Nem indít polgármesterjelöltet a DK Kovács Gergelyre

2024.04.23. 15:31
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint valótlanságok és féligazságok keringenek a nyilvánosságban a XII. kerületi önkormányzati jelöltállítással kapcsolatban, ezért a párt négy pontban tette közzé a tényeket.

Mint azt az Index is megírta, a XII. kerületi Kutyapárt hétfőn egy Facebook-posztban számolt be arról, hogy „az Élő Norbert-féle hegyvidéki DK bejelentette a jelöltjeit az összes olyan egyéni választókörzetben, ahol kutyapártos jelölt indul”.

Külön figyeltek rá, hogy egyértelművé tegyék, az akció az ellen a csapat ellen irányul, aki megnyerte az előválasztást, hiszen a Momentumnak jutó két körzetben nem állítanak jelöltet. Gondolom, ezzel is ki akarták fejezni a tiszteletüket az iránt a nagyjából 6000 kerületi iránt, akik szavaztak az előválasztáson

– emlékeztetett a Kutyapárt a szavazásra, amelyet április 8. és 14. között tartottak, és amelyet Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke nyert meg. Megjegyezték azt is, hogy a DK-s Élő Norbertet egyébként hívták, hogy vegyen részt az előválasztáson, de ezen nem akarta megméretni magát.

A DK közleményben most arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kutyapárt posztja több téves információt is tartalmaz, a tények az alábbiak:

  1. A DK nem állított polgármesterjelöltet a kerületben, vagyis az a hír, hogy a DK „az előválasztás ellenére ráindított a kutyapárti jelöltre”, nem igaz. „Nem terveztünk polgármester-jelöltet állítani és nem is fogunk. Ezért nem csatlakoztunk saját jelölttel az előválasztáshoz sem.”
  2. A DK jelöltjei viszont valóban indulnak a kerület egyéni körzeteiben önkormányzati képviselőjelöltként. Közös többpárti jelöltet kiválasztani vagy tárgyalással, vagy előválasztással lehet. A kerületben ilyen tárgyalások nem folytak a DK és a Kutyapárt között, és képviselőjelölti előválasztások sem voltak. Ezért a DK szövetségeseivel együtt természetesen jelölteket állít. Ez sem „ráindulás”, hiszen nem született semmilyen megállapodás, ami ezt kizárná.
  3. „A Momentum és a Kutyapárt valóban kötött egy kétpárti paktumot a körzetek felosztásáról, de ennek a DK és a többi ellenzéki párt nem volt részese, erről csak a sajtóból szereztünk tudomást.”
  4. „A Kutyapárt az I., a III. és a VII. kerületben valóban ráindul az öt éve győztes, azóta hivatalban lévő ellenzéki polgármesterekre, veszélyeztetve a győzelmüket. Ez csak a Fidesznek jó.”