DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Egyből az F1-es vb-cím a Honda célja az Aston Martinnal

A japán motorgyártó nem kertel: már az első közös szezonjukban, 2026-ban szeretnének feljutni az F1 csúcsára. Azt is elmondták, mi nyűgözte le őket az Aston projektjében.

A Honda ugyan 2021 végén hivatalosan kiszállt a Formula-1-ből, de technológiai partnerként jelenleg is segítik a Red Bull (és a Visa RB) munkáját az erőforrások kapcsán. De ez már csak bő másfél évig lesz így, 2026-tól ugyanis az Aston Martin partnereként térnek vissza teljes gyári státuszban a japánok.

Múlt héten Fernando Alonso a szerződéshosszabbítása alkalmával is kiemelte, hogy a Honda-partnerség kulcsszerepet töltött be a döntésében. A motorgyártó pedig nem is kertel: a Honda Racing Corporation elnöke, Koji Watanabe meglehetősen egyértelmű célt fogalmazott meg az Astonnal való együttműködést illetően.

f1-aston-suzuka-1



„Hogy világbajnokok legyünk 2026-tól kezdődően” – jelentette ki Watanabe. „Tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz és ez nem könnyű, de jó célok kitűzésére van szükségünk ahhoz, hogy a legjobb erőfeszítéseket tegyük az Aston Martinnal együtt. Úgyhogy éppen ezért Stroll úrral és Toshihiro Mibével [a Honda elnök-vezérigazgatója – a szerk.] együtt azt tűztük ki, hogy a világbajnoki címet célozzuk meg abban az évben. A valóságban persze nem ennyire egyszerű.”

Arra a kérdésre, hogy vajon minden összetevő adott-e a formációnál ahhoz, hogy felérjenek együtt az F1 csúcsára, így reflektált a HRC-elnök: „Valószínűleg most még hiányzik valami, de el kell mondanunk egymásnak, mi az. Az Aston Martin szempontjából azt, hogy mi hiányzik a Honda oldaláról, és ugyanezt fordítva. Ez egy őszinte beszélgetés, hogy együtt topkategóriás csapattá váljunk.”

 

Mivel győzte meg a Hondát az Aston Martin?

A mindenkori silverstone-i alakulatnak ugyan korábban is voltak erősebb idényei és villantásai, de az Aston Martin igazából tavaly lépett elő az élcsapatok közé. Watanabe a Motorsport interjújában arról is beszélt, hogy mely tényezők győzték meg őt a Lawrence Stroll által vezetett gárda kapcsán:

f1-aston-suzuka-2

„Miután motorgyártóként regisztráltunk 2026-ra, néhány másik csapat felvette velünk a kapcsolatot, mivel érdeklődtek a Hondával való közös munka iránt. Aztán beszéltünk ezekkel a felekkel, és döntöttünk.”

„A Hondát lenyűgözte Stroll úr erős szenvedélye és vezetése, hogy 2026-ban a világbajnokságért harcoljunk. Rengeteg pénzt fektetnek a silverstone-i gyáruk felépítésébe. Meglátogattuk őket, hogy lássuk az épülő gyárat. Számos alkalommal voltak találkozóink Martin Whitmarshsal és Mike Krackkal, azaz a menedzseri csapattal.”

„Nagyon nyitottak, a teljes csapat egy irányba halad, egy igazán egységes csapat, ami nagyon jó képet mutat számunkra. Ezzel egyidejűleg azt is gondolják, hogy a Honda jó partner számukra ahhoz, hogy világbajnokok legyenek. Már elindítottunk egy technikai munkacsoportot, valamint egy irányítói bizottsági találkozót, hogy átbeszéljünk néhány fontos dolgot, amelyeken esetleg javíthatunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: