DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Egyéb

Ezek az innovációk reformálták meg a bringázást

A kerékpáriparban számos ötlet és újdonság látott napvilágot az elmúlt néhány évtized során. Némely innováció villámgyorsan elterjedt, de akadtak olyanok is, amelyek zsákutcának bizonyultak.

Cikkünkben most olyan újításokról lesz szó, amelyek valósággal forradalmasították a kétkerekűek használatát. Jusson eszünkbe, ha kerékpár vásárlás kapcsán vizsgáljuk a lehetőségeket, hogy ma már mennyivel egyszerűbb és biztonságosabb bicajozni, mint elődeinknek volt!

 

A leszállás nélküli fokozatváltás lehetősége

Ma már mindenki számára természetes, hogy anélkül tud a bringáján fokozatot váltani, hogy le kéne szállnia róla. Legyen szó akár lejtőről vagy meredekebb emelkedőről, mindig optimális fokozatban lehet tekerni a pedált egy modern biciklin, amelyet a Bikepro.hu kerékpáros webshop kínálatából is beszerezhetünk.

Régen azonban ez nem így volt, eleinte a sebesség növeléséhez a meghajtott kerék méretének növelésén át vezetett az út. A magas kerékpárok, a velocipédek azonban balesetveszélyesek voltak.

https-bikepro.hu - 2024  április - Cikk3



Az első lánchajtásos, két egyforma kerékkel rendelkező drótszamarakkal eleinte az emelkedőket csak a bringáról leszállva lehetett teljesíteni. A lejtőkre megoldást kínált a szabadonfutó térhódítása. Idővel a hátsó kerékagyra több lánckerék került, a láncot viszont csak leszállva lehetett áthelyezni.

Az első távirányítású fokozatváltó az 1930-as években látott napvilágot, ám ennek kezelése korántsem volt olyan könnyű, mint manapság. Az ötvenes években feltalált ötsebességes rugómechanikás láncváltó két és fél évtizeden át dominálta aztán a piacot.

 

A pozicionált váltás megjelenése

Az első pozícionált váltórendszer a Shimano nevéhez fűződik, a japánok 1986-ban rukkoltak elő ezzel a megoldással. A találmány a kerékpárversenyzők érdekeit szolgálta, akik a sprintek, támadások alkalmával gyorsan tudtak fokozatot váltani.

Idővel a japán gyártó ráeszmélt, hogy az innováció a hobbikerékpárosok számára jelenthet nagy megkönnyebbülést. Kijelenthető, hogy a pozicionált váltáshoz hasonló újdonság azóta sem reformálta meg így a kerékpáripart.

 

A kerékpáros ruházat fejlődése

Míg régen gyapjúnadrágokban és nem túl komfortos mezekben kerékpároztak az emberek, addig manapság már rendkívül kényelmes, magas minőségű alapanyagokból készült ruhákban tehetjük mindezt. Ezeknek igazán kellemes már a tapintása is, remekül szellőznek, ráadásul igen könnyű tisztítani őket.

Aki nem csak a sarki boltba szeretne elugrani tejért és kenyérért, hanem hosszabb utakra, túrákra vállalkozik a biciklijével, annak mindenképpen érdemes beruháznia kerékpáros öltözetre. Ezekben a láb szabadon mozoghat, a speciális anyagok elvezetik az izzadtságot, és a hűvös, csapadékos időjárás idején pedig védelmet biztosítanak. Bölcs döntés tehát élni a lehetőséggel, és beszerezni a legmodernebb nadrágokat, mezeket, dzsekiket, kesztyűket és sisakokat: ezek is kaphatóak a Bikepro.hu kerékpáros webshop kínálatában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: