Vérlázító dolgot mondott a könyöradománynak is beillő családi pótlékra szorulókról Hende Csaba: „Aki nem dolgozik, ne is egyék”

2024. ápr 12. 17:12
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Hende Csaba kemény véleményt fogalmazott meg/Fotó: MTI/Purger Tamás

Hende Csaba kemény véleményt fogalmazott meg/Fotó: MTI/Purger Tamás

Az ellenzék duplázna a családi pótlékon, azonban a törvényalkotási bizottság kormánypárti többsége nem támogatja a javaslatot. Ennek a támogatásnak az összege 2008 óta változatlan.

Az április 4-ei ülésen két LMP-s képviselő (Kanász-Nagy Máté és Ungár Péter) kezdeményezték a család pótlék megemelését, ám a kormánypárt többsége leszavazta, köztük Hende Csaba, a testület fideszes elnöke is.

Az RTL azt írja az ülés jegyzőkönyve alapján, hogy a Népjóléti Bizottság március 5-i ülésén sokórás, részletekbe menő vita zajlott le, és kiderült, mi a különbség a Fidesz–KDNP és a baloldali pártok között a családi pótlék kérdésében:

– Nem akarok ennek most a részleteibe belemenni, de teljesen világos, hogy amikor 4 millió 700 ezer a foglalkoztatottak száma, történelmi csúcsponton vagyunk, amikor munkaerőhiány van az ország szinte minden területén, szinte minden ágazatban (…). Akkor tehát természetesen mindenkinek módja van, aki dolgozni akar, hogy dolgozzon, és el is várható mindenkitől, hogy dolgozzon, mert aki nem dolgozik, az ne is egyék – mondta el a véleményét Hende Csaba, amikor lesöpörte az asztalról az LMP javaslatát a családi pótlék emelésével kapcsolatban.

Komoly változás jön több ezer háztartásban: nem jár a családi pótlék és a családi adókedvezmény júliustól ezeknek a családoknak

Komoly változás jön több ezer háztartásban: nem jár a családi pótlék és a családi adókedvezmény júliustól ezeknek a családoknak

A törvényalkotási bizottság fideszes elnöke azt is elmondta, hogy az ülésen azért nem szólaltak fel ismét a kormánypárti képviselők, mert a családi pótlékról szóló ülésen már részletesen kifejtették az álláspontjukat, amiben azóta sem történt változás.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője volt az, aki felhívta a figyelmet Hende Csaba kijelentésére: „Ha tehát a Fideszen múlik, az állásukat elvesztő és a fizetésükből megélni képtelen szülők gyerekei nyugodtan éhen is halhatnak. Őket hagyta magára az Orbán-kormány a megélhetési válság kellős közepén.”

Komolyan felmerült, hogy megszüntetik a családi pótlékot?

Komolyan felmerült, hogy megszüntetik a családi pótlékot?

A politikusnő azt is ígérte, ha ők kerülnének kormányra, akkor megdupláznák a családi pótlékot. Azt is írta, hogy abban az esetben, ha Orbán Viktor elveszíti a június 9-ei EP-választáson a többséget, akkor előre hozott választásokat fognak kérni, hogy ne kelljen várni 2026-ig a kormányváltásra.

Mennyi is a családi pótlék?

Beszéljenek a számok:

  • egy gyerek után 12 200 forint;
  • egyedülálló szülő esetében 13 700 forint;
  • két gyerek esetén gyerekenként 13 300 forint;
  • egyedülálló szülőknél két gyerek után gyerekenként 14 800 forint;
  • három vagy több gyerek után gyerekenként 16 000 forint;
  • egyedülálló szülő nevel három vagy több gyereket: 17 000 forint/gyerek;
  • a tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékos gyerekek után 23 300 forint;
  • egyedülálló szülő esetén 25 900 forint.
BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

családi pótlék

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Hende Csaba családi pótlék

Játssz és nyerj!