Épül a Net-Coach-közösség

forrás: Prím Online, 2024. április 7. 10:12

A gyermekek és a fiatalok médiatudatosságának előmozdítása, valamint védelmük erősítése az online térben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) közös törekvése. Április 5-én ebből a célból indult a két intézmény kezdeményezése: a Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzési program.

Az Újmédia-pedagógia ösztöndíjas programra elsősorban tanárok, pedagógushallgatók, valamint a médiakommunikáció, a szakképzés, a felsőoktatás vagy a pszichológia területén dolgozók jelentkezhettek február elejéig. A képzésre rendkívüli érdeklődés mutatkozott, csaknem tízszeres volt a túljelentkezés. A kiválasztott 30 hallgató az NMHH által kialakított Net-Coach-közösség tagjává, vagyis a fiatalok és a családok digitális médiaértését segítő szakemberré válhat.

 

„Az NMHH célja, hogy a következő egy évben 100 új szakembert képezzen, akik a pedagógusokat, a szülőket és a fiatalokat segítik abban, hogy jobban tudják kezelni az online világ kockázatait, az okoseszközök és a digitális világ nyújtotta lehetőségeket” – mondta Kis Norbert, a program vezetője. „A program stratégiai fontosságú a digitális médiaértés és a médiakultúra támogatásában” – tette hozzá.

 

nmhh.hu
 

 

A képzés keretében a résztvevők az online tér kihívásaival és a digitális tudatossággal kapcsolatos tanácsadói, tartalomfejlesztői és konfliktuskezelői gyakorlatot szereznek, amellyel segíthetik a gyermekek, a fiatalok, az iskolai közösségek, illetve a szülők digitális médiaértését.

 

„Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán nagyon sok szülőknek szóló tájékoztatót, előadást tartottunk már eddig is. A képzéseinkben is foglalkozunk az újmédia problémájával, kihívásaival és persze lehetőségeivel. Számunkra természetes volt tehát, hogy együttműködünk az NMHH-val a Net-Coach-képzés megvalósításában” – tette hozzá Gloviczki Zoltán, az AVKF rektora.

 

Az Újmédia-pedagógia felnőttképzési program ünnepélyes nyitóeseményén elhangzott, hogy a kísérleti képzés során egy teljesen új tananyagot újszerű feldolgozásban valósítanak meg. A többhetes foglalkozássorozat fele-fele arányban tartalmaz elméleti és gyakorlati oktatást. A program védnöke Koltay András, az NMHH elnöke és Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora, oktatói többek között Aczél Petra, Krasznay Csaba, Rab Árpád és Veszelszki Ágnes.

 

A mostani kurzus tapasztalatainak összegzése után a tervek szerint 2024 őszén indulna a második évfolyam, 2025-ben pedig félévenként szeretnék folytatni a programot. A képzés költségmentes – szakmai és pénzügyi támogatója az NMHH –, a résztvevők egyszeri 200 ezer Ft ösztöndíjban részesülnek. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38