DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Formula+

Japánban kiderült, hol tart valójában a McLaren

Nem sikerült megoldani a 2023-as problémákat, így elkerülte a csapatot a Ferrari: a harmadik hely a realitás, de jöhetnek még nehezebb pályák is számukra.

2023 leggyorsabban fejlesztő csapata volt a McLaren, amely varázslatos lépésekkel haladt a mezőny végéről annak eleje felé – ennek egyik legegyértelműbb bizonyítéka pedig az őszi Japán Nagydíj volt, amikor kettős dobogót szerzett a csapat, és olyan világosan lépett át mindenkit a Red Bullon kívül, amennyire csak lehetett.

Fél évvel később, a 2024-es Japán Nagydíj viszont kicsit talán keserédes lehetett a wokingiak számára, ugyanis nem tudták eltüntetni az autójuk tavalyi gyengeségeit – ellentétben a Ferrarival, amely teljesen máshol gyors most, mint 2023 őszén, pont ott javult, ahol kellett.

GP2404_162904DSC_3686_resize



Suzukában az első szektorban abszolút a Red Bull szintjén mozgott a McLaren, vagyis a tavalyi erősségét, a gyors és középgyors kanyarokban meglévő nagy leszorítóerejét és stabilitását kamatoztatni tudta, sőt talán még fejlődött is ebben. Viszont a középső és főleg az utolsó szektorban megvolt a lemaradás – a lassú kanyarokban, és az azokból való kigyorsításoknál elmaradt az istálló, és nemcsak a Red Bull, hanem például a Ferrari mögött is.

Összességében pedig a számok szerint nem sikerült közelíteni a Red Bullhoz sem: egy körön versenyképes volt az autó, versenytávon viszont harminc másodpercet kapott Lando Norris, többet, mint tavaly – a gumikezelés és az autó hatékonysága nem jó irányba haladt, így pedig jelenleg az erősorrend harmadik helyén volt a gárda még azon a helyszínen is, ami fél éve az egyik legkedvesebb pályának számított Wokingban.

A Ferrari megtette a nagy előrelépéseket a tempós kanyarokban, és főleg a gumikezelés terén, ezt most már végérvényesen bebizonyította Suzuka, míg a McLaren nem tudott fejlődni 2023-hoz képest, ugyanazok a korlátai, mint tavaly – Bahreinben is nagyon látszott, hogy a lassú kanyarokban elmaradnak a jó autóktól, és minden pályán egyértelmű, hogy a gyors, vagy középgyors fordulókban tudnak versenyképesek lenni, ott igazán stabilak.

 

Az időmérő értékelte fel a McLarent

Ha úgy tetszik, bizonyos szempontból a Ferrari tavalyi szerepét öltötték magukra: egy körön az új gumi és a kevés üzemanyag elfedte az autó viselkedési problémáit, versenytávon viszont már nem volt hova bújni. Lando Norris szerint a túl jó kvalifikáció egy kicsit jobbnak mutatta őket, mint amire valójában képesek, a futam viszont visszarántotta őket a valóságba, és Andrea Stella csapatfőnök is erre mutatott rá:

„Az új lágy gumik egy körön el tudják fedni a lassú kanyarokban meglévő problémáinkat. Az olyankor meglévő tapadás miatt ezek a kanyarok kicsit rövidebbé válnak, nem veszítünk annyi időt, a hajtűkben nem hagytunk ott annyit. De a versenyen minden körben egy tizedmásodperccel romlik az idő a gumikopás miatt, a tizedik körben már egy másodperccel vagyunk lassabbak, és ez a folyamat egyre inkább kidomborította a problémáinkat” – idézi Stella szavait a The Race.

GP2404_134922_ONY5720_resize

„A Ferrari versenytempója ellen csak ott lehet mit tenni, ahol nehéz előzni. Itt most nagy volt a gumikopás, és lehetett előzni a pályán, úgyhogy a végeredmény nagyjából az, amilyen gyorsak az autók, kivéve ha valaki nagyon elront valamit” – tette hozzá az erősorrend harmadik helyét elfogadó csapatfőnök.

Norris szerint is itt van most a helyük, innen kell olyan jól teljesíteniük a fejlesztési versenyben, mint az előző szezonban, és szerinte a mostani ötödik helyével csak azért nem maximálisan elégedettek, mert a felülteljesített időmérő miatt túl jó helyről rajtoltak, és emiatt nagyobbak voltak az elvárásaik. 

A következő pályán, Kínában nehezebb hétvégére számítanak – több lesz a lassú kanyar, és a jelenlegi csomagjuk ott az eddigiek alapján inkább a Mercedesszel csatázik és nem a Ferrarival.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: