szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A néhány napja vett mintákban túl sok volt a fekáliában megtalálható baktériumokból.

Párizsi olimpia
Száz év után újra Párizsban gyűlnek össze a világ legjobb sportolói, hogy 35 sportágban minél gyorsabban, erősebben és magasabbra jussanak. A július 26. és augusztus 11. között zajló játékok minden magyar érintettjéről és fontos híréről beszámolunk cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Előfordulhat, hogy kimarad az úszás a triatlonisták versenyéből a párizsi olimpián, ha heves esőzések miatt tovább romlik a Szajna vizének minősége – figyelmeztetett Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke.

A folyóban a közelmúltban elvégzett vizsgálatok szerint „riasztóan” nagy mennyiségben vannak jelen az Escherichia coli baktériumtörzsek, amelyek az ürülékkel, széklettel kerülnek a külvilágba. A Surfrider Foundation Europe a III. Sándor híd közeléből vett vízmintákat tesztelt – a tervek szerint onnan rajtolnak majd a triatlon- és a nyílt vízi úszóversenyek résztvevői –, és 14 nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztatója szerint az E. coli törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be: szerepük van vitaminok termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik, olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak. Ezek közé tartoznak az úgynevezett vérzéses bélgyulladást okozó törzsek is.

Ha a versenyeket megelőző időszakban sok eső esik majd a francia fővárosban, a kórokozók mennyisége tovább növekedhet a vízben.

„Tudtuk, hogy ez nagy kihívás lesz” – mondta Estanguet, aki arról is beszélt, hogy szükség esetén előbb átütemezni próbálják majd az érintett eseményeket. Mivel ezek a július 26-tól augusztus 11-ig zajló játékok programjának elejére kerültek, erre lenne is lehetőség. „Ki tudjuk várni a jobb körülményeket, így ezért bízunk abban, hogy lehet majd használni a Szajnát. És lehet olyan végső döntés is, hogy elmarad az úszás – ez része a nemzetközi szövetségek szabályainak. De ezt persze el akarjuk kerülni” – fűzte hozzá.

Ez tavaly augusztusban nem sikerült: mind a nyílt vízi világkupa-forduló, mind a paratriatlon-világkupa elmaradt a nem megfelelő vízminőség miatt. Mindkettő tesztversenyként szolgált volna az olimpia előtt. A triatlonosok teszteseményét azonban meg tudták tartani a hónap egy későbbi időszakában.

A szervezők közlése szerint 1,4 milliárd eurót költenek arra a beruházásra, amely alkalmassá teszi majd a Szajnát a fürdőzésre. Ennek keretén belül esővíztározókat is építenek, amelyek csökkenthetik a szennyezés veszélyét. A francia kormány 1923-ban tiltotta be az úszást a folyóban, éppen az egészségi kockázatai miatt. A tervek szerint jövőre azonban több olyan szabadtéri hely is nyílik majd, ahol meg lehet mártózni benne.

Az olimpia ideje alatt mindennap mintát vesznek majd a folyóból, hogy megbizonyosodjanak arról, biztonságos sportolni benne.

(BBC)