Fanyűvő, Vasgyúró, Hegyhengergető – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2023.11.23. 22:47

Nagy teljesítmény, amit a magyar futballválogatott produkál, az eredményeken túlmenően is.

Leginkább azzal tudnám jellemezni, hogy ennek a csapatnak lehet drukkolni. A régebbi együtteseknél, ha gólt kaptak, csak legyintett a kívülálló, és megpróbálta elhelyezni lelkében a tényt: megint kikapunk.
Most homlokegyenest ellenkező a helyzet, a drukker gyermeki lelkesedéssel igyekszik belehajszolni a jó eredménybe a fiúkat, ha gond van a vége felé, nézi, mennyi van még hátra, ha szoros az állás, akkor szintén, persze ellenkező előjellel, ott megállítaná, itt hajtaná az időt.

Így aztán mondhat akárki akármit Nagy Ádámról, ő is az. Ami engem illet, megemelem előtte a kalapom. Nem lévén licenchős, szakmailag nincs bátorságom értékelni, ám azt látom, mi a feladata a pályán, hogy fontos fogaskerék a gépezetben. Hogy vasárnap ő jegyezte a csapat harmadik gólját Montenegró ellen, ráadásul ez volt az utolsó momentuma a diadalmas Eb-selejtező-sorozatnak, mondhatni, a sors igazsága.

Nagy Ádám eddig 77-szer volt válogatott, nagy neveket (Albert Flórián, Bálint László, Bene Ferenc, Fenyvesi Máté, Nyilasi Tibor, Sándor Károly) előz meg a sorban, de ő valahogy úgy mondja, inkább követi őket. Más idők, más futball, más követelmények, az viszont közös, hogy a futballistának soha sincs oka a fellegekben kalandozni, az öröm pillanataiban is a földön kell járnia-kelnie.

Nos, Nagy Ádám valósan igyekszik látni a körülötte lévő világot. Gondolom ezt abból, hogy nincs nagyobb boldogsága, mint amikor kisfia, a két és fél éves Vencel rohan felé, a súlyának megfelelően kesereg azon, hogy nem kezdő a Pisában, tudja, hogy folyamatosan játékban kell lennie, hogy az elképzelésekben partnere lehessen a pályán Marco Rossinak. Eddig sikerrel, hiszen 77 válogatottságából 53-szor Rossi küldte pályára, aki egyébként eddig 59-szer ült a csapat kispadján.

A többi egyszerű, elemistának való számtan. És ha már 77, ott van Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmese című gyűjtése, s benne egyik kedvencem: Fanyűvő, Vasgyúró, Hegyhengergető. Hogy Nagy Ádám melyik hős, nézőpont kérdése, de a történetük kalandokkal teli, mint a futballistaélet.

És persze a tanulság sem hiányzik.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik