szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Országjárásra indult Orbán Viktor, a Fidesz EP-kampányának első állomásaként egy veszprémi kistelepülésre ment, és éppen egy olyan magtárban szónokolt Brüsszel elfoglalásáról, amely 230 milliós EU-s támogatásból épült. Orbán a helyi gazdák előtt arról beszélt: ő Magyarország első falusi miniszterelnöke.

Európai parlamenti választások
Várható-e politikai fordulat az Európai Parlamentben? Megerősödhet-e a szélsőjobboldal? Ki az úr a magyarországi ellenzéki térfélen? Van-e esélyük a kisebb pártoknak? Június 9-én 21 képviselőt juttathatunk be az uniós törvényhozásba újabb öt évre - a pártok és jelöltek esélyeit és az EP-választások eredményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

Megkezdte a június 9-i európai parlamenti választásra hangoló országjáró kampánykörútját Orbán Viktor, ám mivel a pártelnök-miniszterelnök ezt a lehető legnagyobb titokban tette, már csak az általa a Facebookra feltöltött fotóból derült ki, hol és miért járt hétfőn. 

Orbán Viktor

Országjárás, első állomás. Nemesgörzsöny.

Előzetesen nem közölték, hogy Orbán kampánykörútra indul, így értelemszerűen a helyszínek sem nyilvánosak (a titkolózás nekik előnyös, így nem tudja Orbánt “letámadni” a független sajtó). A hétfői program nem szerepelt az MTI programajánlójában sem, ahol pedig a kormányfő hivatalos programjait feltüntetik.

Orbán Facebook-posztja sem vitte túlzásba az információközlést, mert csak annyit írt: “Országjárás, első állomás. Nemesgörzsöny.” A képen az látszik, hogy egy magtárban egy nagy halom búza (?) előtt szónokol Orbán, néhány tucatnyian köré gyűlve hallgatják. A képfeliratból egyértelmű, hogy 

a kormányfő a Fidesz EP-választási kampánynyitóján bevezetett, “Csak a béke! Csak a Fidesz” szlogennel tudatta: “A kampányt berúgtuk”. 

Később az MTI adott ki a Miniszterelnökségtől származó képeket az eseményről:

Orbán Viktor a nemesgörzsönyi magtárban
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Ahogy arról Orbán már korábban is beszélt, a mostani választás célja, “Brüsszel elfoglalása”. A helyszínválasztás ilyen szempontból pikáns, hiszen a 621 lelkes Veszprém megyei Nemesgörzsöny nemcsak 1883-ban épült református templomáról híres. Hanem arról is, hogy 2021-ben Nemesgörzsönyben adtak át a kormány(párt) prominensei egy 100 százalékban, mintegy 230 millió forintnyi EU-s támogatásból épült “agrárlogisztikai centrumot”, ami valójában egy magtár – és Orbán Viktor éppen ebben szónokolva beszél Brüsszel “elfoglalásáról”. 

Elöl a gazdák, középen Orbán, háttérben a búza
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Arról, hogy Orbán miként határozta meg a júniusi EP-választás tétjét és mit mondott még a kampánynyitón Brüsszelről, itt írtunk részletesen:

Orbán Viktor: „Brüsszel a tűzzel játszik, amit csinál, az maga az istenkísértés”

A miniszterelnök a Millenárison ismertette a Fidesz választási manifesztumát. Nem beszélt hosszan, újdonságot sem mondott. Nem is voltak rá sokan kíváncsiak.

Később Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nemesgörzsönyi magtárban Orbán Viktor több mint száz környékbeli gazda előtt beszélt arról, hogy a magyar gazdák ma jóval erősebbek, mint korábban. “Mi ezt folytatni fogjuk, ránk lehet számítani” – fogalmazott Orbán, megjegyezve:

ő Magyarország első falusi miniszterelnöke.

Kitől várjon a magyar gazdatársadalom, a magyar vidék, a magyar falu segítséget, ha nem a közülük jövő miniszterelnöktől – tette fel a kérdést. Beszélt arról is, hogy a mezőgazdasági árak összeomlottak, mégpedig Brüsszel elhibázott döntései miatt, és ezt úgy lehet orvosolni, hogy új vezetőket választunk az Európai Unió élére. A gazdák szavazataiért cserébe azt ígérte, ha most nem is könnyű a helyzet, “rendbe fogjuk hozni a dolgokat, és a gazdavilág meg fogja találni a számítását”.