Hende Csaba szerint nem volt sértő a családi pótlékkal kapcsolatos kijelentése

2024.04.14. 06:09
Hende Csaba szerint aki nem dolgozik, az ne is egyék, úgyhogy nem tervezik emelni a családi pótlék 2008 óta stagnáló összegét. A törvényalkotási bizottság fideszes elnöke szerint a kormány munkaalapú társadalmat épít, és rengeteget költ családtámogatásra, úgyhogy aki akar, az el tud menni dolgozni. Az ellenzék teljesen elfogadhatatlannak tartja az érvelést.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az ellenzék ugyan duplájára emelné a 2008 óta változatlan összegű családi pótlék összegét, viszont a törvényalkotási bizottság kormánypárti többsége simán leszavazta a javaslatot.

Hende Csaba, a testület fideszes elnöke jegyzőkönyvbe is mondta, hogy 

amikor 4 millió 700 ezer a foglalkoztatottak száma, történelmi csúcsponton vagyunk, amikor munkaerőhiány van az ország szinte minden területén szinte minden ágazatban [...]. Akkor tehát természetesen mindenkinek módja van, aki dolgozni akar, hogy dolgozzon, és el is várható mindenkitől, hogy dolgozzon, mert aki nem dolgozik, az ne is egyék

– fogalmazott Hende. Éppen ezért el is vetették az LMP javaslatát.

Az RTL Híradó megkereste a kijelentésével kapcsolatban a bizottság elnökét, aki elmondta, hogy nem gondolja, hogy ezzel bárkit is megbántott volna, aki akar, az tud dolgozni, éppen ezért a családtámogatás alapja a munkához kötött adókedvezmény. 

Csak az nem dolgozik, aki nem akar

– erősítette meg, majd újra idézte Szent Pál mondatát: „aki nem akar dolgozni, az ne is egyék”.

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté erre válaszul azt mondta, hogy rengeteg olyan ok lehet, ami miatt az ember nem tud elég pénzt, vagy egyáltalán nem tud pénzt keresni. 

Számos olyan ok lehet, hogy az ember önhibáján kívül kerül nehéz helyzetbe – na, Hende Csaba rajtuk nem akar segíteni. Szerintem ez nagyon-nagyon cinikus érvelés, és mi ezt elutasítjuk

– nyilatkozta Kanász-Nagy. 

Gy. Németh Erzsébet, a DK országgyűlési képviselője szerint ők már az ülésen is jelezték Hendének, hogy „ez egész egyszerűen elfogadhatatlan”, hiszen az állam nem tehetne különbséget a gyerekek támogatásában aszerint, hogy a szüleiknek van-e munkájuk.

Hende szerint a kormány kiemelten sokat költ családtámogatásra.

A családi pótlék emelése együtt kéne járjon a családi adókedvezmény csökkentésével

– véli a fideszes politikus. A kormány annyit tett hozzá, hogy „ők a munkaalapú társadalmat építik”.