Marozsán Fábián tizenegy szettlabdát hárított, majd továbbjutott Madridban

GettyImages-2149135707
2024.04.24. 18:34
A madridi ezres kategóriájú salakpályás tenisztornán Marozsán Fábián két szettben legyőzte az orosz Aszlan Karacevet, és továbbjutott a második fordulóba. A világranglistán 37. magyar teniszező az első szettben vert helyzetből, 11 szettlabdát hárítva állt fel.

Szempontjából a szezon első salakpályás mestertornáján lépett pályára Marozsán Fábián, hazánk első számú teniszezője, aki a múlt héten nyolcaddöntőig jutott a barcelonai 500-as tornán, ott viszont vereséget szenvedett argentin riválisától. A 24 éves magyar teniszező akkor úgy nyilatkozott, rendkívül fájdalmas számára a vereség, mivel az első szettben még nagyon jól játszott, de előre tekint, és a madridi torna előtti napokban inkább az erőnlétre fektette a hangsúlyt. 

A madridi mestertornán Marozsán nem volt kiemelt, így már az első fordulóban pályára kellett lépnie, ellenfele pedig az az Aszlan Karacev volt, aki sérülés miatt január óta nem játszott, tavaly viszont elődöntőig jutott a spanyol fővárosban. 

A két teniszező korábban még sosem találkozott egymással. Az adogatást Marozsán kezdte, majd rögtön az első Karacev-szervagémben három bréklehetőséghez jutott a magyar teniszező. Az orosz viszont koncentrált maradt és hárította a fogadóelőnyöket. 3:2-es Marozsán vezetésnél újra előtte adódott lehetőség, hogy előnybe kerüljön, de kihasználnia ezt nem sikerült, majd váratlanul semmire elbukta adogatását.

Ekkor Karacev a szettért szervált, összesen hét játszmalabdája volt, de egyiket sem sikerült kihasználnia, elképesztő energiákat mozgosítva szettben maradt a magyar teniszező.

A hét nyert pontig tartó rövidítésben megint az orosz akarata érvényesült, 6–2-re is vezetett, ezt követően viszont Marozsán hat pontot nyert zsinórban, kihasználta első szettlabdáját, és előnybe került.

Második szett 5:5-ig fej-fej mellett haladtak a felek, olyannyira, hogy még bréklehetőség sem adódott, de a lehető legjobb pillanatban megremegett az orosz. Karacev első szervái nem jöttek be, Marozsán agresszívan fogadott, leütve riválisát a pályáról, és vesztett pont nélkül három bréklabdához jutott. Ekkor Karacev kettős hibát ütött, elbukta a gémet, majd Marozsán a mérkőzését szervált.

Ezt abszolválnia ugyan nem sikerült, de a rövidítésben nem kérdezett a magyar: 7–2-re húzta be a tiebréket, egyúttal megnyerte két szettben a mérkőzést. Hazánk első számú teniszezője győzelemmel kezdett a spanyol fővárosban, a második fordulóban pedig a torna 21. kiemeltje, Francisco Cerundo lesz az ellenfele, akit januárban három szettben győzött le az Australian Openen.

ATP 1000, MADRID, 1. FORDULÓ

  • Marozsán Fábián – Aszlan Karacev 7:6 (8–6), 7:6 (7–2)

(Borítókép: Getty Images)