Új salakspecialista született, a korábbi wimbledoni finalista két év után nyert tornát

2024.04.08. 11:11
Ben Shelton, Matteo Berrettini és Hubert Hurkacz nyerték a szezon első ATP-kategóriájú salakpályás tenisztornáit a múlt héten. Houstonban, Marrákesben és Estorilban avattak bajnokokat, utóbbi helyszínen Fucsovics Márton negyeddöntőig jutott.

Hivatalosan is elrajtolt a salakszezon az ATP Touron, három 250-es kategóriájú tornát rendeztek a múlt héten, amelyek megannyi meglepetést tartogattak a sportág szerelmeseinek. Kezdjük Houstonnal, ahol a hazai pályán szereplő Ben Shelton volt az első kiemelt, salakpályán nyújtott teljesítménye viszont még hagyott kívánnivalót maga után. Ez idáig. A 21 éves amerikai tehetség ezt megelőzően mindössze két mérkőzést nyert ATP-szinten salakon hét vereség mellett.

Nehezen kezdődött számára a houstoni torna, mivel a nyolcaddöntőben elbukta az első szettet Bergs ellen, de végül összejött a fordítás, és bejutott élete első negyeddöntőjébe salakon. Ezt követően Nakashimát, az argentin Etcheverryt, majd a fináléban közeli barátját, Frances Tiafoe-t győzte le, amellyel pályafutása második ATP-trófeáját nyerte, értelemszerűen az elsőt salakon.

Ben Shelton a trófeával
Ben Shelton a trófeával
Fotó: Getty Images

Az ATP honlapja a döntő után viccesen megjegyezte, hogy Sheltont – aki elődöntőig jutott a US Openen – immár nevezhetjük salakspecialistának. Érdekesség, hogy Ben Shelton lett a houstoni torna legfiatalabb bajnoka azóta, hogy Andy Roddick még 2002-ben, 19 évesen nem talált legyőzőre. Shelton sikerének köszönhetően két helyet előrelépett a ranglistán, és immár a 14.

Pályafutása első tornagyőzelmét aratta salakon Hubert Hurkacz is, aki az estorili versenyt nyerte meg – amelyen Fucsovics Márton a negyeddöntőig jutott. A világranglistán nyolcadik lengyel játékos sikereinek jelentős részét eddig kemény borításon érte el – mint például a tavalyi shanghaji mestertornán aratott győzelme –, de ezúttal már salakos bajnoknak is mondhatja magát. A 27 éves Hurkacz mindössze egy szettet vesztett estorili menetelése során, a fináléban azt a Martínezt legyőzve két játszmában, aki az elődöntőben a címvédő Casper Ruudöt ejtette ki. 

Marrákesben pedig az a Matteo Berrettini emelhette magasba a trófeát, aki az elmúlt években több sérüléssel küzdött – hat hónapot kihagyott csuklósérülése miatt –, így a korábban még wimbledoni finalista olasz teniszező teljesítménye jelentős mértékben visszaesett. Berrettini márciusban, még kemény pályán egészen a döntőig jutott a Phoenixben rendezett challengertornán, Marokkóban viszont eljött számára az áttörés, és nem talált legyőzőre.

A 27 éves olasz teniszező úgy jutott el a fináléig Marrákesben, hogy négy mérkőzésen két szettet vesztett, majd a döntőben magabiztos játékkal Carballes Baenát győzte le. Berrettini 2022 után nyert újra tornát, és újra bejutott a top100 mezőnyébe – jelenleg a 84. helyen jegyzik.

A héten a Monte Carló-i mestertornán mérkőznek a világ legjobb teniszezői.