Tetszett a cikk?

A választási irodához fordult egy halásztelki család, mert a júniusi önkormányzati és EP-választásról kiértesítették 2017-ben elhunyt rokonukat is. Ráadásul az 1980-as években külföldre távozó szomszédjuk is kapott választási küldeményt, aki 116 éves lenne. A választási iroda szerint a belügy hibás nyilvántartása miatt csúszott be a dupla baki.

Önkormányzati választások
Marad-e Budapest főpolgármestere Karácsony Gergely? Melyik városokban lehet esélye az ellenzéknek? Megrengethetik-e a közéleti botrányok a Fidesz helyi bástyáit? Június 9-én kiderül - kövesse velünk a 2024-es önkormányzati választások legfontosabb híreit!
Friss cikkek a témában

Tájékoztatást szeretnék kérni, hogy mégis milyen adatbázis alapján dolgoznak és hogyan fordulhat az elő, hogy 7 éve halott nagymamám kapott választási értesítőt? A neve (…) , férjezett neve (…) 2017. januárjában hunyt el, erről a halotti anyakönyvi kivonatot csatoltan küldöm – ezzel a levéllel fordult a Nemzeti Választási Irodához egy olvasónk, miután elhunyt rokonuknak is kipostázták a hivatalos értesítőt arról, hogy felvették a szavazóköri névjegyzékbe, illetve hol és hogyan szavazhat június 9-én. Nemcsak panaszát, de az ezt alátámasztó dokumentumokat és a sérelmezett értesítőt is eljuttatta lapunkhoz.

Hogy a helyzet még furcsább legyen, a szomszédjukban is hasonló meglepetést okozott, hogy itt pedig egy 1908-ban született férfit értesítették a közelgő európai parlamenti és önkormányzati voksolásról, aki még az 1980-as években egy másik országba költözött. Vagyis nemcsak évtizedek óta nem lakik már ezen a címen, de – ha még életben lenne – akkor betöltötte volna a 116. életévét. Ráadásul mindketten bolgár származásúak voltak, a nagymama bolgár állampolgárként élt Magyarországon, de így is szavazati joga volt az önkormányzati választásokon.

A Nemzeti Választási Irodához címzett kérdésére alig egy nap meg is érkezett a válasz, miszerint az adatok a Belügyminisztérium által vezetett személyi adat- és lakcímnyilvánításban szerepeltek hibásan. Mivel „az értesítők és a szavazóköri névjegyzék adattartalmát a Nemzeti Választási Iroda ez alapján állítja össze”, ők automatikusan küldték a kötelező postát – derül ki a Választási Információs Szolgálat tájékoztatásából. „A körülmények orvoslása érdekében felvettük a kapcsolatot a Belügyminisztérium munkatársaival, hogy további kellemetlenség ne érje Önöket”, ennek „eredményeképpen azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mindkét ügyben pontosítani fogják a nyilvántartásukat” – közölték.

A Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság Személyi Nyilvántartási és Igazgatási Főosztálya szintén az államigazgatástól szokatlan gyorsasággal válaszolt a hozzájuk is eljuttatott panaszra: törölték a helytelen adatokat a nyilvántartásból.

A panaszos ugyanakkor továbbra sem érti, hogyan bukkant fel váratlanul a nagymama a választói adatbázisban ennyi évvel a halála után. Ugyanis elmondása szerint eddig egyszer sem fordult elő, hogy az elhunyt rokont bármelyik bármelyik választásra meginvitálták volna, vagy a belügyi – ezek szerint hibás – adatok alapján más szervezet kereste volna.

2024-ben, a digitális adatbázisok korában mégis hogyan történt pont most ez, ráadásul rögtön duplán, a szomszédban is? – tette fel a kérdést.

„Több mint aggasztó, hogy a Belügyminisztérium ilyen pontatlanul vezeti az állampolgárok adatait, amit aztán egy az egyben átvesz a Nemzeti Választási Iroda. Miközben a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó bekezdése szerint az iroda feladata, hogy ’a központi névjegyzék adatait folyamatosan frissíti’” – kommentálta az esetet Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság szocialista delegáltja.

Szerinte „kár, hogy a szavazóköri névjegyzéket a szavazást követően meg kell semmisíteni, érdekes lenne visszanézni, hogy például a 2019-es önkormányzati és EP képviselők választáson mi történt a már ezt megelőzően elhunyt nagymama szavazataival, azaz történt-e visszaélés, bűncselekmény.” Litresits András jelezte, tájékoztatást fog azért kérni az NVI elnökétől arról, hogy 2019-ben mi lett a 2017-ben elhunyt nagymama választási értesítőjének postai sorsa az irattári adatok alapján.

(képünk illusztráció)