szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tényleg elárasztották a magyar első és másodosztályt a felcsúti tehetségek?

„Büszkék vagyunk rá, hogy tele van az NB I. és az NB II. Puskás Akadémia-növendékkel, és nemzetközi szinten is egyre többen megállják a helyüket, gondolok a magyarnál erősebb bajnokságokra és a válogatottra” – mondta Mészáros Lőrinc az Indexnek adott interjúban. A Puskás Akadémia elnöke szerint mérföldkő volt a klub 2006-os megalapítása a magyar futballban, ugyanis a tehetséggondozás évtizedekig elhanyagolt terület volt. Mészáros szerint nagyon jó a rendszerük, az infrastruktúra és a szakmai munka pedig világszínvonalú, de ahogyan ő is fogalmazott, „az igazi fokmérő az, hogy utána mire viszik”.

Nos, a felcsúti milliárdos kijelentése után mi is kíváncsiak voltunk rá, mennyi Puskás Akadémia nevelés játszik az NB I.-ben, NB II.-ben és külföldön, a magyarnál erősebb bajnokságokban.

Mészáros szerint Orbánnal külön úton járnak, olyan joystick pedig nincs, amivel állítgatják a pénzcsapot a szereplők, hogy ki mennyit kap

A felcsúti üzletember tíz éve még a Jóisten és a szerencse mellett Orbán Viktort nevezte meg sikerei kulcsaként. Mészáros most az Indexnek azt is elmondta, szerinte az ő életét nem befolyásolta, hogy 2015-ben a Fidesz addigi gazdasági mindenhatója, Simicska Lajos szembefordult a miniszterelnökkel.

Kezdjük először az utóbbival, ott ugyanis nem volt nehéz dolgunk. Három olyan játékos van, aki utánpótlás korában a Puskásban (is) játszott, most pedig külföldön futballozik:

  • Tamás Márk, az azeri első osztályban szereplő Neftci Baku védője,
  • Kleinheisler László, a horvát élvonalbeli Hajduk Split és a magyar labdarúgó-válogatott középpályása,
  • illetve Sallai Roland, a Bundesligában játszó Freiburg szélsője és szintén magyar válogatott.

Tamás Márk csapata jelenleg 3. az azeri élvonalban, egy ponttal megelőzve a 4. Sumqayit és szintén egy egységgel lemaradva a 2. Zirától. Tamás azzal a céllal hagyta el korábbi együttesét, a szintén Mészáros Lőrinchez köthető Sepsi OSK-t, hogy beverekedje magát a válogatottba. Biztatóan indult számára az azeri kaland, ám egy sérülés miatt az utóbbi hetekben nem tudott játszani.

Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

A DVTK tulajdonosváltásával már az NB I. harmadához köze van az ország leggazdagabb emberének, de az alacsonyabb osztályokban és a határon túl is könnyű belefutni Mészáros Lőrinc jelenlétébe.

Kleinheisler Lászlót a görög Panathinaikosz csapata adta kölcsön a téli átigazolási időszakban az akkor még listavezető Hajduk Splithez, ahol jobbára csereként lép pályára a magyar középpályás. Jelenleg 55 ponttal 3. a Split a bajnoki tabellán, öt pontos hátrányból követve a 2. Dinamo Zargebet és tízzel lemaradva az éllovas Rijekától. A válogatottban egy félidő jutott neki Koszovó és 11 perc Törökország ellen a legutóbbi két barátságos mérkőzésen.

Sallai Roland a német élvonalban szereplő Freiburg csapatát erősíti, amely jelenleg 9. helyen áll a Bundesligában, 6 ponttal lemaradva az Európa-konferencialiga-selejtezős helyen álló Frankfurttól. Sallaiék már búcsúztak az Európa-ligától, miután a West Ham ellen kiütéses vereséget szenvedtek. Marco Rossi azonban úgy véli, a válogatott támadója megérett rá, hogy a következő szintre lépjen és a nyári Európa-bajnokság után egy topcsapatba igazoljon.

Tele van az NB I. és az NB II. Puskás Akadémia nevelésekkel? Nem éppen!

A Transfermarkt adatai szerint 22 olyan játékos szerepel az élvonalbeli magyar labdarúgó-bajnokságban, akikre azt lehet mondani, hogy a Puskás Akadémia neveltjei, de legalábbis játszottak ott utánpótlás korukban. Ezen játékosok közül nyolcan erősítik jelenleg Mészáros Lőrinc klubját, ketten a Videotont, hárman az Újpestet, ketten a Paksot, ketten a Kecskemétet, ketten a Zalaegerszeget, illetve egy-egy ember az MTK-t, Diósgyőrt és a Kisvárdát. Közülük sem mindenki számít alapembernek, vagy legalább rotációs játékosnak. A Puskásnál nyolcból hárman még 500 percet sem játszottak (ami 11 végigjátszott félidőnek felel meg), az Újpestnél egy, a Paksnál kettő, a Zalaegerszegnél egy, az MTK-nál egy, és a Diósgyőrnél is egy ilyen ember van.

A másodosztálynak már több játékost ad a felcsúti akadémia, összesen 35 Puskás Akadémia-növendék szerepel a klubokban. Közülük a Csákvár bízik a legjobban a Mészáros-féle akadémia tehetségeiben, összesen 9 labdarúgót foglalkoztatnak, a Budafok, a Mosonmagyaróvár és a Szeged 4-4 játékost, a Pécs és a Gyirmót 3-3-at, a Siófok és a Vasas 2-2-t, az Ajka, a Győr, a Nyíregyháza és a Honvéd pedig 1-1-et.

A Mészáros-matek szerint tehát a két osztályban szereplő 57 futballista elárasztja az első két osztályban szereplő magyar csapatokat, hozzájuk csatlakozik az a három játékos, akik a magyar bajnokságnál erősebb ligában szereplő csapatokhoz vannak leigazolva.

Számoljunk átlagban 26 fős keretekkel, nagyjából ennyi játékost foglalkoztatnak a csapatok egy bajnoki szezonban. Az NB I.-ben 12, az NB II.-ben pedig 16 csapat szerepel, így egy gyors számolással megkapjuk, hogy megközelítőleg 728 igazolt játékos lehet a két legmagasabb osztályban, ami azt jelenti, hogy több mint hét százalékuk számít Puskás Akadémia nevelésnek.