50 százalékkal tovább bírnák a telefonok egy töltéssel ennek az egyszerű lépésnek köszönhetően

Meglepő felfedezést tettek a szakemberek.

Telefonok üzemidejének növelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Meglepő felfedezést tettek a San Diego-i Kaliforniai Egyetem kutatói: akár 50 százalékkal is javulhatna az okostelefonok üzemideje, ha kevés nagy 5G-s adótorony helyett sok kicsit lenne városi környezetben.

Telefonok üzemidejének növelése

A tudósok úgy gondolják, hogy az adótornyok elosztásának újragondolásával javulna a városi területek karbonlábnyoma és az általános mobillefedettség, számolt be a HVGNew Scientist cikke alapján, ami egy arXiv folyóiratban publikált tanulmány alapján készült. 

A jelenség hátterében az áll, hogy a nagy távolságok jelentős jelveszteséget eredményeznek, ezt - több adótoronnyal - elkerülve a készülékek üzemideje akár 50 százalékkal is nőhetne. Az adóberendezések sűrűbb és alacsonyabb elhelyezése tehát igen látványos eredményekkel járna.

A több adótorony ráadásul nem okozna nagyobb energiafogyasztást sem. A kutatók szerint még a sok kis bázisállomás együtt is kevesebbet fogyaszt, mint egy nagy. 

GettyImages-1312766085
Fotó: Anton Petrus / Getty Images Hungary

Az okostelefonoknak gyengébb jel esetén nagyobb adatcsomagot kell küldenie a távoli adótornyoknak, hogy biztosan elérjék őket - ez pedig jóval több energiát igényel, így gyorsabban merülnek le az akkumulátorok. Ha ez megváltozna a több bázisállomásnak köszönhetően, akkor a készülékek sokkal tovább bírnák egy töltéssel, és az adott környékek karbonlábnyoma is csökkenne. 

A szakemberek szerint a váltást 4G-s hálózatokkal nem lehetne megoldani. Az 5G-s technológiával azonban már sokkal zökkenőmentesebben lehetne toronyról toronyra váltani, így a jövőben a nagyobb városokban akár már ezt is figyelembe vehetik majd a mobilszolgáltatók, amikor döntenek a bázisállomások elhelyezéséről. 

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ezt a 10 apró dolgot állítsd át a telefonodon, hogy sokkal tovább bírja töltés nélkül

A telefon akkumulátorának az élettartama nagyban függ a cikkben részletezett beállításoktól.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük