szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokan egy eszpresszót lassabban isznak meg: egy „speedrunner” állítólag több mint 100 ezer próbálkozást követően gyorsabban teljesítette a Doom 2 első szintjét, mint az eddigi, 26 évvel ezelőtti rekordtartó.

A Doom 2 első pályája rendkívül rövid – egy kezdő gyakorlás nélkül nagyjából 2 perc alatt tudja teljesíteni, de egyesek (az úgynevezett „speedrunnerek”) konkrétan versenyt űznek abból, ki tudja a lehető leggyorsabban abszolválni.

Thomas Pilger 1998-ban állította fel az 5 másodperces rekordot, ami annyira erős eredménynek bizonyult, hogy évtizedeken át nem sikerült megdönteni. (A pontos mérés szerint 5.97 másodperc volt az eredménye, ám a Doom csak egész másodperceket számol.)

Több mint 40 éves, magyar fejlesztésű számítógépre írták meg Doomot és más legendás játékokat

A Neumann Társaság pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai.

Rövid pálya ide vagy oda, egy ponton túl már fizikailag is nehéz megdönteni egy ilyen rekordot, lévén – a játék sajátosságaiból, a pálya hosszából és egyéb tényezőkből fakadóan – nem igazán van tere a fejlődésnek.

Így aztán tényleg minden mozdulatot tökéletesre kell csiszolni – és ez egy 4shockblast nevű speedrunnernek sikerült, írja a Kotaku. Az új rekord 4 másodperc (pontosan: 4,97), állítólag több mint 100 ezer (!) próbálkozás után.

No Title

Map name: Entryway Map author: id Software I had too much to write about this run. Check the comments on DSDA: https://dsdarchive.com/files/demos/doom2/88132/pa01-497.zip. :^) Thanks to Dastan for the 5.14 and depr4vity for paving the way to 4 with the nomo. Also, to my chat for watching this awful grind for some reason.

Már csak egyetlen kérdés maradt: vajon lehet még ennél tökéletesebben teljesíteni ezt a pályát? Ki tudja – lehet, hogy újabb 26 év múlva valakinek ez is sikerül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.