szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy osztrák versenyző megelőzte az olimpiai bajnokot a 200 gyors előfutamában.

Milák Kristóf újabb két számban, 50 méteres pillangóúszásban és 200 méteres gyorsúszásban is bejutott a délutáni döntőbe a budapesti Duna Arénában zajló országos bajnokságon.

Az előbbi távot 23,54 másodperc alatt teljesítette Milák. Ezt a számot még sosem tudta megnyerni az ob-n, az elmúlt négy évben mindig ezüstérmes lett. A futamban a második helyen Szabó Szebasztián végzett, aki a 2021-ben Európa-bajnoka lett a számnak; őt 24 századdal előzte meg Milák.

Az olimpiai bajnoknál a magyar indulók közül a 200 gyorsot sem tudta előbb teljesíteni (1:49.21), de az osztrák Alexander Trampitsch (1:49.14) megelőzte.

Milák hat számban nevezett a versenyre, amelyek közül hármat – az 50 és a 100 gyorsot, valamint a 200 pillangót – már megnyert.

A kétéves szünet és kislánya születése után visszatérő Hosszú Katinka – a szám olimpiai, többszörös világ- és Európa-bajnoka – 400 vegyesen versenyzett délelőtt, és a harmadik idővel (4:49.80) jutott döntőbe. Mihályvári-Farkas Viktória (4:41.44) és Jackl Vivien (4:44.85) is gyorsabb volt nála.

Hosszú, aki három számban indul az ob-n, azt reméli, hogy valamelyikben sikerül megúsznia az olimpiai szintet. 200 vegyesen ettől jelenleg picivel több mint négy, 400-on pedig több mint 11 másodperc választja el.

Kedden, miután leúszta a 200-as táv döntőjét, ahol összességében a negyedik, a magyarok közül a harmadik leggyorsabb volt, arról beszélt: csak néhány hónapja kezdett el komolyan edzeni az augusztusi szülése után, és reméli, hogy elég ideje lesz utolérni a mezőnyt, és teljesíteni a kvalifikációs követelményt. Ha kijut, Párizsban pályafutása hatodik olimpiáján vehet majd részt.

Milák Kristóf megnyerte az első számát, Hosszú Katinka még messze az olimpiai szinttől

Mindenki arra volt kíváncsi a Duna Arénában, hogy mire képes hosszú kihagyás után a két magyar úszóklasszis.