Késelés és lövöldözés egy sydney-i bevásárlóközpontban: legalább hét ember meghalt

2024.04.13. 09:45 Módosítva: 2024.04.13. 11:18
Egy sydney-i bevásárlóközpontban kitört a pánik szombaton, miután több jelentés érkezett késelésről és lehetséges lövöldözésről is. Mint utóbb kiderült, az incidensnek több halálos áldozata is volt. A támadót egy rendőr önvédelemből lelőtte.

Cikkünk frissül...

A rendőrség közölte, hogy kritikus incidenst jelentettek be helyi idő szerint nem sokkal 16:00 óra – magyar idő szerint reggel nyolc óra – előtt. 

A rendőrök szerint több szemtanú is késelésről számolt be.

A RENDŐRSÉG UTÓLAG KÖZÖLTE, HOGY LELŐTTEK EGY FÉRFIT A HELYSZÍNEN. 

Tömegek menekültek  ki az épületből, a területet evakuálták. A közösségi médiában felvételek keringenek mentőkről és rendőrségi járművekről a helyszínen. Egy videón a bevásárlóközpontban is láthatók a megkéselt áldozatok (ennek megtekintését csak saját felelősségre ajánljuk).

A helyi média szintén arról számolt be, hogy lövéseket lehetett hallani a Westfield bevásárlóközpontban, amely a Bondi csomópontnál, Sydney központi üzleti negyedében. A rendőrség egyelőre azt közölte, hogy a művelet folyamatban van, de további részleteket nem árult el – írja a BBC.

Többen meghalhattak 

Mindeközben a helyi sajtó arról számolt be, hogy egynél több halálos áldozat is lehet: egyes jelentések szerint akár hat ember meghalhatott.

Az új-dél-walesi mentőszolgálat az AFP hírügynökségnek egyelőre annyit mondott: a rendőrök lelőttek egy férfit, akit a támadóként azonosítottak. Az események alább nyomon követhetőek egy élő közvetítésben: 

Fotó a helyszínről: egy rendőrnő lőhette le a késelőt

Frissítés: mindeközben a közösségi médiában megjelent egy újabb helyszíni fotó, amelyen az látható, hogy egy rendőrnő térdel a lelőtt késelő mellett (ennek megtekintését szintén csak saját felelősségre ajánljuk).

Az elkövető látható egy másik felvételen is. A bejegyzésekben arról írnak, hogy az elkövető iszlamista lehetett, de hivatalos forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni, hogy valóban terrortámadás történt.

Több elkövető is lehet  

Az ausztrál ABC News nemrég közölte, hogy 

a rendőrök attól tartanak, hogy a lelőtt férfi nem az egyedüli elkövető, ezért még mindig tart az akció.

Az egyik helyszíni videón – amelyet a The Guardian tudósítója osztott meg – szintén az látható, hogy felfegyverzett rendőrök mentek be a bevásárlóközpontba, egy Zara üzletbe.

Kritikus a helyzet, legalább hét embert megkéseltek, köztük egy csecsemőt is

Az ABC News arról is írt, hogy a rendőrség „kritikus incidensnek” minősítette a történteket, és hamarosan egy sajtótájékoztatót is tartanak. 

Hozzátették, hogy a helyi mentőszolgálat szerint legalább hét embert – köztük egy 9 hónapos csecsemőt is – megkéseltek, és többen meg is haltak (konkrét számot egyelőre nem közöltek). A túlélőket már kórházba vitték, de állapotukról nincs hír. 

Még sincs másik elkövető?

A The Guardian időközben azt írja, hogy az ABC News korábbi infója arról, hogy több támadó is lehet, pontatlan.

Közlésük szerint a rendőrök valóban átvizsgálták a központot a férfi lelövése után, de csak elővigyázatosságból, és egyelőre nincs információ arról, hogy további támadó is lenne a helyszínen.

Mindeközben Anthony Albanese ausztrál kormányfő is posztolt a közösségi oldalán a támadásról. Megerősítette, hogy több halálos áldozatról érkeztek jelentések, és részvétet nyilvánított a hozzátartozóknak.

A rendőrség közölte a számokat, és azt is, hogy mi történt pontosan 

Ötre emelkedett a támadás halálos áldozatainak száma, az elkövető – akit egy rendőr a helyszínen lőtt le – kilenc embert késelt meg, néhányuk állapota válságos – közölte Anthony Cooke Új-Dél-Wales rendőrkapitány-helyettese.

Azt is elmondta, hogy a támadó helyi idő szerint 15 óra körül már a bevásárlóközpontban volt, majd távozott, de körülbelül 20 perccel később egy késsel tért vissza. A közelben tartózkodó rendőrt szemtanúk irányították a férfi felé

Szembe került az elkövetővel, aki ez idő alatt az ötödik szintre jutott, miközben a rendőr gyorsan továbbment mögötte, hogy utolérje. A férfi szembefordult vele, felemelte a kést

– mondta Anthony Cooke, hozzátéve, hogy a rendőr ekkor „lőfegyverrel rálőtt, és a személy meghalt.”

Új-dél-wales rendőrkapitány-helyettese azt is elmondta: a hatóságok úgy vélik, hogy a férfi egyedül cselekedett, és már nincs fenyegetés a helyszínen. A rendőrségnek nincs információja a támadó férfi kilétéről. Egyelőre semmi sem utal az elkövető indítékára, de a rendőrség semmit sem zárt ki – fejtette ki. 

Folyamatosan nő a halottak száma

A kórházban belehalt sérüléseibe a hatodik megkéselt áldozat, amivel (a támadót is beleszámolva) hétre nőtt a halottak száma – írja a The Sydney Morning Herald.

Hét másik, megkéselt áldozat továbbra is súlyos vagy kritikus állapotban van Sydney-szerte kórházakban, köztük egy csecsemő is.  A Nine News szerint a hatodik halálos áldozat a kisgyermek édesanyja volt.