia istálló: ez elsősorban az első szárnyat érinti, valamint a súlycsökkentést szolgálja.

Minden várakozást alulmúlóan pocsék szezonkezdetet tudhat maga mögött az Alpine: a 2023-ban még a mezőny második felének legjobbjaként a konstruktőri világbajnoki értékelés hatodik helyén végző istálló gyakorlatilag a sereghajtó pozícióba zuhant vissza a 2024-es szezonra.

Mint azt az évad elején távozott korábbi F1-es technikai igazgatójuk, Matt Harman elmondta: több okra vezethető vissza az A524-es borzalmas teljesítménye. Ezek közé tartozik az, hogy a konstrukció jócskán a szabályokban előírt minimumtömeg fölött van, azaz túl nehéz a versenygép.

16bbdb45-21ee-8096-6278-1664682d7d08_resize



Ezen (is) igyekszik orvosolni első fejlesztéseivel az Alpine, amelyeket a hétvégi Japán Nagydíjon vetnek be – minderről Bruno Famin csapatvezető beszélt a francia alakulat suzukai előzetes sajtóközleményében:

„A 2024-es fejlesztési tervünknek megfelelően, az ütemtervet követve érkeznek meg az első fejlesztéseink az A524-eshez. Noha nem jelentősek, fontos számunkra, hogy a lehető leghamarabb feltegyük ezeket az autóra, hogy felmérhessük a bennük rejlő potenciált és folytathassuk a csomagunk megértését. Ezek a fejlesztések főként az első szárnyat érintik, valamint a súlycsökkentés első lépését is jelentik.”

A közleményből az is kiderül, hogy Japánban a „tradicionálisabb” kék festésre vált az eddigi futamokon látott rózsaszínről az Alpine – jóllehet, épp szintén a súlycsökkentést szem előtt tartva mindkét verzió alapszíne a fekete inkább.

af43f5a2-5868-d17b-d593-4d14ad55a5fc_resize

Csak a körülmények miatt mentek jobban Melbourne-ben?

Másfél héttel ezelőtt a Formula-1-es Ausztrál Nagydíjon valamelyest erősebben szerepelt az Alpine, mint az azt megelőző két arab fordulón: Esteban Ocon konkrétan úgy érezte, pontszerzési esélytől estek el azzal, hogy egy a fékcsatornájába ragadt sisakfólia miatt extra bokszkiállást kellett beiktatnia a futamon.

Famin szerint ugyanakkor ez inkább az Albert Parkban volt betudható, semmint az autóval történt előrelépésnek: „Ausztráliában közelebb tudtunk harcolni a pontszerzéshez, mint korábban. Viszont hozzá kell tenni, hogy ez valószínűleg a körülményeknek és a pálya tulajdonságainak volt betudható, nem pedig a teljesítményünk javulásának. Ráadásul még ez is messze van a célkitűzéseinktől.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: