Drámai szétlövésben veszítettük el veretlenségünket a női hoki vb-n

2024.04.24. 15:15
A magyar női jégkorong-válogatott szétlövés után 2–1-re kikapott Norvégiától a klagenfurti divízió I/A-világbajnokság harmadik fordulójában szerdán, így hét ponttal várja a pénteki folytatást, csakúgy, mint skandináv legyőzője.

A női összecsapásra a két nemzet férficsapata adott múlt héten alaphangot. A Divízió I/A-s vb-re készülő magyarok kétszer találkoztak Székesfehérváron az elit-vb-re hangoló norvégokkal, és mindkétszer minimális különbséggel (pénteken az Alba Aréna avatóján 2–1-re, majd másnap 3–2-re) győztek.

A női tornán a magyarok és a norvégok is veretlenek voltak a szerdai randevúig. A Pat Cortina szövetségi kapitány által vezetett mieink – akiknek a tornán a feljutás a célja, ehhez első vagy második helyen kellene végezniük – a dél-koreai és a holland együttest egyaránt 2–0-ra múlták felül, miközben szerdai riválisunk viszont pontot azért veszített. A házigazda osztrákok elleni 3–2-es siker után a franciákat csak büntetőpárbajt követően győzték le 4–3-ra a norvégok.

A szerdai mérkőzésen a 35. percig nem esett gól, akkor Norvégia szerzett vezetést Mathea Fischer találatával. A mezőnyfölényben lévő, kapura is veszélyesebb magyarok a rutinos kulcsember, Huszák Alexandra révén az 55. percben egyenlítettek. Mivel több gól nem esett a rendes játékidőben – a hajrában a magyarok sikerrel védekeztek ki egy emberhátrányt –, jöhetett a hosszabbítás. 

A túlórában nem született döntés, amely így a szétlövésre maradt. Az első öt kör után 1–1-re álltak a felek, magyar részről egyedül Pázmándi Zsófia volt eredményes. A párviadal végül a nyolcadik párban dőlt el, amikor újabb norvég játékos volt sikeres.

A szerdai fellépést követően a magyarok pénteken a házigazda osztrák, míg szombaton a francia együttessel találkoznak. A tornáról az első két helyezett jut fel az elitbe – a jövő évi vb-t Ceske Budejovicében rendezik –, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

Női jégkorong, Divízió I/A világbajnokság, 3. forduló:

  • Norvégia–Magyarország 2–1 (0–0, 1–0, 0–1, 0–0, 1–0) – szétlövés után
  • magyar gólszerző: Huszák Alexandra (55.)
  • Hollandia – Dél-koreai Köztársaság 3–1 (1–0, 0–1, 2–0)
  • Franciaország–Ausztria 5–3 (1–1, 1–1, 3–1)

Az állás: 1. Norvégia 7 pont, 2. Franciaország 7 (13–8), 3. Magyarország 7 (5–2), 4. Ausztria 3 (11–8), 5. Hollandia 3 (11–8), 6. Dél-koreai Köztársaság 0