Itt az MNB döntése az alapkamatról

ma 14:18
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Hiába lassított az MNB, az alapkamat nem lett kisebb / Illusztráció: MTVA/Bizományosi: Róka László

Hiába lassított az MNB, az alapkamat nem lett kisebb / Illusztráció: MTVA/Bizományosi: Róka László

Holnaptól már csak 7,75 százalékos az alapkamat, de az MNB az előző hónapi egy százalékpont felére mérsékelte a kamatvágást. A szakértők szerint az év közepéig 6,5-7 százalékra süllyedhet az irányadó ráta, ez pedig a hitelek kamataira is hatással lesz.

A várakozásoknak megfelelően döntött keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, és fél százalékponttal 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az egynapos jegybanki betét kamata 6,75 százalékra ment le, az egynapos fedezett hitelé pedig 8,75 százalékos lett.

A kamatvágást több tényező is indokolta, egyrészt az infláció meredek ütemben csökkent az elmúlt hónapokban, márciusban már csupán 3,6 százalékos volt, és bár a második félévben valamivel gyorsabb drágulásra számítanak a szakértők, még a mostani alapkamat is bőven reálkamatot jelent. Az MNB éves átlagban 3,5–5 százalékos inflációra számít az idén, vagyis ha kedvezően alakulnak a folyamatok, már az idén visszatérhet az áremelkedés üteme a jegybank 2–4 százalékos célsávjába.

Márciusban még egy százalékponttal csökkent az alapkamat, de Virág Barnabás alelnök már akkor jelezte, hogy a második negyedévben kisebb kamatválságokkal folytatódik a lazítás. A külső tényezők közül azóta a geopolitikai helyzet romlott, miután Irán megtámadta Izraelt, és ez a kőolaj árára is hat, emelkedhetnek az üzemanyagárak. Az Egyesült Államokból érkező makroadatok hatására még későbbre tolódott és kisebb lehet a Fed első kamatvágásának várható időpontja. Ennek nyomán a feltörekvő piacok kockázati megítélése is romlott, emiatt sem vártak nagyobb mértékű kamatvágást a szakértők.

A magyarországi kamatcsökkentés legnagyobb nyertesei a banki adósok lesznek, de eltérő mértékben és időben érezhetik ennek hatását a hitelek kamataiban. A vállalkozások számára már áprilisban véget ért kamatstop, így ők a BUBOR-hoz (bankközi kamatláb) igazodva fizetik tovább a hiteleiket, a BUBOR pedig az alapkamattal együtt csökken.

A háztartások jelzáloghiteleinek kamatstopját várhatóan az év végéig meghosszabbítják, így őket egyelőre nem érintik a kamatvágások, de a befagyasztás idején érvényes buborhoz, amely a három hónapos kamatperiódusú kölcsönöknél 2,02, a 12 hónapos kamatperiódusúaknál pedig 2,4 százalékos volt.

A kamatvágásnak lehet némi hatása a többi lakossági hitelre. A jegybanki kamat befolyásolja a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek referenciakamatául szolgáló BIRS mutatókat, bár ezek az értékek jellemzően csak lassabban követik az alapkamatot, az elmúlt egy hónapban pedig ellentétesen mozogtak, csaknem egy százalékkal emelkedtek. Így a lakáshitel felvételén gondolkodók néhány hónapon belül aligha számolhatnak a jelenleginél alacsonyabb kamatokkal.

A fogyasztási hiteleknél a kamatok mérséklődése folyamatos volt az elmúlt hónapokban, aminek hatására a Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorában már 12-13 százalékos THM-mel (teljes hiteldíj mutató) is találhatnak ilyen hitelt az ügyfelek.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

bank360

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

bank360 MNB ALAPKAMAT bankok