Vesztegetés miatt ítélték el az Amnesty International Magyarország vezetőjének testvérét

Vágólapra másolva!
Egy nemierőszak-ügy áldozatát akarta néhány évvel ezelőtt lefizetni és hamis vallomásra rávenni Vig Mór, hogy ezzel mentse a bűncselekménnyel gyanúsított ügyfelét – írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az ügyben jogerős ítélet született, az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Vig Mórt százmilliós számlagyár irányítása miatt vette őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Vig Mórról tudni kell, hogy az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére. Utóbbi régi szereplője a Soros-hálózatnak. Dolgozott a Magyar Helsinki Bizottságnál és a Soros-alapítványnak nevezett Open Society Foundationsnél is.

A bírósági határozatokból kiderül, hogy a történet szálai egészen 2016-ig vezethetők vissza,

amikor a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon (mai nevén Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság) eljárás indult szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt egy férfi ellen, akinek védelmét Vig Mór látta el. A nemi erőszak ügyében a sértettet tanúként hallgatták ki. A rendőrség épülete előtt Vig Mór

ajánlatot tett az áldozatnak és barátjának, hogy ad nekik 400 ezer forintot, amennyiben a hölgy visszavonja terhelő tanúvallomását

és a következő kihallgatásán már azt állítja: önként ment bele a szexuális együttlétbe.

Vig Mórt százmilliós számlagyár irányítása miatt vette őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Forrás: Facebook/NAV

Ezt követően az Amnesty-vezér testvére többször kereste telefonon az érintetteket, majd megbeszélték, hogy egy gyorsétteremben találkoznak. A találkozón Vig felajánlotta, hogy 400 ezer forintot ad a nőnek és barátjának, amennyiben előbbi azt mondja a rendőröknek, hogy nem történt nemi erőszak. Az ajánlatot azonban egyik tanú sem fogadta el.

Jogerősen elítélték

A végső, jogerős döntést 2022. január 25-én a Kúria hozta meg, amely vesztegetés bírósági bűntette miatt mondta ki bűnösnek, és egy év börtönbüntetésre ítélte Vig Mórt.

A szabadságvesztés végrehajtását kettő év próbaidőre felfüggesztették.

Viggel szemben 300 ezer forintig terjedően vagyonelkobzást is elrendeltek, illetve öt évre eltiltották az ügyvédi foglalkozástól is. Viget a jogerős ítélete miatt eltiltották az ügyvédi praxisától is.

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója Forrás: YouTube/Hír TV

Sok száz milliós számlagyár

A jogász nevét egy novemberi adóhatósági razzia kapcsán ismerhette meg a közvélemény.

A házkutatások után az adóhatóság több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával csapott le rá.

Nem sokkal később az is kiderült, hogy Vig egy jelenleg is körözött bűnöző társaságában vehetett részt egy nemzetközi csalássorozatban.

A Magyar Nemzet mindezek mellett arról is beszámolt, hogy Büro Cégkezelő Kft. néven egy cégtemetőként is működő szolgáltató köthető Vig Mórhoz, amely a II. kerületi Keleti Károly utca egyik földszinti üzlethelyiségébe van bejegyezve, és Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmasának egyik vállalkozása is a szolgáltatóhoz került.