Gyógyszer-automaták jöhetnek Magyarországon

2024.04.13. 11:32
Vándorgyűlést tartott a Magyar Gyógyszerészi Kamara, amelyen kiderült: a gyógyszerekhez való hozzáférés javításának egyik útja gyógyszer-automaták szolgálatba állítása lehet.

Takács Péter a Magyar Gyógyszerészi Kamara pénteki mezőkövesdi vándorgyűlésén többek között arról beszélt, hogy az alapellátási ügyeletek után a kormányzat a patikai ügyeletek átszervezésére is sort kerít – írja a Népszava.

Az egészségügyi államtitkár kifejtette, az alapellátási ügyeleteken van annyi gyógyszer, amennyivel szükség esetén reggelig ellátható a beteg, a többihez pedig megkapja a vényt, amelyet másnap reggel kiválthat a patikában. Ugyanakkor a gyermekgyógyszereket éjszaka is elérhetővé kell tenni.

erre több megoldási javaslat van, az egyik a gyógyszertár által üzemeltetett gyógyszerkiadó automata.

A lap arról számolt be, hogy az elképzelést hangos moraj kísérte a teremben, amire az államtitkár egy kérdéssel reagált: mi az olcsóbb, fizetni egész éjszaka egy gyógyszerészt vagy fenntartani egy automatát? Az emberek éjszaka is szeretnének gyógyszerhez jutni, amit valahogy ki kell szolgálni – mutatott rá Takács Péter.

Az államtitkár elmondta azt is, az automata az egyik lehetséges út, ezeket szigorú feltételek mellett lehetne üzembe helyezni. A másik verzió, hogy megyénként kijelölnek két-három gyógyszertárat, amelyeknek 24 órában kellene nyitva tartaniuk.