Készül az új KRESZ

2024.04.04. 08:23
Az Építési és Közlekedési Minisztérium széles körű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetés keretében kezdi meg a KRESZ-reformot: az új közlekedési szabályrendszer kialakítása öt fő témakörben zajlik. A KRESZ megújításának célja az egyszerűbb, átláthatóbb és korszerűbb szabályozás kialakítása, a biztonságos közlekedés feltételeinek garantálása, a szabályismeret és a szabálykövetés javítása, valamint a hazai közlekedési kultúra fejlesztése.

Megújítják a KRESZ-t: a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatnak megfelelően az új közlekedési szabályrendszer kialakítása öt fő témakörben zajlik – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium, amely széles körű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetés keretében kezdi meg a KRESZ-reformot.

„A KRESZ az állampolgárok körében legismertebb és legtöbbször alkalmazott jogszabály, amelynek megújítására átfogó tudományos munka és széles körű társadalmi egyeztetés keretében kerül sor” – írja az Építési és Közlekedési Minisztérium, amely a szakfeladatokat végző KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft.- vel együtt dolgozva az elmúlt másfél évben több mint félszáz közigazgatási, szakmai, érdekképviseleti, tudományos és civil szervezet bevonásával mérte fel a közúti közlekedésben részt vevő hivatásos vagy civil szereplők elvárásait, gyűjtötte össze a tudományos, szakmai vagy érdekképviseleti szervezetek javaslatait, valamint azonosította a főbb problémaköröket, amelyek a felülvizsgálat szempontrendszerének alapját képezik.

A szakmai és tudományos munka, valamint a társadalmi egyeztetés a több ponton javításra szoruló, bonyolult és idejétmúlt szabályrendszer mellett az oktatási, képzési területen, a szabályok betartásában és betartatásában, a közlekedési infrastruktúra sokszor helyi szinten nem egységes kialakításában, valamint a közlekedésben részt vevő járművek műszaki paramétereire vonatkozó követelményekben és a közlekedésben megjelenő új technológiák, eszközök kezelésében is beavatkozási területeket azonosított

– áll a minisztérium közleményében.

A KRESZ megújításának célja az egyszerűbb, átláthatóbb és korszerűbb szabályozás kialakítása, a biztonságos közlekedés feltételeinek garantálása minden közlekedő számára, a szabályismeret és a szabálykövetés javítása, valamint a hazai közlekedési kultúra fejlesztése.

Öt fő témakör mentén indul el a közlekedési szabályrendszer megújítása és az új KRESZ (Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása) kialakítása. A Kormány 1091/2024. (IV. 3.) határozatának megfelelően sor kerül a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ), valamint a kapcsolódó jogszabályok felülvizsgálatára.

A KRESZ-reform tehát öt fő témakörben zajlik:

  • a KRESZ-ben foglalt magatartási szabályokat,
  • a humán tényezőt,
  • a szankciórendszert,
  • az infrastruktúrát
  • és a járműműszaki feltételrendszert

érintő jogszabályok átfogó felülvizsgálatával kerül sor az új szabályozás kialakítására.

A közlekedési szabályrendszeren belül sor kerül a humán tényező – így a képzési, oktatási háttér és a közlekedési kultúra – fejlesztési lehetőségeinek vizsgálatára, a szankciórendszer és a közúti ellenőrzési tevékenység hatékonyabbá tételének vizsgálatára, a közútkezelési szabályrendszer felülvizsgálatára, valamint a járművekkel szemben támasztott műszaki elvárások megújítására, az önvezetéssel kapcsolatos technológiák alkalmazási lehetőségeinek kialakítására.

Az öt fő területet érintően Lázár János építési és közlekedési miniszter a belügy-, a Miniszterelnökséget vezető, a kultúráért és innovációért felelős, az igazságügyi, valamint a közigazgatási és területfejlesztési miniszter bevonásával 2025. március 31-ig tesz javaslatokat az új szabályozás kialakítására.