Homályosan látott, egy héttel később teljesen megvakult a hatéves Noel

2024.04.13. 13:40
Egy hatéves magyar kisfiú, Noel egy ebéd alkalmával szólt a szüleinek, hogy homályosan lát. Mire megérkezett a diagnózis, egy héttel később elvesztette látását. A kisfiú családja most egy speciális terápiában bízik, amit legközelebb Ausztriában, Bécsújhelyen végeznének el.

A hatéves Noel kálváriája tavaly augusztus 20-án kezdődött, egy ebédnél közölte a szüleivel, hogy homályosan lát. A családja mindent megtett, hogy kiderítse, mi állhat a látásromlásának hátterében, azonban eleinte még a szakemberek is tanácstalanok voltak.

Mire a diagnózis egy héttel később megérkezett, a gyermek teljesen megvakult.

Most egy speciális terápiában bízik az egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei településen élő család. „Mint a mesében, szeretetben és boldogságban éltünk addig a pillanatig a három fiunkkal” – mesélte a Blikknek Noel édesanyja, Lengyel-Koszta Brigitta – „hosszas huzavona után a laborvizsgálat rossz eredménye miatt a vármegyei kórházba szállítottak bennünket, ahol legvégül már MR felvétel is készült, ami alapján tumort véleményeztek.”

Noel ezután a debreceni klinikára került, ahol a szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata – neuroblastoma – miatt azóta is kemoterápiás kezeléseket kap.

Vakságát a koponyába hátrahúzódó daganat okozza, az orrürege és a szemürege is érintett.

Magas kockázati tényezői miatt az orvosok nem vállalják a szükséges speciális műtéti megoldást, kizárólag egy speciális protonsugár kezelés – amit legközelebb Ausztriában, Bécsújhelyen végeznek – segíthetne a fiún. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő vélhetően kifizeti az operációt kiváltó közel 17 milliós gyógymódot, azonban a kezelés idejére, egy hónapra a családnak kellene állnia a szállást és minden más költséget, de erre egyelőre nincsen másfél millió forintjuk.

Október közepén közölte az orvos, hogy a fiam örökre elveszítette a látását, amit rögtön elmondtam neki. Nem titkolok semmit, az ő nyelvén próbálok vele kommunikálni. Óriási vágya volt, hogy egyszer rendőr lesz belőle, ekkor pedig szomorúan döbbent rá, hogy így az álma sajnos sosem valósulhat meg. Néhány napig maga alatt volt emiatt, de összességében sokkal jobban viseli a helyzetet, mint mi az apukájával

– nyilatkozta az édesanya, hozzátéve, hogy a fia „a történtek óta csak az emlékeiből él, folyamatosan a régi sztorikat eleveníti fel”.

Noel egyedül nem képes közlekedni, az elmúlt nyolc hónapot szinte végig kórházban töltötte. Ha minden jól alakul, a későbbiekben a tőlük másfél órára lévő Debrecenbe jár majd iskolába.