Mutatjuk, ezekben az országokban a legjobb ma gyereknek lenni – Nézze meg, hazánk hányadik helyet szerezte meg

2024. ápr 21. 18:01
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A svédeknél például a készségfejlesztésen van a hangsúly / Illusztráció: Northfoto

A svédeknél például a készségfejlesztésen van a hangsúly / Illusztráció: Northfoto

Egy friss felmérés szerint a közoktatási rendszer állapota és a családpolitika erősen meghatározza, hogy a világban hol jó ma gyereknek lenni.

A U.S. News 2023-as globális felmérésében összesen 17 ezer embert kérdezett meg arról, hogy mennyire elégedettek országukban a gyermeknevelés feltételeivel. A válaszadóknak az alábbi nyolc tényezőről kellett kifejteniük a véleményüket: emberi jogok, nemek közötti egyenlőség, jövedelmi egyenlőség, biztonság, közoktatási rendszer fejlettsége, közegészségügyi rendszer fejlettsége, családbarát, boldogság – vette észre a Femina.

Ezek alapján az adott országok végeztek az első 5 helyen:

5. Hollandia

Hollandiában a gyermek születése után 26 hét szülői szabadságot kap az egyik szülő. Ebből kilenc hét a fizetett szabadság. A másik szülő 6 hét fizetett szabadságra jogosult, amit a baba születésétől számított fél éven belül muszáj kivenni. A holland oktatásban jelentős szerepet kap a kritikai gondolkodás és együttműködés megtanulása. Nem a tárgyi tudásra helyezik a hangsúlyt, még inkább a képességfejlesztésre, az együtt gondolkodásra.

4. Dánia

Dániában mindkét szülőnek 24 hét fizetett szülői szabadság jár a baba érkezését követően, valamint 4 hét a szülés várható ideje előtt. A dániai oktatás során leginkább gondolkozni tanítják meg a gyerekeket. Továbbá fontosnak vélik, hogy a feladatok végzése közben is jól érezzék magukat a diákok. Az éneklés, illetve a szabad levegőn mozgás pedig a mindennapi iskolai élet része.

3. Finnország

Finnországban a terhes nők 40 munkanap fizetett szabadságot vehetnek ki, továbbá mindkét szülőnek jár 160 munkanapnyi szabadság. A finn oktatási rendszerben kizárólag a felsőoktatás fizetős. Az oktatás során a gyerekek egyéni igényeit, képességeiket teljes mértékben figyelembe veszik. A tanárok ráadásul maguk választhatják ki a tankönyveket, oktatási segédanyagokat és a pedagógiai módszert is.

2. Norvégia

Norvégiában a szülők dönthetik el, hogy 49 hét fizetett szabadságot vesznek ki, vagy esetleg 59 hét szülési szabadságot a fizetésük 80 százalékával. A svédországihoz hasonlóan a norvég oktatási rendszer is teljesen ingyenes. A világ megismerésére helyezik a hangsúlyt, továbbá a hétköznapi életben alkalmazható tudásra. Alapelvnek számít náluk az egyenlőség: nem stresszelik a gyereket, a verseny szó pedig lényegében ismeretlen számukra.

1. Svédország

Svédországban a szülők 480 nap fizetett szülési szabadságot kapnak, örökbefogadás esetén is. A svédek úgy vélik, hogy a társadalmat leginkább az oktatás révén lehet alakítani, emiatt sok pénzt áldoznak rá. Az oktatás ingyenes: a tankönyveket, valamint az összes eszközt (laptopot, tabletet is), az étkezést és az utazásokat is állami költségvetésből fizetik. Kevesebb hangsúlyt fektetnek a tárgyi tudásra, a készségfejlesztésen van a hangsúly.

Magyarország a 28. helyet kaparintotta meg Dél-Korea után.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

gyermeknevelés

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

lista legjobb gyermekkor gyermeknevelés rangsor oktatás