:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 22. 14:38

Felhagyhat a facebookozással a holland kormány

Nyár előtt leállíthatja az általa kezelt Facebook-oldalakat a holland kormány, miután a helyi adatvédelmi hatóság aggódik a felhasználói adatok felhasználása miatt.

A holland kormány kilátásba helyezte a Facebook közösségi oldal használatának mellőzését, miután a helyi adatvédelmi hatóság felhívta a figyelmet a Meta által birtokolt platform adatvédelmi kockázataira. A holland adatvédelmi hatóság (DPA) közleményében azt tanácsolta a belügyminisztériumnak, hogy ne használja a Facebook oldalakat az állampolgárokkal való kommunikációra, amíg nem tisztázott, hogy a platform üzemeltetői miként használják fel a kormányzati oldalakkal interaktáló felhasználók személyes adatait.

A holland adatvédelmi szervet az aggasztja, hogy a felhasználói adatok „megosztásra kerülnek a kormányzati szervekkel a Meta platformján, és továbbra is biztonsági problémák, megfigyelés vagy az amerikai szövetségi ügynökségek általi hozzáférés tárgyát képezhetik”. A hatóság szerint a Facebook-oldalakon történő adatkezelésnek "áttekintőbbnek" kell lennie, és a kormány számára "nagyobb átláthatóságot" kellene biztosítaniuk a platform üzemeltetőinek. Az adatvédelmi hatóság korábbi értékelése egy sor jelentős adatvédelmi kockázatot azonosított a kormány számára a Facebook-oldalak használata során.

holland

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Alexandra van Huffelen holland digitalizációs miniszter szeretné, ha a Meta a lehető leghamarabb, de legkésőbb a nyár előtt eloszlatná az aggodalmakat, máskülönben a kormány az adatvédelmi hatóság tanácsával összhangban kénytelen lesz felhagyni az eddig létrehozott és használt Facebook-oldalain végzett tevékenységekkel.

A Meta szóvivője közölte, hogy a cég alapvetően nem ért egyet az értékeléssel, ami téves és félrevezető képet ad a termékei működésével kapcsolatban. A közösségi óriás a helyi törvényeknek megfelelően üzemel az egyes régiókban, és együttműködik a kormányzatokkal annak érdekében, hogy biztonságosan használhassák a közösségi médiát az emberekkel való kommunikációra - védte magát.

A Metára nézve kellemetlen DPA ajánlás az európai szabályozó hatóságok és a techcég közti növekvő bizalmatlanság és feszültség újabb példája. A holland miniszter a tervek szerint ismét egyeztetni fog arról a Metával, hogyan kívánja majd a cég enyhíteni az aggodalmakat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.