Újabb fordulat Lánchíd-ügyben: értetlenül áll a kivitelező a KEHI jelentése előtt

ZS 3639
2024.04.13. 10:17
„Visszautasítja az A-Híd Zrt. a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal délután nyilvánosságra hozott, a Lánchíd felújításáról szóló részjelentésében megfogalmazott vádakat, és értetlenül áll annak megállapításai előtt” – közölte a vállalat a Kehi pénteken nyilvánosságra hozott jelentésére reagálva.

„A Budapest Főváros Önkormányzata által az Európai Beruházási Banktól felvett hitelből finanszírozott Széchenyi Lánchíd felújításának ellenőrzése során feltárt pénzmozgásokról” – ezzel a címmel tett közzé részjelentést pénteken a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), amelyben több pénzmozgásról is beszámoltak. A jelentés részleteiről itt írtunk.

A dokumentumban többek között úgy fogalmaztak, „a megismert adatok alapján látszott, hogy az A-Híd Zrt. három alkalommal (2020. november 4., 2020. december 9. és 2021. január 19. napján) már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat a Sunstrike Hungary Kft. részére, de már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás folyamatával. Az A-Híd Zrt. ugyanis első alkalommal a Lánchíd-projekt kapcsán kiírt közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28. napja) követő egy héttel teljesített átutalást a Sunstrike Hungary Kft. részére 71 648 320 forint összegben. Megállapítható, hogy mindösszesen 1 545 064 719 forint került átutalásra”.

A Kehi jelezte azt is, hogy „a Sunstrike Hungary Kft. a bevételeiből összesen 1 509 716 000 forint összeget utalt tovább két ügyvéd részére, akik közül egy vele azonos épületben rendelkezett irodával. Az átutalt összegből – a tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon – 1 343 174 000 forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy az azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek. Az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a beruházóhoz érkező kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel”.

„Értetlenül állunk”

Az A-Híd Zrt. a jelentésre reagáló közleményében leszögezte: „A Kehi széles körű adatgyűjtése és vizsgálata ellenére egy olyan céggel kapcsolatban tett megállapításokat (Sunstrike Kft.), amelynek a Lánchíd-projekthez semmi köze nem volt, és annak költségvetéséből értelemszerűen semmilyen kifizetésben nem részesült.”

Hangsúlyozták, hogy az A-Híd a közpénzek felhasználását, a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségét, gazdaságosságát és hatékonyságát érintő vizsgálatában maximálisan együttműködött, „cégünk átadta a Lánchíd felújításának fővállalkozói teljesítéséről szóló valamennyi dokumentumot és részletet, beleértve a megvalósítással, a bevont alvállalkozókkal, a teljesítéssel és a számlázással kapcsolatos több mint 1300 iratot”. A Kehi részjelentése szerint emellett adatokat kértek be Budapest Főváros Önkormányzatától, a BKK Zrt.-től, a Budapest Közút Zrt.-től és további 37 gazdasági társaságtól is.

Értetlenül állunk az előtt, hogy a fenti, széles körű vizsgálat és adatgyűjtés ellenére a Kehi Lánchíd-részjelentésében egy olyan céggel kapcsolatban tett megállapításokat (Sunstrike Kft.), amelynek semmi köze nem volt a Lánchíd felújításához, a projekt megvalósításában nem vett részt, azzal kapcsolatban szerződése nem volt, a projekt költségvetéséből semmilyen kifizetésben nem részesült. Az A-Híd Zrt. a Lánchíd felújítását közbeszerzésen indulva, a legjobb ajánlattal nyerte el, a felújítást pedig a vállalt műszaki tartalommal, a vonatkozó szabványok és szakmai előírások betartásával, költségkereten belül és az eredetileg vállalt határidő előtt befejezve valósította meg. A közbeszerzési pályázaton való ajánlattételtől kezdve, a szerződéskötésen és az alvállalkozók kiválasztásán át, az igazolt teljesítések elszámolásáig bezáróan minden szabályosan, a kivitelezői szerződésben foglaltak és a számviteli törvény betartásával történt

– sorolta az A-Híd.

A vállalat megjegyezte: „A Sunstrike Kft.-t érintő NAV-eljárásnak az A-Híd Zrt. továbbra sem alanya, a cégcsoport vonatkozásában sem tanúkihallgatás, sem gyanúsítás nem történt. A céggel műsorok gyártására, sugárzására és azok környezetében reklám elhelyezésére vonatkozó reklámszerződésünk volt. A szerződés időtartama alatt számos állami, önkormányzati és magánberuházásban vettünk részt. A szerződés teljesítését, azt, hogy a műsorok gyártása megtörtént, és azok a vállalt reklámmegjelenéssel együtt adásba is kerültek, az elkészült műsorok példányai mellett az érintett reklámközzétevők (csatornák) által kiállított és aláírt, a sugárzások időpontját tételesen tartalmazó dokumentumokkal igazolták. Az elkészült és sugárzott rövidfilmek, amelyeket az adatszolgáltatáskor átadtunk a NAV-nak, 498 (!) DVD-t töltenek meg, amelyeket napokon keresztül másoltak az ügyben eljáró nyomozók. Az igazoltan teljesített és kiszámlázott szolgáltatás ellenértékét a Sunstrike Kft.-nek a szerződésnek megfelelően, átutalással fizettük ki.”

Az A-Híd végül azt is világossá tette, hogy „a szerződések teljesítésén túl külső cégek gazdálkodására, kapcsolatrendszerére és egyéb működésére semmilyen rálátásunk és ráhatásunk nincs. Így értelmezhetetlennek tartjuk a részjelentéshez kapcsolódó »Kimutatást« is, amely 2. oldalán a Lánchíd beruházás »Összes kiadásaként« feltüntetve nem valós költségek, hanem a Sunstrike Kft. utalásai szerepelnek, és előttünk nem ismert készpénzmozgásokról tartalmaz ismeretlen forrásból származó adatokat”.

(Borítókép: Lánchíd. Fotó: Szollár Zsófi / Index)