Matolcsy György elmondta, bevezetik-e az 50 ezer forintos bankjegyeket

2024.04.13. 08:37
Megérkezett Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének Novák Előd (Mi Hazánk) országgyűlési képviselőhöz címzett válasza, amit a képviselő „Mikor hajlandók az elinflált ötforintosokat ki-, az ötvenezreseket pedig bevezetni?” című kérdésére adott.

Magyarországon 2023. folyamán a készpénzes fizetési tranzakciók átlagértéke 3597 forint volt, még a 20 000 forintos bankjegyek forgalomban lévő mennyisége is csökkent, ezért fizetési nehézséget, azonnali címletváltási problémát vonna maga után az 50 000 forintos bankjegy bevezetése – olvasható Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnökének Novák Előd (Mi Hazánk) országgyűlési képviselőhöz címzett válaszában, amit a „Mikor hajlandók az elinflált ötforintosokat ki-, az ötvenezrest pedig bevezetni?” című kérdésére adott. 

„A jegybank a forgalomban levő bankjegyek és érmék címletösszetételét a készpénzellátási lánc valamennyi szereplőjének működését figyelembe vevő, összetett szempontok alapján határozza meg, amelyben kiemelt súlyt kap a lakossági fizetési módok elemzése, illetve az egyes fizetőeszközök forgalomban betöltött szerepének vizsgálata” – fogalmazott Matolcsy György, majd hozzátette: 

Ennek kapcsán kijelenthető, hogy az infláció bár hatással van az egyes címletek vásárlóértékére, de a lakossági fizetési szokásokra elenyésző befolyással bírt az elmúlt közel két évben.

A forgalomban levő fizetőeszközök címletstruktúrájának meghatározása vagy megváltoztatása nem ítélhető meg a fémárak aktuális értékét vizsgáló szűk, pillanatnyi szempontok alapján – közölte a jegybankelnök.

Nehézséget okozna az új címlet 

A Magyar Nemzeti Bank elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy kiemelten fontos szempontnak tartják a kezdeményezett 50 000 forintos címletű bankjegy bevezetéséről való döntést érintően, hogy a NAV online pénztárgép-adatbázisában (OPG) regisztrált adatok szerint

2023. folyamán összesen 2,23 milliárd darab készpénzes fizetési tranzakciót bonyolítottak le az állampolgárok hazánkban, amelyek átlagértéke mindössze 3597 forintot tett ki.

Az online pénztárgép és a lakossági fizetési szokásokra irányuló kutatások arra mutatnak rá, hogy a kisebb értékű vásárlások esetén gyakori a készpénzhasználat.

Mindebből következik, hogy jelentős nehézséget okozna az átlagos értékű készpénzes vásárlások 50 000 forintosokkal történő fizetése. Az 50 000 forintos bankjegyek esetleges használata a legtöbb fizetési helyzetben azonnali címletváltási problémát vonna maga után

– jelentette ki Matolcsy György, hozzátéve, hogy „2023-ban az előző évhez képest a 20 000 forintos bankjegyek forgalomban levő mennyisége enyhén, 0,7 százalékkal csökkent, s mindössze az 500 és az 1000 forintos címletek esetén tapasztalhattunk markáns – 5,1 százalékos, illetve 5,8 százalékos – állománybővülést”.

A jegybankelnök szerint az infláció tehát nem a nagy, hanem kizárólag a legkisebb címletértékű bankjegyek iránti keresletet növelte. A forgalomban lévő bankjegy-és érmecímletek megfelelően betöltik készpénzforgalmi funkciójukat, semmilyen zavar vagy olyan körülmény nem azonosítható a készpénzciklusban, amely indokolttá tenné a jelenlegi címletstruktúrába történő beavatkozást.