szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A második fordulóban azokban a körzetekben szavaztak a választók, ahol a két héttel ezelőtti első fordulóban a polgármesterjelöltek egyike sem szerezte meg a voksok több mint 50 százalékát.

A lengyel helyhatósági választások második fordulójában a kormánykoalíciót irányító Polgári Koalíció (KO) jelöltjei győztek Krakkóban, Wroclawban és Rzeszówban is a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készült, vasárnap este ismertetett exit poll eredmények szerint.

A választások második fordulójában a szavazók azokban a körzetekben járultak az urnákhoz, amelyekben a két héttel ezelőtti első fordulóban a polgármesterjelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát. Összesen 748 településen, ezen belül kilenc vajdasági központban szavaztak.

Az Ipsos közvéleménykutató-cég a krakkói, a wroclawi és a rzeszówi polgármester-választásra vonatkozóan készített exit pollt.

Ennek eredményei szerint a dél-lengyelországi Krakkóban Aleksander Miszalski, a KO jelöltje győzött kihívójával, a balliberális körökhöz közel álló független jelölttel, Lukasz Gibalával szemben. A két jelölt közötti különbség azonban 2,2 százalékot tesz ki, így alacsonyabb az Ipsos által megjelölt statisztikai hibánál, a végeredmény ezért más lehet.

A nyugat-lengyelországi Wroclawban Jacek Sutryk, a KO által támogatott, hivatalban lévő polgármester győzte le Izabela Bodnart, a szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Harmadik Út tömörülés politikusát.

A délkelet-lengyelországi Rzeszówban a várost eddig is irányító Konrad Fiolek, a KO politikusa győzött Waldemar Szumny, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) politikusa felett.

A végeredmények kihirdetését az országos választási bizottság (PKW) legkésőbb keddre tervezi.

A 18 vajdasági székhely közül az április 7-i első fordulóban 9 helyen, köztük Varsóban győzött a KO jelöltje, illetve a KO által támogatott független politikus. Lengyelországban 16 vajdaság van, de 2 vajdaságnak két-két székhelye van, az egyik a választott közgyűlésé, a másik a központi végrehajtó hatalmat helyben képviselő hivatalé.

A lengyel helyhatósági választásokon a polgármesterekről, valamint a háromszintű – községi, járási és vajdasági – önkormányzati szervek képviselőiről döntöttek.

Az első fordulóban a PiS párt a szavazatok 34,3 százalékát kapta, míg a KO a voksok 30,6 százalékát szerezte meg.

Az április 7-i eredmények alapján mind a 16 vajdasági közgyűlésben, valamint a járási és községi közgyűlésekben is eldőlt a mandátumeloszlás. A KO más kormánykoalíciós partnerekkel együtt 11, a PiS pedig legalább 4 vajdaságot irányít majd. Egy vajdaságban nem kizárt egy PiS-többségű koalíció.

A PiS viszont a járási önkormányzatokban szerzett fölényt.