Újabb rossz hír az autósoknak, érdemes elkezdeni spórolni az üzemanyagra

2024.04.08. 10:13
Szerdától tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak. Várhatóan a benzin és a gázolaj átlagára is növekedni fog.

A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal, míg a gázolajé bruttó 6 forinttal drágul szerdától.

A múlt heti árváltozás következtében a benzin 641 forint/literes átlagára jelenleg alacsonyabb a vártnál.

A szerdától érvényes árváltozást követően a 95-ös benzin átlagára 644 forint/liter, míg a gázolajé 658 forint/liter lehet a holtankoljak.hu prognózisa szerint.

A benzin ára egyébként húsvétkor is 3 forinttal lett magasabb, ugyanakkor a dízelért ugyanennyivel kevesebbet kellett fizetni.

Nemrég arról írtunk az Indexen, hogy bár egész Kelet-Közép-Európában jelentős drágulás tapasztalható az üzemanyagárakat tekintve, Magyarország így is a régiós élmezőnyben van.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a régiós középmezőny elérése csak abban az esetben lehet reális célkitűzés, ha az üzemanyag-kiskereskedelmet terhelő direkt és indirekt adókat csökkentik, szerinte ugyanis csak így „lehet versenyképesebbé tenni a hazai üzemanyagárakat”.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu vezetője elmondta, hogy a jelentős árnövekedés hátterében az állhat, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedett az olaj világpiaci ára, nem egy alkalommal a 90 dolláros árszintet is megközelítette a Brent típusú olaj hordónkénti jegyzésára, ezért az egész régióban elszálltak az üzemanyagárak.