Haalandék 0–2-ről fordítottak a Leipzig ellen – megnyerték a csoportot!

Vágólapra másolva!
2023.11.28. 20:46
null
Erling Haaland szerezte a Manchester City első gólját (Fotó: uefa.com)
A szünetben kétgólos hátrányban volt, de az egy gólt és két gólpasszt jegyző Phil Foden vezérletével fordított a Manchester City, hazai pályán 3–2-re legyőzte a Leipziget a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi játéknapján, és megnyerte a G-csoportot. A csoport másik mérkőzésén a Young Boys hazai pályán 2–0-ra legyőzte a Crvena zvezdát, ami azt jelenti, hogy a svájci csapat folytathatja az Európa-ligában.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
G-CSOPORT, 5. FORDULÓ

Manchester City (angol)–RB Leipzig (német) 3–2 (0–2)
Manchester, Etihad, 51 402 néző. Vezette: Nyberg (svéd)
Manchester City: Ortega – Walker (J. Álvarez, 54.), Gvardiol (S. Gómez, 90+3.), Dias (Aké, a szünetben), Akanji – Rodri – Foden, Lewis, B. Silva, Grealish (Doku, 54.) – Haaland. Menedzser: Josep Guardiola
RB Leipzig:
Blaswich – Klostermann, Simakan, Lukeba, Raum – Seiwald, A. Haidara (Fabio Carvalho, 74.), X. Schlager (Kampl, 87.) – Simons (Poulsen, 74.), Openda (Sesko, 60.), Forsberg (Baumgartner, 60.). Vezetőedző: Marco Rose
Gólszerző:Haaland (54.), Foden (70.), J. Álvarez (87.), ill. Openda (13., 33.)

Young Boys (svájci)–Crvena zvezda (szerb) 2–0(Nedeljkovics 8. – öngól, Blum 29.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A továbbjutását már korábban biztossá tévő Manchester City és Leipzig a csoportelsőségért harcolt, a lipcseieknek győzniük kellett a reményeik életben tartásához – és remekül is kezdtek! A 13. percben Janis Blaswich kapus hosszan előrevágott labdájával Lois Openda kilépett, és a hosszú alsó sarokba lőtt, 0–1.

Bár néhány perccel később esélye nyílt az egyenlítésre a hazai csapatnak – Ruben Días fejelt mellé jó helyzetből –, a következő gólt is a lipcseiek lőtték, méghozzá megint csak Openda: a nyáron igazolt belga támadó Xavi Simons passzát követően lőtt a hálóba, 0–2.

Hoz-e gólt a hazai labdabirtoklási fölény? Az 54. percben megkaptuk az igenlő választ: Phil Foden ugratta ki a leshatárról Erling Haalandot, aki 14 méterről a jobb alsóba lőtt, 1–2.

A 70. percben aztán már Foden maga volt a befejező elegáns labdaátvételt követően (2–2), a végjátékban pedig bejelentkezett a meccs embere címre (meg is kapta): a 87. percben remekül centerezett balról, és a második félidőben becserélt Julián Álvarez belőtte a hazaiak győztes gólját (3–2).

A 3–2-es eredménnyel eldőlt, hogy a Manchester City megnyerte a G-csoportot, a Leipzig pedig a második helyen jut tovább.

A lipcsei csapat kispadján ott ült Gulácsi Péter, a sérülésből gyógyuló csapatkapitányt, Willi Orbánt nem nevezték a mérkőzésre.

YOUNG BOYS–CRVENA ZVEZDA 2–0

Az Európa-ligába jutás volt a tét a berni mérkőzésen: aki nyer, ott lesz a második számú sorozat kieséses szakaszában, aki veszít, befejezi a kupaszereplést. A svájci csapat ért célba.

A Young Boys egy szerencsés góllal már a 8. percben vezetéshez jutott – szöglet után Omri Glazer hiába védett nagyot, a róla kipattanó labda csapattársáról, Koszta Nedeljkovicsról a kapuba pattant (öngól!). Lewin Blum még az első félidőben belőtte a második hazai gólt is – beállítva a 2–0-s végeredményt.

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester City5515–5+1015
2. RB Leipzig53211–9+29
3. Young Boys51136–11–54
4. Crvena zvezda5145–12–71

 

MANCHESTER CITY–LEIPZIG – PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MECCSNEK. A második félidőre elfáradó Leipzig hiába vezetett 2–0-ra, nem bírta a hazai nyomást, és végül 3–2-re kikapott, ezzel a City megnyerte a csoportot.

90+3. perc. Gvardiol helyett Sergio Gómez állt be.

 

Hat perc a hosszabbítás.

87. perc. Schlager helyett Kampl állt be a lipcseieknél.

Haaland az ötödik, Álvarez a negyedik, Foden a harmadik BL-gólját szerezte a meccsen ebben az idényben.

87. perc. ÁLVAREZ-GÓL, FORDÍTOTT A CITY. Doku labdáját Foden lőtte be középre, ahol Álvarez érkezett és góljával megfordították a meccset a hazaiak. 3–2

79. perc. LIPCSEI LESGÓL. A nem rég beállt Fabio Carvalho talált a kapuba, de lesről, így marad a 2–2 és szabadrúgás kifelé.

74. perc. Haidara helyett a lipcseiek liverpooli kölcsönjátékosa, Fabio Carvalho állt be, Simonst pedig Poulsen váltotta.

 

70. perc. EGYENLÍTETT A CITY! A volt lipcsei Gvardiol találta meg egy labdával a bal oldalon, a tizenhatoson belül álló Fodent, aki az átvétel után a rövid alsó sarokba lőtt. 2–2

60. perc. Az első cserék vendégoldalon: Forsberg helyett bejött Baumgartner, Sesko pedig a kétgólos Opedát váltotta.

HAALAND GÓLJA

 

 

 

54. perc HAALAND SZÉPÍTETT! A norvég klasszis Foden kiugratásával került a védők mögé, jobbal átvette a labdát, majd az alsó sarokba lőtt 13 méterről. 1–2

54. perc. Guardiola kockáztat, a védő Walker helyett jön a csatár Álvarez és beállt Doku is Grealish helyére.

Ez volt a meccs második gólja:

 

ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ.

Csere: Dias helyett Aké áll be a hazaiaknál.

 

Az első félidő statisztikái is jól mutatják, sokkal hatékonyabban játszott a Leipzig, amely két kaput eltaláló lövésből két gólt szerzett (Forrás: eredmenyek.com)
Az első félidő statisztikái is jól mutatják, sokkal hatékonyabban játszott a Leipzig, amely két kaput eltaláló lövésből két gólt szerzett (Forrás: eredmenyek.com)

 

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK. A helyzeteivel jól sáfárkodó Leipzig megérdemelten vezet a meddő mezőnyfölényben futballozó Manchester City ellen.

45+3. perc: Foden beadásából Haaland fejelt, de Blaswich védett.

45. perc. 62 százalékban a City birtokolja a labdát – és 2–0-ra a Lipcse vezet! Rose a meccs előtt azt mondta, nem érdekel mennyi időt töltenek majd a labdával, az a lényeg, hogy amikor náluk van, mitz kezdenek vele.

Openda a második góljával csendre intette a manchesteri közönséget (Fotó: uefa.com)
Openda a második góljával csendre intette a manchesteri közönséget (Fotó: uefa.com)

 

35. perc. Haaland szánta el magát lövésre, de messze fölé szállt a labda – a norvég csatárt egyelőre semlegesítik a lipcseiek.

33. perc. OPENDA, 0–2 Ezúttal Simons passzával indult meg a saját térfeléről és robogott teljesen szabadon a kapuig a bal szélen majd a visszafutó, tavasszal még Lipcsében játszó Gvardiollal szemben bemutatott egy finom cselt, majd ezúttal jobbal a rövid alsóba lőtt a belga csatár.

30. perc. Lewis
lőtt a tizenhatos előteréből jócskán a kapu fölé.

16. perc: MÁRIS EGYENLÍTHETETT VOLNA A CITY... Bernardo Silva adott be egy oldalsó szabadrúgásból középre,Dias közelről fejelte a labdát a kapu fölé.

Openda (17) bal lábas lövésével szerezte meg a vezetést a Leipzig (Fotó: uefa.com)
Openda (17) bal lábas lövésével szerezte meg a vezetést a Leipzig (Fotó: uefa.com)

 

A GÓL ITT TEKINTHETŐ MEG!

13. perc: VEZET A LEIPZIG! Openda lépett ki a védők mögöttBlaswich hosszan előrevágott labdájával, majd Ortega bal keze mellett 11 méterről lőtt a kapu hosszú alsó sarkába.A belga csatár a németországi meccsen is gólt lőtt a Citynek. 0–1

5. perc: Itt az első lipcsei lövés is: Simons 20 méterről vette célba a felső sarkot, de Ortega rajta volt a lövésen, ami egyébként mellé szállt.

5. perc: Akanji lőhetett a tizenhatoson belülről, de nem találta el a kaput.

3. perc: Bernardo Silva ezúttal már lőni tudott egy szélről jövő beadásra középen érkezve, de blokkolták a védők a kísérletét.

1. perc. A City indította az első támadást, a kilépni készülő Bernardo Silva elöl tisztáztak a védők.

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS.

A csapatok már a pályán (fotó: uefa.com)
A csapatok már a pályán (fotó: uefa.com)

 

ELŐZMÉNYEK

A lipcseieknél ott van a keretben, a kispadon Gulácsi Péter, de a sérült Willi Orbán továbbra is hiányzik, ahogy a spanyol válogatott Dani Olmo és a német Timo Werner is. Hazai oldalon Kevin De Bruyne továbbra sem bevethető.

A meccs előtt a ma már a Liverpoolban játszó Szoboszlai Dominik is meglátogatta korábbi csapatát, az RB Leipziget Manchesterben.

 

 

Marco Rose és Willi Orbán (jobbra) az RB Leipzig hétfői, manchesteri edzésén – Orbán sérülése miatt továbbra is csak kívülről figyelheti társait (Fotó: AFP)
Marco Rose és Willi Orbán (jobbra) az RB Leipzig hétfői, manchesteri edzésén – Orbán sérülése miatt továbbra is csak kívülről figyelheti társait (Fotó: AFP)

 

A Manchester City eddig az összes meccsét megnyerte a csoportban, a Leipzig csak a Citytől kapott ki (hazai pályán, 3–1-re), a szerb Crvena zvezdát kétszer is megverte, a svájci Young Boyst egyszer.

A Manchester City hét tétmeccse veretlen, viszont a legutóbbi két bajnoki meccsén, a Liverpool (1–1) és a Chelsea (4–4) ellen csak ikszelt. A Leipzig viszont három napja kikapott 2–1-re a Wolfsburg vendégeként.

A G-CSOPORT ÁLLÁSA A MECCS ELŐTT
1. Manchester City4412–3+912
2. RB Leipzig4319–6+39
3. Crvena zvezda4135–10–51
4. Young Boys4134–11–71

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik