DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Motor

Jöhet a közös F1–MotoGP versenyhétvége?

A Liberty Media révén egy kézbe került a száguldó cirkusz és a gyorsaságimotoros-vb, de vajon elképzelhető-e, hogy megvalósul a két széria közös szuperhétvégéje?

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Hétfőn jelentették be, hogy a Formula-1-et 2016 óta birtokló Liberty Media 86 százalékban felvásárolta a Dorna Sportsot, amely a MotoGP (és a Superbike-világbajnokság) kereskedelmi jogait birtokolja.

A Liberty vezetősége rögtön hangsúlyozta, hogy attól függetlenül, hogy ezzel kvázi egy kézbe került a két legjelentősebb autó-motorsportos világbajnoki széria, külön termékként fogják kezelni őket, nem tervezik például egy csomagban értékesíteni a közvetítési jogokat a tv-társaságok felé – éppen emiatt nem is számítanak versenyjogi vizsgálatokra a tranzakció kapcsán.

De vajon elképzelhető-e, hogy a közös jogtulajdonos megvalósítja a közös F1–MotoGP versenyhétvégét, amelynek gondolatával egy ideje már kacérkodnak a két világbajnokság vezetői? A mostani lépés bizonyosan könnyítené az erről szóló egyeztetéseket, ám a MotoGP sportigazgatója, Carlos Ezpeleta a Motorsport.com spanyol podcastjában arról beszélt, hogy így is igencsak nehezen lenne megvalósítható a projekt, éppen ezért egyelőre nincs is tervben ilyesmi:

motogp-start



„Ez olyasmi, ami jelenleg nyilvánvaló okokból kifolyólag nem szerepel a közvetlen terveink között, és nem is dolgozunk rajta – viszont nem is zárjuk ki a közép távú jövőre nézve. Ugyanakkor a valóság az, hogy ennek korlátozott mértékben lenne értelme, mert végső soron vannak rendezvényeink a saját rajongótáborunkkal, amely a legtöbb helyen eltér a Formula-1 közönségétől.”

„Sok pályán minden jegyet eladnak, ahogy mi is, szóval nehézségekbe ütközik az, hogy ezt a kettőt összehozzuk egy eseményen, egy hétvégén, és a befektetés megtérülése sem túlságosan egyértelmű még ma. Emellett ott vannak a problémák a különböző szponzorokkal, tv-kamerákkal, szóval fogalmazzunk úgy, hogy egy elég bonyolult projekt lenne.”

„Ezen kívül van ugyan néhány pálya, amelyen mindkét sorozatot meg lehet rendezni, de nem túl sok. Szóval nem vetjük el ezt a projektet, de nem is dolgozunk rajta” – tette hozzá Carlos Ezpeleta.

Jelenleg valóban mindössze öt olyan helyszín van, ahol 2024-ben a Formula-1 és a MotoGP is versenyez: Barcelona, Spielberg, Silverstone, Austin és Katar. Az F1 és a motoros királykategória azonban meglehetősen eltérő igényekkel rendelkezik, mindenekelőtt biztonsági szempontból: például rendszerint eltérő típusú korlátok védik a versenyzőket a pálya szélén, ezért pillanatnyilag valóban nehezen kivitelezhetőnek tűnik a közös szuperhétvége.

Arról, hogy mit jelenthet a MotoGP számára a Liberty Media beszállása, itt írtunk hosszabban, valamint a Pitwall hétfői adásában is részletesen beszéltünk:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: