Drámai videót posztoltak Karsai Dánielről, már beszélni is alig tud

2024.04.13. 11:32
Mesterséges táplálásáról posztolt videót Karsai Dániel. Az alkotmányjogász állapota, ahogyan azt előrevetítette, rohamosan romlik.

„Lakoma” címmel posztolt videót Karsai Dániel, az eutanáziáért kampányoló, ritka bénulásos betegségben szenvedő alkotmányjogász a TikTokon.

A felvételből kiderült, hogy a betegágyában fekvő, mozgásképtelen jogász

már nem képes egyedül enni, és úgy tűnik, hogy a nyelés is nehezére esik.

Ahogyan azt előrevetítette, és a betegség jellegéből is tudni lehet, az állapota fokozatosan fordul rosszabbra, jelenleg gyomorszondán keresztül, mesterségesen táplálják. Beszélni is nagyon nehezen tud már, a szavait alig lehet érteni. 

@karsai.dniel

Lakoma

♬ eredeti hang - Karsai Dániel

Mint azt megírtuk, Karsai Dániel tavaly augusztusban szembesült a halálos diagnózissal, szeptemberben pedig bejelentette, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mert szerinte az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért.

Karsai ALS-ben, azaz amiotrófiás laterálszklerózisban szenved, ezzel a betegséggel élt Stephen Hawking világhírű fizikus is. A betegség az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadását okozza – lefolyása a mentális képességeket nem érinti, a teljes lebénulást tiszta tudattal élik végig a betegek. Az alkotmányjogász szerint az ALS megalázó, a betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül.

Hazánkban 1998 óta elismerik a passzív eutanáziát. De nem engedélyezett az aktív eutanázia egyetlen formája sem, azaz a gyógyíthatatlan betegeket bizonyos körülmények között kizárólag az ellátás visszautasításának joga illeti meg.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

(Borítókép:  Németh Emília / Index)