Terelgeti a szakadék felé a Windows 10-et a Microsoft

Hivatalosan 2025-ben, ezen belül is októberben szűnik meg a terméktámogatás.

A Microsoft egy ideje már nagyon a Windows 11 operációs rendszerre figyel, de a Windows 10 még így is aktív terméktámogatásban részesül. Ennek azonban hamarosan vége, ugyanis a vállalat figyelmeztette a piacot, hogy 2025. október 14-én érkezik az utolsó hivatalos frissítés az öregedő Windowsra.

A bejelentés a klienseknek szánt licencre vonatkozik, tehát a Windows 10 IoT Enterprise LTSC (long-term servicing channel), azaz a nagyobb szervezeteknek szánt speciális kiadás terméktámogatása tovább tart majd.

Általánosan jó hír, hogy a Microsoft kínál majd úgynevezett ESU-tervet (Extended Security Updates), ami főleg a szervezeteket célozza, és gyakorlatilag azt teszi lehetővé, hogy a hivatalos terméktámogatás lejárta után is lehessen kérni további biztonsági javításokat. Ez az alternatíva további három évvel tolja ki a biztonsági frissítésekre vonatkozó terméktámogatást, de ezért évenként kell fizetni a redmondiaknak.

A Microsoft később hozza nyilvánosságra a Windows 10-hez tartozó ESU-terv részleteit, beleértve az egyéni fogyasztóknak szóló konstrukciót.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés