Beválhatott Nagy Márton terve, olcsóbb lesz az üzemanyag

2024.04.10. 12:30
Április 12-től a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz. A változáshoz köze lehet annak, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a hét második felére berendelte a Mol vezetőit az üzemanyagárak miatt.

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken. Előbbi ára 3 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fognak alacsonyabb árat fizetni a benzinkutak – írja a holtankoljak.hu.

Ezt figyelembe véve az átlagárak április 12-től az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin: 641 forint/liter
  • Gázolaj: 653 forint/liter

Nagy Márton berendelte a Mol vezetőit

Mint írtuk, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Indexnek hétfőn elárulta, hogy a hét második felére berendelte a Mol vezetőit, mivel szerdától ismét emelkednek az üzemanyagárak.

A miniszter korábban úgy fogalmazott, a kormánynak megállapodása van a Magyar Ásványolaj Szövetséggel: „ennek értelmében az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnybe kell tartozniuk”, ugyanakkor jelenleg Magyarországon a régióban a harmadik legdrágább az üzemanyag.

Nagy Márton ezzel kapcsolatos kérdéseinkre hétfőn leszögezte, arról tud beszámolni, hogy volt egy megegyezésük a Magyar Ásványolaj Szövetséggel.

Most úgy látjuk, van itt egy elcsúszás. Ezért a hét második felére behívtam egyeztetésre a Molt és a Magyar Ásványolaj Szövetséget, hogy a korábbi megállapodásunkat hogyan képzelik el. A további lépés ennek a beszélgetésnek a következménye, függvénye lesz. Erről majd tájékoztatjuk külön a médiát.

Arra a kérdésünkre, hogy miért kell nyomást helyezni az üzemanyagárakra, miért nem hagyja a kormány, hogy azt a piac határozza meg, Nagy Márton azt válaszolta, hogy az üzemanyagárak nem csak az urali típusú olajárakat követik le. „Van benne profittartalom és sok más elem. Amikor tárgyalunk, akkor ezeket a tényezőket – többek között a profitmarzsokat – vizsgáljuk, hogy indokolt-e, és ezek más szomszédos országokban hogyan alakulnak.”

Április elején arról is beszámoltunk, hogy egész Kelet-Közép-Európában jelentős drágulás tapasztalható az üzemanyagárakat tekintve.