Az MSI RadiX AXE6600 tesztje – router, játékosoknak

Az MSI is bejelentkezett a gamer routerek piacára, fő ajánlatuk egy Wi-Fi 6E kompatibilis modell.

Bevezető, külső

Aki elég idős, az még emlékszik azokra az időkre, mikor a hálózati eszközök csak a hálózattal foglalkozó szakembereket érdekelték. Minél több, minél gyorsabb port, a legújabb hálózati szabványokkal való kompatibilitás, hibáktól mentes, gyakran frissített firmware voltak a legfontosabb szempontok. Aztán az otthoni LAN és WLAN elterjedésével előtérbe kerültek a dizájn, a könnyű, sokszor telefonos, varázsló alapú beállítás, a leegyszerűsített kezelőfelület, na és persze a „gamer” funkciók, melyek között a kötelező ARGB LED-eknél azért hasznosabb szolgáltatásokat is találunk, így például intelligens QoS motort.


[+]

Az MSI, mely nem éppen hálózati eszközeiről ismert (pedig nem ma kezdték az ipart) tavaly léptek be a gamer hálózati eszközök világába a RadiX termékcsaláddal, melynek csúcsát ebben a pillanatban a 140 000 forintos, AXE6600 nevű, Wi-Fi 6E kompatibilis router képviseli. Tesztünket a router mellett egy MSI AXE5400 USB adapter segítette, mely asztali gépre és notebookra is elhozhatja a Wi-Fi 6E előnyeit.

Hirdetés

Külső

Ahogy az egy magára valamit is adó gamer routertől elvárható, a RadiX AXE6600 sem próbál meg a háttérben maradni, hanem arra kér minket, hogy az asztalra, polcra téve engedjük, hogy hozzájáruljon a szoba „számítógépbarlang” hangulatához. Ennek fő eleme a hat darab fix csatlakozású antennába, illetve a fedlapi logóba integrált ARGB világítás, mely az MSI centeren keresztül természetesen összhangba hozható számítógépünk egyéb alkatrészeivel.


[+]

A formaterv unalmasnak nem nevezhető, egy sokféle éllel, hajlított felülettel körbezárt, de alapvetően lapos dobozba került a hardver, melyen különböző, félig rejtett szellőzőnyílások gondoskodnak a belső elemek friss levegővel való ellátásáról. A készülék befoglaló mérete 338 x 224 x 198 mm, tehát viszonylag széles, ezt érdemes figyelembe venni, amikor helyet keresünk neki, és hát hiába alacsony maga a doboz, ha az antennák minden oldalon felfelé állnak, további centimétereket követelve maguknak. A burkolat maga sötétszürke és fekete műanyag, a hátsó traktuson egy sorban a három gombból álló kezelőpanellel és a visszajelző LED-ekkel. A három gomb segítségével egyébként olyan alapfunkciók érhetőek el, mint maguknak a visszajelző LED-eknek a lekapcsolása, a Wi-Fi ki- és bekapcsolása, na és a WPS.


[+]

A készülék alján további szellőzőnyílások, illetve a függőleges felszerelést lehetővé tévő kulcsfuratok találhatók a kötelező termékadatlappal együtt, melyen ott az alapértelmezett felhasználónév/jelszó páros, valamint a mobiltelefonos beállítást megkönnyítő QR kód. Csatlakozók kizárólag a hátoldalon vannak, a tápkonnektor mellett egy USB 3.2 Gen 1 port, illetve 5 darab RJ45-ös interfész található itt. Az utóbbiak közül kettő kombinált WAN/LAN funkciójú, és ezek közül az egyik 2.5GbE sebességű – a többiek valamennyien a standard 1 Gbps-os sávszélességet nyújtják.

Hardver

A beépített hardverről az MSI nem sokat árul el, de pár információ azért kinyomozható. A rendszerchip minden bizonnyal a Qualcomm IPQ6018, négy maggal és 1,8 GHz-es órajellel – ezt 256 MB flash memória és 512 MB DDR4 RAM egészíti ki. Az IPQ6018 mellett valószínűleg a QCN9074 vagy 9024 Wi-Fi 6E adapter és a QCA8075 Ethernet adapter teljesít szolgálatot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Előzmények

Hirdetés