Elképesztő eredmény: ez a hihetetlen dolog segíthet a demencia megállításában

2024. ápr 21. 8:12
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A demencia Magyarországon is sok embert érint/Fotó: Freepik

A demencia Magyarországon is sok embert érint/Fotó: Freepik

A betegek villódzó fényeknek és hangoknak való kitétele a demencia kezelésének új, gyógyszermentes módját kínálhatja. A kombináció a feltételezések szerint úgy működik, hogy kiöblíti az agyban lévő fehérjéket, amelyekről úgy vélik, hogy szerepet játszanak az Alzheimer-kórban, ami a demencia leggyakoribb formája.

Ez a remények szerint lassítja a betegség előrehaladását, és egy új tanulmány szerint még a tünetek is javulhatnak. Az egyik elmélet alapján egyébként az Alzheimer-kórban szenvedőknél ezek a mérgező fehérjék nem ürülnek ki olyan hatékonyan, mint normális esetben.

Képes lassítani az agy az öregedést?

Képes lassítani az agy az öregedést?

Az egereken végzett kutatás során a másodpercenként 40-szer villódzó fényeknek és a mély hangoknak való kitettség napi egy órán át, tíz napon át, az agy glimfatikus rendszeren keresztül eltávolított fehérjék mennyiségének növekedését és a memória javulását eredményezte.

A Massachusetts Institute of Technology kutatói szerint a Nature című folyóiratban közölt felfedezés új kezelésekhez vezethet a korai Alzheimer-kórban szenvedők számára.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon a becslések szerint mintegy 250 ezer ember közvetlenül érintett demenciával, ami a közvetlen környezetükkel együtt nagyságrendileg egymillió embert, azaz a lakosság 10 százalékát jelenti. A rossz hír azonban, hogy becslések szerint évtizedünk közepére 150 millió demens beteg él majd a Földön. A világon pedig összesen jelenleg nagyjából 44 millióan szenvednek Alzheimer-kórban.

(Daily Mail)

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

demencia

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
demencia