szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Simonka György után egy újabb korábbi polgármester térne vissza a Békés megyei falu élére.

Önkormányzati választások
Marad-e Budapest főpolgármestere Karácsony Gergely? Melyik városokban lehet esélye az ellenzéknek? Megrengethetik-e a közéleti botrányok a Fidesz helyi bástyáit? Június 9-én kiderül - kövesse velünk a 2024-es önkormányzati választások legfontosabb híreit!
Friss cikkek a témában

Bejelentkezett a polgármesteri posztra, egyben Simonka György ellenfelének Szabó Miklós, aki 1990 és 2006 között már vezette Pusztaottlakát – értesült a Magyar Narancs. Éppen Simonka György váltotta 2006-ban Szabót, majd 2014-ig ő volt a falu polgármestere.

Egy ideig úgy nézett ki, hogy Simonka egyedül indulhat a Békés megyei falu polgármester-választásán, ugyanis a jelenlegi fideszes polgármester, Pál-Árgyelán Elvira visszalépett. Ezen aztán annyira felhúzta magát egy helyi nő, hogy Magyar Péter országjárásán bejelentette, elindul Simonka ellen.

Szabó Miklós a lakosság felkérésére, valamint két egyesület nem hivatalos támogatását élvezve döntött úgy, hogy elindul az önkormányzati választáson. Arról is beszélt a lapnak, hogy semmiképp sem szerette volna, ha Simonka kihívó nélkül marad, majd hozzátette, hogy a Magyar-féle eseményen bejelentkező Kocsis Violettát nem ismeri.

Volnának itt feladatok, másrészt le akarom törni Simonka szarvát

– foglalta össze indulása legfőbb indokait Szabó Miklós, aki szerint több esély lenne Simonka legyőzésére, ha egy közös jelölt állna ki ellene, ezért egyeztetni fog Kocsis Violettával, és reméli, mindkettejüknek megfelelő egyezségre tudnak jutni, hogy június 9. után ne Simonka Györgynek hívják a viharsarki falu első emberét.

Simonka és 32 társa ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt 2019-ben emeltek vádat, majd egy évre rá kezdődött el az ügy tárgyalása. Összesen 1,4 milliárd forint kárt okozhattak, viszont az azóta eltelt időben a legfontosabb tanúkat még nem hallgatta meg a bíróság. Az ügy kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy 2024 februárjában, mivel változás volt az ügyet vezető büntetőtanácsban, másodjára is elölről kellett kezdeni Simonka György korrupciós ügyének tárgyalását. 2022-ben egyszer már elölről kezdték a tárgyalást, akkor is azért, mert lecserélték a tanácsvezető bírót. Az ügy azért érdekes, mert ha Simonka júniusban nyer, de jogerősen szabadságvesztésre ítélik, akkor elveszti polgármesteri tisztségét.

Nyitóképünkön Simonka György látható.