DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Hírösszefoglaló

Norrisé a sprintpole, égett a pálya Sanghajban – pénteki F1-es hírek

Norrisé a pole a Kínai Nagydíj félig esős sprintidőmérőjén, Hamilton alatt életre kelt az autó, Verstappen szenvedett az esőben, a sanghaji fű pedig többször is lángra kapott – pénteki F1-es hírek.

Elkezdődött az F1-es Kínai Nagydíj versenyhétvégéje, pénteken az első (és egyetlen) szabadedzést és a sprintfutam kvalifikációját tartották. Az edzésen Lance Stroll bizonyult a leggyorsabbnak, a lényeg viszont ezután következett az időmérőn, amelyen az időjárás rendesen megnehezítette a mezőny dolgát. A száraz SQ1 után elkezdett esni a sprintkvali második szakaszában, a végére pedig rendkívül nehéz körülmények között találták magukat a pilóták.

Végül Lando Norris szerezte meg a holnapi sprintfutam pole-pozícióját, miután a mclarenes visszakapta az először elvett gyorskörét. A második helyen Lewis Hamilton végzett a Mercedesszel, a harmadik leggyorsabbnak pedig Fernando Alonso bizonyult az Aston Martin volánja mögött – mindkét rutinos versenyző nagyon örült az esős körülményeknek.



Velük ellentétben Max Verstappen kifejezetten szenvedett a nedves pályán, mindössze a negyedik rajthely jött össze a többször is hibázó hollandnak. A Ferrari sem úgy szerepelt, ahogyan szerettek volna: Charles Leclerc egyszer a falat is megszemlélte közelebbről az SQ3-ban, Carlos Sainz pedig a gumik felmelegítésével küszködött.

Oscar Piastri egy váltóprobléma miatt maradt el bő három másodperccel csapattársától, George Russell pedig már az SQ2-ben búcsúzott. Az Alpine fejlesztésekkel érkezett Kínába, Esteban Ocon viszont így sem teljesített jól a sprintidőmérőn, csapattársával együtt esett ki a kvalifikáció első szakaszában. Akik viszont örültek a leintést követően, azok a Kick Sauber pilótái voltak: Valtteri Bottas és a hazai közönség előtt versenyző Guanyu Zhou is bejutott az első tízbe, a páros pedig a holnapi pontszerzés lehetőségét sem zárta ki.

Egy kifejezetten furcsa dolog „színesítette” még a mai napot: többször is felgyulladt a pályán az útszéli fű, a szokatlan jelenség lehetséges okairól itt olvashattok.

A pilótapiaccal kapcsolatban is voltak ma híreink: George Russell állhat a potenciálisan a Mercedesbe tartó Carlos Sainz útjába, a Saubernél örülnek, hogy végre aktív szereplői az átigazolási piacnak, a Red Bull pedig nem siet második ülésének bejelentésével. 

Holnap reggel hajnali ötkor folytatódik a Formula-1-es program a sprintfutammal – amelynek rajtrácsát itt tekinthetitek meg –, utána pedig kilenckor kezdődik a vasárnapi futam időmérője.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: