Végy egy jó kapust! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.11.21. 23:34


Egy vendégakción belül négy (!) próbálkozást tett ártalmatlanná.
Egy vendégakción belül négy (!) próbálkozást tett ártalmatlanná.

DIBUSZ DÉNES a Nemzeti Sport osztályzatai alapján a labdarúgó Eb-selejtezőben 7.40-es átlagot ért el, ezzel a legmagasabb minősítést érdemelte ki a mieink közül. A Ferencváros kapusáról érdemes megjegyezni, lapunk 2014-ben bevezetett új osztályzási szisztémájában ő kapta az első kiemelkedő érdemjegyet, nyolcas osztályzatot. A Pécsről induló játékos már fradistaként kivédte a szombathelyiek szemét, ez 2014 májusában történt.

Kapusnak lenni kicsit olyan, mint egyéni sportot űzni. Hiába az együttes tagja, az utolsó várvédő, végső soron neki kell döntő helyzetben hárítani, megmenteni a csapatot a góltól. A közvélemény persze általában azokat a szituációkat eleveníti fel, amelyekben a kapusok hibáznak, a következmény pedig a potya gól.

Én most két olyan esetet szeretnék felidézni, amelyben az utolsó emberek döntő szerepet játszottak s nem negatív értelemben – mi több, a sportág története helyére is teszi bravúrjaikat. Király Gábor a norvégok elleni 2015-ös oslói Eb-pótselejtezőn a találkozó elején óriási bravúrral tisztázott egy hazai helyzetet, meggyőződésem, ha nincs az a védés, nem biztos, hogy kijutunk a franciaországi kontinenstornára... A 33 éves, 34-szeres válogatott Dibusz a Montenegró elleni utolsó Eb-selejtezőn még 2–1-es magyar vezetésnél előbb Milutin Oszmajics, majd Sztevan Jovetics lövését védte, mindezt tetézte azzal, hogy egy vendégakción belül négy (!) próbálkozást tett ártalmatlanná. A „mi lett volna, ha” nem játszik, de azért gondoljunk bele... Nálam ez a teljesítmény még Királyét is felülmúlja!

A 2016-os kontinensbajnokságon az FTC kapusa Király Gábor és Gulácsi Péter mögött állt a rangsorban, 2021-ben már „csak” Gulácsi előzte meg. Az RB Leipzig kapusának súlyos sérülése után pedig ő lett az első számú, s láttuk, rengeteget köszönhetett neki az együttes Willi Orbán kiválása után. A vele készült interjúban arra a kérdésre, pályafutása legjobb formájában véd-e, úgy reagált, biztos jót jelent, hogy ezt firtatjuk. Nos, az egész éves teljesítményét figyelembe véve nyugodtan kijelenthetjük, kiemelkedően jó évet zár.

Jó lenne ezt leírni az Európa-bajnoksággal a hátunk mögött jövő ilyenkor is.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik