Szente Vajk szerint 2048-ig kell várni, hogy megtudjuk, sikeres volt-e a Petőfi-film

2024.04.12. 19:51
Már több mint százezren látták a Most vagy soha! című történelmi filmet a március 14-i premier óta, azonban Szente Vajk producer szerint egészen 2048-ig várna azzal a kijelentéssel, hogy sikeres volt a film.

Mint megírtuk, március 14-én debütált a mozikban a Most vagy soha! című, Lóth Balázs, Szente Vajk, Rákay Philip és Kis-Szabó Márk által jegyzett alkotás, amelyről már kritika is született az Index oldalán. A film története egyetlen nap eseményeit dolgozza fel, az 1848. március 14. és 1848. március 15. közötti pesti és budai eseményeket.

A produkció a nyitó hétvégén 75 551 nézőt vonzott a magyarországi mozikba – több iskola diákjának kötelező jelleggel kellett megtekintenie a produkciót –, 162 millió forintot hozva a konyhára.

„Hogy sikeres volt-e a film, arra térjünk vissza 2048. március 15-én” – mondta Szente Vajk a Blikknek.

Ha a forradalom kétszázadik évfordulóján ez a mű az akkori generáció számára is megkerülhetetlen lesz, akkor merem majd kijelenteni, hogy sikerművet alkottunk

– tette hozzá a producer a lap kérdésére.

A producer arról is beszélt, hogy szerinte nincs gond azzal, hogy a film minden oldalról kapott kritikát, kivéve ha politikai felhangú a vélemény.

„Kritikát bármilyen színházi, filmes alkotással szemben meg lehet fogalmazni, sőt úgy gondolom, jó is, ha építő jelleggel beszélgetünk a film erősségeiről vagy gyengeségeiről. Viszont abban a pillanatban, hogy a művészeti térből politikai térbe téved át a diskurzus, már nem lehet művészeti kritikaként értelmezni. Azt a véleményt, miszerint minden rossz benne, embert próbáló dolog elfogadni. Ilyen nincs, mert ahogy más filmes alkotásoknak, úgy ennek is vannak erényei” – mondta Szente Vajk.