Hihetetlen: a nap, amikor eljött a nagy macskairtás ideje – Igazi őrületet hozott el az egykori pápa

2024. ápr 21. 7:45
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
32 o Fekete macska-shutterstock

Egy időben rengeteg területen macskairtásba kezdtek a katolikus egyház támogatásával / Fotó: Shutterstock

A macskák ma valósággal uralják az embereket, egy cuki cicás kép vagy videó tarol a neten, de a cicák nem voltak mindig ennyire népszerűek, sőt!

A macskatörténelem egyik legviharosabb időszakában, 1233. június 13-án IX. Gergely pápa kiadta az első bulláját, a Vox in Ramát, amiben kapcsolatba hozta a macskákat a boszorkánysággal, és ezzel kezdetét vette az állatok tömeges mészárlása.

A bulla a Szentatya akkori inkvizítorának, Marburgi Konrádnak a történeteire támaszkodott. Hogy Konrád miért gyűlölte a macskákat, azt nem tudni, viszont a pap számos olyan vallomásról beszélt IX. Gergelynek, amelyek arról szóltak, hogy az ördögimádó eretnekek gyakran használják rituáléik során a macskákat, különösen a fekete szőrűeket. A korabeli vélemények szerint Konrád ezeket a vallomásokat kínzással és fenyegetéssel erőszakolta ki az emberekből.

Konrád a fekete misékről is beszámolt, amelyek az inkvizíció szerint a sátánimádók szertartásai voltak. A pap szerint minden ilyen szertartásban szerepet kapott egy macska. Például az eretnekeknek az állat fenekét kellett csókolgatniuk, a sötétben orgiát tartottak, majd gyertyákat gyújtottak, és egy félig ember, félig macska alakú lényt imádtak. A pápai bulla igen részletesen leírta ezeket a szertartásokat, és a macskák üldözésére szólított fel.

Gondolta volna? Halloween idején egyenesen vadásztak ezekre az állatokra

Gondolta volna? Halloween idején egyenesen vadásztak ezekre az állatokra

A bulla teljesen átformálta a macskáról alkotott képet Európában. A démonizálás persze leginkább a fekete macskákat érintette, 1233 és 1234 folyamán rengeteg területen macskairtásba kezdtek a katolikus egyház támogatásával, és ezzel párhuzamosan fellángolt a boszorkányüldözés is.

Tudósok úgy vélik, hogy az üldöztetések miatt az 1300-as évekre Európa macskaállománya annyira leapadt, hogy az állatok nem tudták már szabályozni a patkány- és egérpopulációt, így IX. Gergely ha közvetve is, de hozzájárult a bubópestis terjedéséhez. Bár a betegséget nem a patkányok, hanem a rajtuk lévő bolhák terjesztették, de kevesebb patkánnyal kevesebb bolha élte volna túl.

A macskairtás IX. Gergely halálával végül alábbhagyott, de időről időre, újra és újra fellángolt, így az az elképzelés is sokáig fennmaradt, hogy a macskáknak közük van a sátánhoz. A 15. századi boszorkányüldözések során a boszorkányok bizalmasainak tartott állatokat újra tömegesen gyilkolni kezdték, később VIII. Ince pápa is elrendelte a macskák kiátkozását az egyházból.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

macska

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
macska háború pápa