DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Sargeant Albon összeszerelt autójával folytatja

Nem cserélik vissza a karosszériákat a Williamsnél, ahol egészen az F1-es Miami Nagydíjig nem lesz tartalék. Nem érez bizalomvesztést az amerikai.

Miután Alexander Albon úgy összetörte a Formula-1-es Ausztrál Nagydíj első szabadedzésén a Williamst, hogy nem lehetett a helyszínen megjavítani a karosszériát, és mivel a tél során jelentős változtatást eszközöltek a gárdánál az alváz építésével kapcsolatban, még nem készült tartalék belőle, ezért az istálló átadta a thai-brit pilótának a csapattárs Logan Sargeant autóját, így az amerikai önhibáján kívül volt kénytelen kihagyni a melbourne-i hétvége további részét.

A Williams magyarázata szerint a csapat érdekeit tartották a szem előtt a döntés meghozatalakor és azt, hogy maximalizálják a pontszerzési esélyüket – amely egyébként Albonnal sem jött össze nekik az Albert Parkban.

Sargeant a Japán Nagydíj csütörtöki sajtónapján elárulta: nem cserélték vissza a karosszériákat, így Albon összeszerelt autójával folytatja az idényt, míg társa megtartja az ő korábbi kasztniját. „Ez a szerelt autó, pusztán azért, mert az autók visszacserélésével járó munka túl sok lenne a szerelőknek. A karosszéria kijavítása jobban ment, mint vártuk. Azt hiszem, csak száz grammal lett nehezebb, az gyakorlatilag semmi” – tette hozzá a másodéves amerikai.

f1-sargeant-williams-melbourne-1



Melbourne-ben Sargeant karrierje legnehezebb pillanatának nevezte a történteket, mostanra azonban már másként szemléli mindezt: „Úgy vélem, mindig azt kell néznünk, mi a legjobb a csapatnak. Természetesen versenyzőként vezetni akarsz, ugyanakkor tudom, hogy mindenki a lehető legkeményebben dolgozik. Nem hibáztatok senkit, tudom, hogy mindenki a legjobbját akarja nyújtani, és én is hibázok, a csapat is hibázik, de továbblépünk.”

„Szerintem a vicces része, hogy pszichológiailag jobban érzem magam. Egy hét kihagyás után más nézőpontból látod a dolgokat. Mint mondtam, jól kezdtem az évet, csak ez még nem mutatkozott meg az időmérőkön. Szerintem Melbourne-ben így történt volna. Szóval ennek a hétvégének is azzal a mentalitással állok hozzá, hogy közel vagyok ahhoz, ahol lennem kell.”

Az amerikai versenyző hozzátette: ez volt a legnehezebb a szezonkezdetben a Williamsnél, hogy tudták, hogy nagyon nem állnak jól tartalék alkatrészek tekintetében.

 

Nem érez bizalomvesztést

Sokan felvetették, hogy ha James Vowles csapatvezető és a Williams átadta inkább a balesetet okozó Albonnak Sargeant autóját, valójában nem is bíznak igazán az amerikaiban. Maga a versenyző azonban nem érzi úgy, hogy nem bízna benne a grove-i alakulat:

f1-sargeant-williams-melbourne-2

„Nem volt a legkönnyebb évem 2023-ban, mégis kitartottak mellettem. Úgy gondolom, 2021 vége óta megkapom ezt a támogatást, és nem hiszem, hogy ez bárhova eltűnt volna. Ez csak egy nehéz helyzet minden érintett számára. Még a szerelőknek is, akiknek át kellett cserélniük az autókat.”

 

Miamiig nem változik a helyzet

Sargeant arról is beszélt, hogy a helyzet ellenére sem vezethetnek visszafogottan: „Az első három nagydíjon is szembesülnünk kellett ezzel a helyzettel. Szaúd-Arábiába is ugyanígy utaztunk el. És persze óvatosnak kell lenned, ugyanakkor mégsem lehetsz, hiszen ez a Formula-1. Ha óvatos vagy, sehol sem vagy. Úgyhogy ez még csak nem is kérdés: eltökéltnek és magabiztosnak kell lenned, és bíznod abban, hogy semmi rossz nem történik.”

Minderről egyébként az FIA sajtótájékoztatón Albont is megkérdezték, aki azt is elárulta, hogy még a két hét múlva esedékes Kínai Nagydíjon sem lesz tartalék karosszériájuk: „Egyáltalán nem” – felelte arra a kérdésre, hogy változtat-e a hozzáállásán az, ami történt. „Bahrein óta így állunk, és ez nem igazán változtat semmin. Ezen a hétvégén és Kínában sem lesz tartalékautónk. Mint mondtam, a hozzáállás ugyanaz, mint volt az első versenytől kezdve.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: