Meglepő javaslatot kapott egy szövetségesétől Putyin: május 20-ig békét kellene kötni

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2024.04.13. 21:30
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Véget ért az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk vasárnap is! Jó pihenést kívánunk!

  • Az orosz rakéták 30-40 másodperc alatt elérhetik Zaporizzsját, ha a várostól mintegy 60 kilométeres távolságra lövik ki őket. Ezt Ivan Fedorov, a Zaporizzsjai Regionális Állami Adminisztráció vezetője a Liga.net-nek mondta. Oroszország most nem Sz–300-as rakétákkal támadja a várost, hanem azokat Shahedekkel, Iskanderekkel és Kalibrákkal váltották fel – tette hozzá a vezető.

    Zaporizzsja védelméért valójában már sok mindent megtettek. Ezért marad sok ellenséges drón az ültetvényeken és a mezőkön. De ez még nem elég. Olyan eszközökre van szükségünk, amelyekkel elűzhetjük a KAB-okat (irányított légibomba – a szerk.) ledobó drónokat. Az ellenség már háromtonnás KAB-okról beszél – ezek egyszerre egész utcákat vagy városrészeket képesek elpusztítani

    – mondta Fedorov.

    Amint arról az Unian beszámolt, az ukrajnai háború új szakaszba lépett, és az ukrán energiaszektort is célkeresztbe állította, aminek a világ máris érzi a hatásait. A Bloomberg azt írja, mind Oroszország, mind Ukrajna most az energetikai eszközöket veszi célba, hogy csapást mérjen az ellenség gazdaságára, a járulékos károk pedig a globális piacokon is megmutatkoznak.

    Korábban a Nemzetközi Energiaügynökség arra figyelmeztetett, hogy az orosz finomítók elleni ukrán dróntámadások alááshatják az olajtermékek, különösen a gázolaj kereskedelmét. Az európai gázárak 10 százalékkal ugrottak meg, miután Oroszország a héten csapást mért Ukrajna gáz- és energetikai infrastruktúrájára.

  • Németország már most sem valószínű, hogy további Patriot-rendszereket adna át Ukrajnának a már rendelkezésre bocsátott és a ma ígért újabb rendszereken kívül. Ugyanakkor több más európai ország is van, amely megoszthatja ezeket a fegyvereket Ukrajnával – írja a Defence Express katonai elemzőportál alapján az Unian.

    A kiadvány megjegyzi, hogy Berlin már átadott két Patriot-állványt Ukrajnának, egy harmadikat pedig ma ígért. Ezután Németországnak magának már csak kilenc marad.

    E rendszerek számát tekintve a második legnagyobb európai ország Görögország. Hat üteggel rendelkezik a PAC–2 változatból, amely nem képes ballisztikus rakéták lelövésére. De Görögország valószínűleg nem fogja megosztani a Patriotjait, mivel a görögök nemrég kifejezték, hogy csak szovjet S–300-asokat hajlandóak átadni Ukrajnának – és akkor is azzal a feltétellel, hogy cserébe Patriotokat kapnak.

    Románia négy rendszerrel rendelkezik, amelyeket a közelmúltban kapott meg, és további három leszállítása várható. Mivel Bukarest 4 milliárd dollárt költött ezekre a fegyverekre, nem valószínű, hogy könnyen hajlandó lesz átadni őket Ukrajnának. Lengyelország két üteggel rendelkezik, de eddig csak a régi szovjet SAM légvédelmi rakéták megosztásába egyezett bele.

    Hollandiának és Spanyolországnak egyenként három ütege van. A hollandok már kijelentették, hogy ők maguk nem rendelkeznek elegendő légvédelmi rendszerrel ahhoz, hogy lefedjék területüket, amely csak alig nagyobb, mint Odessza területének nagysága. Spanyolország a PAC–2 változatban rendelkezik Patriotokkal, de a spanyol média tavaly mindössze azt írta, hogy fontolóra vették egy üteg átadását Ukrajnának.

    Svédország egy másik ország, amely elméletileg átadhatna egy Patriotot Ukrajnának. Ő maga azonban csak négy csökkentett összetételű (egyenként három indítórakéta) üteg leszállítására vár.

    A külügyminiszter Dmitro Kuleba elmondta, hogy Ukrajna tárgyalásokat folytat a partnerekkel két Patriot-rendszer és egy Samp-T szállításáról. Hogy mely országok adhatják ezeket, nem árulta el. Ma délután a német védelmi minisztérium közölte, hogy azonnal biztosítja Ukrajnának az egyik Patriot-rendszerét. Valószínűleg ez lesz az egyik a két Patriot közül, amelyre Kuleba utalt.

    Mivel csak Olaszország és Franciaország üzemeltet Samp-T rendszereket, nyilvánvaló, hogy csak e két ország egyike tudja biztosítani ezt a rendszert Ukrajnának. Így csak az a kérdéses, hogy melyik ország fogja Ukrajnának biztosítani a Kuleba által említett második Patriotot.

  • Berlin további egy darab Patriot légvédelmi rendszert biztosít Ukrajnának a fokozott orosz támadások kivédésére – jelentette be a német védelmi minisztérium április 13-án.

    Mivel Moszkva tavasszal fokozta az Ukrajna elleni támadásait, az ukrán városokban és falvakban egyre élesebben érződik a légvédelmi rendszerek hiánya.

    Az Ukrajna energetikai infrastruktúrája ellen a közelmúltban végrehajtott orosz támadások országszerte több hőerőművet, köztük a Tripillja erőművet, Kijev, Zsitomir és a Cserkaszi terület fő áramszolgáltatóját is tönkretették.

    Kijev fokozottan felszólította a szövetségeseket, hogy biztosítsanak Ukrajnának több légvédelmet, különösen az Egyesült Államokban gyártott Patriot rendszereket, amelyek képesek ballisztikus rakéták elfogására.

    Az ukrán városok és az ország infrastruktúrája elleni orosz terror mérhetetlen szenvedést okoz

    – mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter.

    A minisztérium közölte, hogy „azonnal” átadnak Ukrajnának egy újabb Patriotot a már rendelkezésre bocsátott és ígért többi rendszeren kívül.

    Volodimir Zelenszkij elnök megköszönte Olaf Scholz német kancellárnak, hogy Berlin ígéretet tett arra is, hogy rakétákat szállít az Ukrajnában már szolgálatban lévő légvédelmi rendszerekhez.

    „Ez Ukrajna támogatásának valódi jele egy számunkra kritikus időszakban. Arra kérem partnerországaink minden más vezetőjét, hogy kövessék a példát” – mondta Zelenszkij a Scholzcal folytatott telefonbeszélgetés után a The Kyiv Independent beszámolója szerint.

  • A dél-ukrajnai Zaporizzsja régió Moszkva által kinevezett vezetője szombaton közölte, hogy ukrán tüzérségi támadásban Tokmak városban meghalt tíz civil, közöttük három gyermek.

    Jevgenyij Balickij szerint a péntek éjjeli tüzérségi támadásban további tizennyolc ember megsebesült, őket kórházban ápolják.

    Két ember eltűnt. A törmelékek eltávolítása és a keresés folytatódik

    – írta Balickij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

    Egy másik helyi vezető, Vlagyimir Rogov, az Oroszországgal Vagyunk mozgalom vezetője Telegram-csatornáján azt írta, hogy öt ház dőlt össze részlegesen.

    Rogov beszámolója szerint több ember megsebesült ukrán rakétatámadásokban a szintén orosz kézen lévő Luhanszkban is. A rakéták egy buszpályaudvar és egy gépgyár közelében csapódtak be, három polgári személy megsebesült, és több lakóház megrongálódott – írta Telegram-csatornáján Rogov.

    Ukrán médiajelentések szerint ez a támadás egy katonai egység és a gyár közelében lévő katonai járművek ellen irányult.

    Az orosz védelmi minisztérium szombati közleménye szerint az orosz erők offenzívájuk alkalmával „felszabadították” a februárban megszállt Avgyijivkától (oroszul Avgyejevka) délnyugatra fekvő Pervomajszke falut.

  • Oroszország már idén megnyerheti a háborút, de nem az ukrán védelem áttörésével és jelentős területek elfoglalásával, hanem az ukránok harci kedvének megtörésével – írja a BBC.

    A lap Richard Burrons tábornok, a brit egyesített erők volt parancsnokának véleményét idézi, aki „komoly kockázatot” lát az ukrán vereségre már idén.

    Ukrajna úgy érezheti, hogy nem győzhet. Ez akkor fog bekövetkezni, amikor felmerül a kérdés, hogy miért kell az embereknek továbbra is harcolniuk és meghalniuk csak azért, hogy megvédjék azt, amit nem lehet megvédeni

    – mondja Berrons, és megjegyzi, hogy az ukrán társadalom egyelőre még nem jutott el erre a fordulópontra.

    A tábornok szerint az oroszok ki akarják használni a súlyos fegyverhiánnyal küzdő ukrán hadsereg szorult helyzetét, és nyáron nagy offenzívát indítanak ellenük. Ha sikerül valahol áttörniük, az hatalmas csapás lesz az ukránok moráljára.

    Ahogy azonban Jack Watling, a brit Whitehall agytröszt vezető kutatója megjegyzi, Oroszország stratégiai célja idén talán nem is a területi nyereség, hanem az, hogy megpróbálja lerombolni Ukrajna morálját és meggyőzni nyugati támogatóit arról, hogy a további ellenállás reménytelen.

    Watling megjegyzi, hogy az oroszok nyári offenzívája mindenesetre „nem vezetne a konfliktus döntő befejezéséhez”.

    „A legvalószínűbb kimenetel az lesz, hogy Oroszország előnyre tesz szert, de nem tud áttörni. Nem rendelkezik elég nagy vagy jó erőkkel ahhoz, hogy egészen a Dnyeper folyóig ütközzön... de a háború Oroszország javára fog fordulni” – ért egyet Burrons tábornok az elemzővel.

  • Oroszország megpróbálta darabról darabra tönkretenni az ukrán energiarendszert, és ebben kézzelfogható sikereket ért el. Ukrajnát azonban az Európából érkező energiaellátás és az autonóm energiaellátó rendszerek kiterjedt hálózata megmenti az áramkimaradástól. Erről ír a Le Monde című francia lap, amit az Unian szemlézett.

    Az elmúlt hetek rakéta- és dróncsapásait felsorolva a lap megjegyzi, hogy a 2022–2023-as őszi és téli bombázásokkal ellentétben most nemcsak az elosztóhálózatot, hanem magukat az erőműveket is célba veszi az agresszor.

    Az oroszok célja továbbra is ugyanaz, mint 2022 telén. De most más stratégiát alkalmaznak. Megpróbálják darabról darabra tönkretenni a rendszerünket

    – mondta Maria Caturian, az állami tulajdonú szolgáltató, az Ukrenergo kommunikációs igazgatója.

    Az energiaelosztó infrastruktúrának megvan a maga védelme – betontömbök, homokzsákok és néha vasháló a drónok elriasztására.

    De ez a védelem nem védi meg a ballisztikus rakétáktól

    – mondja Volodimir Omelcsenko, a Razumkov Analitikai Központ energetikai szakértője.

    Az orosz csapások ellenére az energiarendszer továbbra is biztosítja Ukrajna nagy részének áramellátását. Fontos tényező ebben a szövetséges országokból származó villamosenergia-import. „Ha nem lennénk integrálva az európai energiarendszerbe, szerintem több áramkimaradás lenne a bombázott régiókban” – ismeri el Caturian.

    Emellett az autonóm energiaforrásokat a szociális és egyéb infrastruktúrák stabilan tartására is használják. Harkivban például az olyan érzékeny létesítmények, mint a kórházak vagy a tűzoltóságok, már rendelkeznek saját, moduláris felépítésű kis hőerőművekkel, amelyeket nemzetközi adományozók biztosítanak.

    Ugyanakkor, ahogy megjegyzik, Harkiv utcáit áramszünetek idején az éttermek és üzletek előtt felállított kis, benzinüzemű generátorok zúgása tölti be. Volodimir Omelcsenko, a Razumkov Központ munkatársa azonban úgy véli, hogy az országot sújtó energiahiány júliustól a jövő télig csak fokozódni fog. Véleménye szerint ha Ukrajna nem kap további légvédelmi rendszereket, amelyek megvédik az orosz támadásoktól, akkor a következő télre ukránok millióinak kell elhagyniuk egyes déli és keleti városokat.

    Korábbi hírek szerint Ukrajna ismét bevezetheti az áramszünetek menetrendjét. Ilyen döntésre akkor kerül sor, ha az energiaszektorban nem sikerül fenntartani az egyensúlyt az energiarendszerben. Ezt a véleményét a DTEK vállalat igazgatója, Dmitro Saharuk fejtette ki.

    Ennek fényében German Galuscsenko energiaügyi miniszter felszólított, hogy ne higgyenek a „szakértők” előrejelzéseinek. Szerinte senki sem tudja pontosan, hogy télen mennyi áramtermeléssel fog rendelkezni Ukrajna.

  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint új tárgyalásoknak adhat alapot a meghiúsult 2022-es békemegállapodás, amely Oroszország és Ukrajna között jött volna létre. Hozzátette, semmi jelét nem látja annak, hogy Kijev készen állna a tárgyalásokra – írja a Reuters.

    Az egyezség a jelentések szerint tartalmazott olyan záradékokat, amelyek megkövetelik Ukrajnától a geopolitikailag semleges státuszt, és hogy ne csatlakozzanak a NATO-hoz. Emellett Ukrajnának a fegyveres erői létszámát is korlátoznia kellene, valamint különleges státuszt biztosítani Kelet-Ukrajnának.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezeket a feltételeket mind ellenezte. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki beszédében ismét felvetette a lehetséges béketárgyalások témáját, és kijelentette, hogy nyitott az általa reálisnak nevezett tárgyalásokra.

  • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó X-en közzétett posztja szerint jelenleg két kulcsfontosságú (közvetetten katonai) kérdés van, és mindkettő egyértelműen arra ösztönzi Oroszországot, hogy folytassa a nyomást.

    Az első: Ukrajna mesterséges fegyverhiánya. „Ezt a hiányt elsősorban a szövetségesek szavai és a logisztikai hajlandóságuk közötti szakadék hozza létre” – véli a tanácsadó, és szerinte ennek több oka is van. Például az, hogy hiába szankcionálják Oroszországot, mégis kereskedelmileg kapcsolatban maradnak vele, így stabil gazdasági hátteret biztosítva a Kremlnek a háború folytatásához. 

    A másik a folyamatos dezinformációs zavarkeltés, hogy „Oroszország nyomul előre, hogy átcsoportosít, hogy óriási mozgósításba kezdett, és hogy folyamatos győzelmeket arat”. 

    Mindez maximálisan lehangoló és végzetes felhangokkal, maximális demoralizáló hatással van

    – véli Podoljak. Ráadásul a tanácsadó szerint teszik mindezt nemcsak a nyugati médiában, hanem a hazai platformokon is, ami lehangolja és elkedvetleníti az ukránokat, és rombolja a társadalom mentális állapotát.

  • Egy gépgyártó üzemet támadott meg az ukrán hadsereg szombaton Luhanszkban. Erről Leonyid Pasecsnik, a de facto Luhanszki Népköztársaság kormányzója számolt be Telegram-csatornáján.

    Az ukrán fegyveres erők újabb alattomos támadása városaink civil objektumai ellen. Ezúttal az ellenség több rakétát lőtt ki a luhanszki gépgyárra

    – írta Pasecsnik.

    Pontosította, hogy az épületben a gyártás beindítását és több tucat polgár foglalkoztatását tervezték. Elmondása szerint az ukrán fegyveres erők a harci zónában történt kudarcok miatt próbálják megakadályozni, hogy a régióban életet teremtsenek.

    A regionális vezető szerint a lövések következtében lakóházak rongálódtak meg. Áldozatokról egyelőre nincs információ – írta meg az mk.ru.

    Egy nappal korábban a biztonsági szolgálatok egyik forrása arról számolt be, hogy a csapást állítólag nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákkal hajtották végre.

  • Ukrajna keleti frontján „jelentősen romlott a helyzet az elmúlt napokban” az orosz támadó erőfeszítések fokozódása közepette – mondta április 13-án Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a The Kyiv Independent szerint.

    A főparancsnok elmondta, hogy a meleg, száraz időjárás lehetővé tette Oroszország számára, hogy növelje páncélos támadásait Bahmut, Liman és Pokrovszk területén.

    A tábornok elmondta, hogy az orosz offenzíva tempója keleten fokozódott a múlt havi elnökválasztás óta, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnököt választották újra.

    Ukrajna azon dolgozik, hogy stabilizálja a helyzetet, és elektronikus hadviseléssel, valamint légvédelemmel erősítse meg a legproblémásabb védelmi területeket

    – mondta Szirszkij.

    Mind külföldi, mind ukrán tisztviselők hangot adtak az elmúlt napokban azon véleményüknek, hogy az amerikai segélyek hiánya elkezdett ártani Ukrajna harctéri pozíciójának, és figyelmeztettek, hogy a helyzet súlyosbodhat egy újabb katonai segítség nélkül.

  • Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke elmondta, hogy az Ukrajnának április után nyújtandó makroszintű pénzügyi támogatás következő részletének összege 1,9 milliárd euró lehet – írja az Ukrajinszka Pravda.  

    Dombrovskis emlékeztetett arra, hogy Ukrajna márciusban már megkapta az 50 milliárd euró értékű támogatás első részletét, áprilisban pedig – mint arról nemrég az Indexen is beszámoltunk – 1,5 milliárd euróhoz juthatnak hozzá. 

    Emlékeztetett továbbá az Ukrajna által már jóváhagyott reformtervre, amelynek fokozatos végrehajtása a következő részletek folyósításának feltétele, és amely az európai integrációs munka részeként közelebb viszi Ukrajnát az uniós normák teljesítéséhez. 

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 5176-an léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül 4586-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

    A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 26 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Április 13-án délelőtt az oroszok megöltek egy férfit, aki élelmiszert szállított a határ menti falvak lakóinak a Csernyihivi területen – áll Ukrajna Nemzeti Rendőrségének Telegram-bejegyzésében.

    A rendőrség szerint az orosz hadsereg véletlenszerűen lőtt egy civil autóra. Az autót egy novhorod-sziverszkiji lakos vezette.

    A lövések következtében az autó kigyulladt, az 1990-es születésű férfi belehalt sérüléseibe.

    A hatóságok a helyszínen dolgoznak.

  • A Krím félsziget keleti részén fekvő Kercsnél az orosz légvédelmi rendszerek működésbe léptek, a Krími hidat pedig lezárták – írja az RBC Ukraine

    A helyi lakosok beszámolói szerint április 13-án, szombaton orosz légvédelmi eszközök robbantak fel Kercsnél, a krími híd közelében.

    Érkeztek olyan információk is, miszerint repülőgépek is átrepültek a terület felett. A közösségi oldalakon arról számoltak be a helyiek, miszerint a Krími híd forgalmát lezárták, ám a döntés okait nem közölték. Az oroszok által kijelölt helyi vezetők egyelőre nem kommentálták a krími helyzetet.

    Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani robbanásokat a Krímben. Az ukránok számos műveletet hajtottak végre a félszigeten és a Fekete-tengeren, orosz bázisokat, raktárakat és hajókat egyaránt megsemmisítve. 

  • Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök még pénteken tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és többek közt a békekötésről is beszélt. Azóta újabb részleteket közöltek az orosz sajtóban arról, hogy mit is mondott pontosan. 

    Az mk.ru szerint Lukasenka hivatalosan kétoldalú együttműködési kérdések megtárgyalása érdekében repült Moszkvába, de „ennél sokkal fontosabb” kérdések is napirendre kerültek. A portál szerint 

    Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta neki, hogy hajlandó lenne Ukrajnával tárgyalóasztalhoz ülni

    azon feltételek mentén, amelyekről 2022 tavaszán Isztambulban már megállapodtak az ukrán féllel. 

    Az orosz elnök állítólag felvetette, hogy Lukasenka lehetne a közvetítője, mivel 2022 márciusában is szerepet játszott a belorusz területen, Homelben lezajlott orosz–ukrán tárgyalásokon. A belorusz elnök erre válaszolva azt mondta, hogy egyetért Putyinnal.

    A találkozó után Lukasenka a sajtónak nyilatkozva azt is hozzáfűzte ehhez, hogy 

    szerinte az orosz elnöknek még május 20. előtt meg kellene kötnie a békét Ukrajnával. 

    A belorusz elnök szerint a dátum azért fontos, mert Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhatalmazása akkor fog lejárni. Az orosz fél erről már korábban is beszélt, és Zelenszkij mandátuma formálisan tényleg lejár, miközben a háború miatt nem tudnak választást tartani az országban). 

    Lukasenka szerint ha május 20. után írnának alá egy egyezményt, és utána tartanának egy választást, ahol Ukrajna új elnököt választana, akkor Zelenszkij utódja egyszerűen semmisnek nyilváníthatná az egyezményt, és „azt mondhatná: »Ezt egy törvénytelen elnök írta alá, akit én nem ismerek«” – fogalmazott. 

    Hozzátette, hogy szerinte még orosz részről is előállhat egy hasonló probléma május 20. után, amennyiben „Putyin elnök azt mondja: »Kivel írjak alá egy megállapodást?«”.

  • Két robbanás hallatszott az oroszok által megszállt Luhanszk városában, az interneten pedig fotók és videók jelentek meg a város feletti füstről – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Az oroszok arról számoltak be, hogy a robbanások feltehetően egy buszpályaudvar közelében történtek. Az első jelentések szerint rakétatámadásról van szó.

  • Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője egy önkormányzati vezetőkkel tartott találkozón közölte, hogy megakadályoztak egy gyilkossági kísérletet, amely Olekszandr Prokudin, a Herszoni terület kormányzója ellen irányult volna.

    Maljuk szerint egy helyi lakos segítségével az orosz titkosszolgálat kísérelt meg merényletet a kormányzó ellen még április 10-én. 

    A gyilkosságot egy új típusú FPV-drónnal, 12 kilométeres távolságból próbálták meg végrehajtani. A helyi lakos a helyszínen segített a támadóknak abban, hogy lövéseket adjanak le a kormányzóra.

    Ez a gazember közvetlenül a helyszínen végzett vizuális megfigyelést, és ráirányította a tüzet Prokudin autójára. Mindezt dokumentálták. Őt a befejezett merényletkísérlet színhelyén vették őrizetbe. Az ellenséges drónt – a mi embereinknek köszönhetően – időben földre kényszerítettük

    – közölte Vaszil Maljuk.

    Az SZBU vezetője arról is beszámolt, hogy különböző régiókban az ukrán rendőrséggel együtt több másik embert is őrizetbe vettek, akik az oroszoknak információkat adtak át az ukrán csapatok helyzetéről. 

    Az elmúlt évben 47 hírszerző hálózatot fedeztünk fel és dokumentáltunk. Ezeket a gazembereket mind őrizetbe vettük

    – mondta az SZBU-vezér. 

  • A Crocus City Hall koncertteremben történt terrortámadás gyanúsítottjainak feltételezhető kínzása „elfogadhatatlan” – mondta Sirojiddin Muhriddin tádzsik külügyminiszter a Független Államok Közösségének (FÁK) április 12-i minszki találkozóján a Szabad Európa szerint. 

    Több fegyveres március 22-én este tüzet nyitott a krasznogorszki Crocus City Hall-ban, legalább 144 embert megölve. Nem sokkal később az Iszlám Állam (ISIS) egyik ága vállalta a felelősséget a támadásért. Az orosz hatóságok 11 férfit vettek őrizetbe – akik közül 10 tádzsikisztáni származású – a támadással kapcsolatban, közülük négyet közvetlen részvétellel vádolnak.

    A négy tádzsik gyanúsított a bántalmazás egyértelmű jeleit mutatta a bíróságon, miután az orosz közösségi médiában széles körben elterjedt videók és képek az orosz hatóságok általi állítólagos kínzásukat ábrázolták.

    A testcsonkítás formájában alkalmazott kínzás elfogadhatatlan

    – mondta Muhriddin, hozzátéve: „Az így kicsikart vallomások ára mindenki előtt jól ismert.” Szóvá tette azt is, hogy egy „rosszul átgondolt információs kampány” eredményeként „negatív kép alakul ki a tádzsikisztáni állampolgárokkal és a tádzsikokkal szemben”.

    Tadzsikok és más közép-ázsiaiak milliói élnek Oroszországban, vagy dolgoznak ott szezonálisan. A Világbank 2022-ben úgy becsülte, hogy a vendégmunkásoktól származó pénzátutalások Tádzsikisztán GDP-jének 50%-át teszik ki.

  • Az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ egy közleményben azt írta, hogy az orosz hadsereget a börtönkolóniákból toborzott női foglyokkal erősíthetik meg.

    A közlemény szerint az orosz védelmi minisztérium elsősorban katonai orvososként vagy mesterlövészként számítani a nőkre, de azt sem zárják ki, hogy akár a rohamcsapatokban is bevetik őket. A foglyok cserébe pénzt és amnesztiát kapnak.

    Nemzeti Ellenállási Központ szerint sok fogvatartott nő el is fogadta ezt az ajánlatot, mivel hisznek abban, hogy élve hazajuthatnak az ukrajnai harcokból. „Ukrajnában azonban teljesen más helyzet vár rájuk, és sokan közülük a szabadság helyett a pokolra jutnak" – írták.

  • Ahogy az Oroszország és Ukrajna közötti háború károkat okoz az olaj-, gáz- és energiaipari létesítményekben, a járulékos károk a globális piacokon is megmutatkoznak – írja a Bloomberg alapján az ukrán Unian

    Az ukrajnai háború új szakaszában az energia is célkeresztben lesz, hiszen mind Oroszország, mind Ukrajna az energetikai eszközöket veszi célba, hogy egymás gazdaságát gyengítsék, a járulékos károk pedig a globális piacokon már meg is jelentek.

    Korábban a nemzetközi energiaügynökség már figyelmeztetett arra, hogy az orosz finomítók elleni ukrán dróntámadások alááshatják az olajtermékek, köztük a gázolaj kereskedelmét. Az európai gázárak pedig 10 százalékkal megugrottak, miután Oroszország a héten csapást mért Ukrajna gáz- és energiaipari infrastruktúrájára.

    Ukrajna olyan finomítókat vett célba, amelyek összkapacitása a Bloomberg számításai szerint mintegy napi 3,4 millió hordót tesz ki. 

    Szakértők szerint a fronton kialakult patthelyzet mindkét felet arra kényszeríti, hogy nyomást gyakoroljon az ellenség civil lakosságára és gazdaságára, és egyre inkább bevonja a konfliktusba a városokat és azok infrastruktúráját. Az elmúlt hetekben Oroszország módszeresen rombolta az ukrán kritikus infrastruktúrát. Az Orosz Föderáció hosszú távon szeretné megakadályozni, hogy az ukrán védelmi ipar önellátóvá váljon, mivel egy erős védelmi ipar jó helyzetbe hozhatja Ukrajnát a jövőbeni orosz agresszió elleni védekezéshez, és jelentősen csökkentheti Ukrajna függőségét a nyugati segélyektől.

  • Donald Trump volt amerikai elnök pénteken nyitottságát jelezte a republikánusok felé, hogy jóváhagyják Ukrajna további segélyezését az Oroszország elleni háborúban, ha az kölcsön formájában történik – írja a The Hill.

    Jelenleg is foglalkozunk vele, és beszélünk róla, és azon gondolkodunk, hogy ajándék helyett kölcsön formájában adjuk

    – mondta Trump, hozzátéve, hogy „egyenlíteniük kell, ha nem egyenlítenek, nagyon fel leszek háborodva, mert ők sokkal jobban érintettek, mint mi.”

    Trump hónapok óta szkepticizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok segítséget nyújtson Ukrajnának az Oroszország elleni háborúban, azzal érvelve, hogy Ukrajna támogatása nem létfontosságú amerikai érdek, és Európának kellene biztosítania a segítség nagy részét. Nézetei nagy befolyást gyakoroltak kongresszusi szövetségesei körében, megnehezítve az ukrajnai segélyek átjutását a képviselőházban.

  • Az amerikai pénzügyminisztérium egyik hivatala több amerikai és külföldi vállalat ellen is vizsgálatot indított olyan katonai célú chipek szállítása miatt, amelyek végül Oroszországba kerülnek – közölte a Bloomberg hírügynökség egy meg nem nevezett amerikai tisztviselőre hivatkozva.

    Az orosz hadsereg a rakéták, drónok és egyéb katonai eszközök gyártásához is használ chipeket. A Bloomberg hozzájutott az orosz vámhatóságok korábbi adataihoz is ezzel kapcsolatban, amelyekből kiderült: 2023 első 9 hónapjában

    több mint 1 milliárd dollár összértékben importáltak fejlett chipeket európai és amerikai vállalatoktól.

    Ez lehet a hátterében annak, hogy az amerikai pénzügyminisztérium, valamint a külügyminisztérium és a kereskedelmi minisztérium is azzal a kéréssel fordult az amerikai chipgyártókhoz, hogy állítsák le az Oroszországba irányuló szállításokat.

    Ezenkívül a pénzügyminisztérium szankciós ügyekért is felelős hivatala egy vizsgálatot is indított azzal kapcsolatban, hogy bármely vállalat kereskedik-e közvetlen olyan orosz személyekkel vagy intézményekkel, amelyek már a szankciók hatálya alá esnek. 

  • Egy férfi a Harkiv megyei Kupjanszk központjában a romok között rekedt egy éjszakai támadás során – közölte Ukrajna Állami Sürgősségi Szolgálata.

    A hatóságok szerint a támadásra pénteken este 22.40-kor került sor, kigyulladt egy 200 négyzetméteres lakóépület.

    Egy 62 éves férfi a szomszédos épület romjai alatt rekedt. A mentők kiszabadították és átadták a mentősöknek. A szomszédos épületben egy 73 éves férfit találtak sérülten, akit kórházba szállítottak.

    Szombaton 02.37-kor az oroszok megtámadták Borova falut Izium körzetben, és eltaláltak egy korábban megrongált kultúrházat – írta a Telegramon Oleg Szinyehubov, a Harkivi Regionális Államigazgatás vezetője.

  • Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására – számolt be az MTI.

    A brit külügyminisztérium által ismertetett közös intézkedés alapján a világ két legnagyobb fémpiaca, a Londoni Fémtőzsde (London Metal Exchange, LME) és a származtatott árutőzsdei termékeket forgalmazó Chicago Mercantile Exchange (CME) nem fogadhat be új kontraktusokat Oroszországból származó alumíniumra, rézre és nikkelre.

    A londoni külügyi tárca tájékoztatása szerint az energiahordozók után a fémek alkotják Oroszország legnagyobb értékű nyersanyagkiviteli termékcsoportját, jóllehet e termékek exportja visszaesett az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta.

    A minisztérium adatai szerint Oroszországnak 2022-ben 25 milliárd dollár, 2023-ban 15 milliárd dollár bevétele származott a fémexportból. Nagy-Britanniában december óta törvény tiltja az orosz fémek, köztük az alumínium, a réz és a nikkel importját.

    Az amerikai kormány ezzel egy időben vámokat vetett ki különböző orosz fémpiaci áruk importjára. Nagy-Britannia és az Egyesült Államok most „még egy lépéssel továbbment”, és kiterjesztette ezeknek az intézkedéseknek a hatályát a szakosított londoni és chicagói fémtőzsdékre – fogalmaz tájékoztatásában a londoni külügyminisztérium.

    A tárca hangsúlyozza ugyanakkor, hogy technikailag összetett intézkedésről van szó, és időre volt szükség a részletek kidolgozásához annak érdekében, hogy a szankciók hatékonyak legyenek, de egyidejűleg minimalizálják a piaci felfordulás kockázatát. Abból a célból, hogy az intézkedések a lehető legkisebb kockázattal járjanak a piaci stabilitásra, a brit és az amerikai szankciók nem vonatkoznak a két érintett tőzsdén már forgalomban lévő orosz fémkontraktusokra, így ezekkel továbbra is korlátozások nélkül lehet kereskedni – áll a brit külügyminisztérium tájékoztatásában.

  • Az amerikai hírszerzés vizsgálatai azt mutatják, hogy Kína felpörgeti a berendezések eladását Oroszországnak, hogy segítse az ukrajnai háborús erőfeszítéseket.

    Egy amerikai felmérés szerint Kína felpörgette a szerszámgépek, mikroelektronikai és egyéb technológiák Oroszországba irányuló eladásait, amelyeket Moszkva rakéták, tankok, repülőgépek és egyéb fegyverek gyártására használ Ukrajna elleni háborújában.

    A Biden-adminisztráció két magas rangú tisztviselője szerint 2023-ban Oroszország mikroelektronikájának körülbelül 90 százaléka Kínából származott, amelyet Oroszország rakéták, tankok és repülőgépek gyártására használt. 2023 utolsó negyedévében Oroszország mintegy 900 millió dolláros szerszámgépimportjának csaknem 70 százaléka Kínából származott.

    A kínai és az orosz entitások azon is dolgoznak, hogy közösen állítsanak elő pilóta nélküli légi járműveket Oroszországon belül, a kínai vállalatok pedig valószínűleg hajtóanyag-fegyverek előállításához szükséges nitrocellulózt szállítanak Oroszországnak.

    Peking Oroszországgal együttműködve azon is dolgozik, hogy javítsa műholdas és más űralapú képességeit Ukrajnában, ami a tisztviselők szerint hosszabb távon növelheti az Oroszország által Európa-szerte jelentett fenyegetést. A tisztségviselők a hírszerzési eredményekre hivatkozva azt mondták, hogy az Egyesült Államok azt is megállapította, hogy Kína képanyagokat szolgáltat Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúhoz.

    Az új információk bírtokában Antony Blinken külügyminiszter várhatóan még ebben a hónapban Kínába utazik. Joe Biden elnök már korábban is kifejezte aggodalmát Hszi Csin-ping kínai elnöknek azzal kapcsolatban, hogy Peking közvetve támogatja Oroszország háborús erőfeszítéseit.

    Noha Kína nem nyújtott közvetlen halálos katonai támogatást Oroszországnak, diplomatikusan támogatta azt, amikor a Nyugatot hibáztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök háború megindításáról szóló döntésének kiprovokálásáért.

  • A tervek szerint 2025 végére a herszoni régiónak a Dnyeper folyásiránya szerinti jobb partját aknamentesíthetik – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Ezt Alekszandr Prokudin, a Herszon Területi Állami Adminisztráció vezetője közölte.

    Augusztusban azt mondták nekünk, hogy 10 éven belül felszámoljuk az aknákat

     mondta Prokudin.

    Elmondása szerint jelenleg 1100 robbantó dolgozik a régióban, akik már 245 ezer hektárt hatástalanítottak.

  • Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a belga igazságügyi hatóságok korrupciós vizsgálatot indítanak az Európai Parlamenten belül gyanított orosz beavatkozások ügyében – írja az MTI.

    Nem engedhetjük meg, hogy ez a fenyegetés jelen legyen közöttünk

    – jegyezte meg Alexander De Croo. Elmondta, hogy Moszkva több európai parlamenti képviselőt is megkeresett és lefizetett azért, hogy az orosz propagandát népszerűsítse.

    Az orosz beavatkozás ügyét a múlt hónapban egy közös cseh és lengyel hírszerzési vizsgálat hozta nyilvánosságra. A belga szövetségi miniszterelnök elmondta, hírszerző szolgálataik szerint

    az oroszok azt akarják elérni, hogy több oroszbarát jelölt kerüljön be az Európai Parlamentbe, és erősíteni kívánják az oroszbarát narratívát is.

    Mint mondta, a belga igazságügyi hatóságok most megerősítették, hogy ez a fajta beavatkozás büntetőeljárás tárgyát, valamint hangsúlyozta, hogy uniós szinten is cselekedni kell az üggyel kapcsolatban, mivel több eszközre van szükség az orosz propaganda és dezinformáció elleni küzdelemhez.

    Belgium a közelmúltban több, kémkedéssel gyanúsított diplomatát, valamint az Európai Uniónál akkreditált diplomatákat utasított ki.

    Múlt héten Tatjana Zdanoka orosz származású lett uniós parlamenti képviselőt 1750 eurós pénzbírsággal sújtotta az Európai Parlament, miután különböző médiumokban orosz befolyással való üzérkedéssel és kémkedéssel vádolták meg.

  • Interkontinentális ballisztikus rakéta sikeres tesztindítását hajtotta végre egy mobil földi rakétarendszerből az orosz hadsereg – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

    A tárca szerint a kilövés minden feladatát maradéktalanul teljesítették, az eredmények igazolják a fegyver nagyfokú megbízhatóságát.

    Az indítást az orosz hadászati rakétaérők a dél-oroszországi Asztrahán megyei Kapusztyin Jarban található 4. állami központi fegyvernemközi rakétalőtérről hajtották végre.

  • Negyvenhét csapást hajtott végre ukrán üzemanyag- és energiaipari, valamint hadiipari létesítmények ellen az elmúlt hét folyamán az orosz hadsereg légi, tengeri és szárazföldi indítású precíziós fegyverekkel, valamint drónokkal – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

    A tárca szerint a csapásokkal Moszkva Kijevnek az arra irányuló a kísérleteire válaszolt, hogy kárt tegyen az orosz olaj-, gáz- és energiaágazati létesítményekben. Az orosz támadások kiterjedtek az ukrán különleges műveleti erők egységei és külföldi „zsoldosok” logisztikai bázisaira, valamint ideiglenes telepítési pontjaira.

    Az április 6. és 12. közötti időszakra vonatkozó Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el Kupjanszk, Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén. Eközben 95 ukrán ellentámadást vert vissza, a legtöbbet, 65-öt Avgyijivkánál.

    Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az ukrán hadsereg mintegy 6700 katonát veszített.

    Közülük a legtöbben, a tárca szerint mintegy háromezren az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

    A héten a tájékoztatás szerint 21 ukrán katona adta meg magát.

    A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást. A donyecki régióban lévő Horlivkában tíz tűzoltót sebesített meg egy drón okozta tűz elfojtásakor egy pilóta nélküli repülőgéppel végrehajtott újabb ukrán támadás.

    Moszkvában pénteken ismeretlen tettesek felrobbantották Vaszilij Prozorovnak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt alezredesének terepjáróját.

    Prozorov, aki a karján és a lábán szenvedett sebesüléseket, évek óta Oroszországban él, és részt vesz a jelenlegi ukrán kurzus „bűncselekményeinek” kivizsgálásában. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított.