Sulyok Tamás hamarosan találkozik Ferenc pápával

2024.04.24. 19:21
A magyar köztársasági elnök folytatja a Novák Katalin által az elmúlt két évben kitaposott utat, és a tavaly augusztusi találkozó után április 25-én meglátogatja az egyházfőt. Az eddigi minta alapján a magyar államfő és a pápa találkozásai minden év áprilisában és augusztusában történtek, de hogy most miről lesz szó, az egyelőre nem ismert.

Sulyok Tamás köztársasági elnök közösségi oldalán osztotta meg, hogy április 25-én – szinte napra pontosan két hónappal a megválasztása után – látogatást tesz Ferenc pápánál.

Addig is Sárkányölő Szent György napján – vagyis 24-én – névnapi jókívánságát fejezte ki a pápának, aki Jorge Mario Bergoglio néven látta meg a napvilágot. 

Sulyok látogatása a Szentatyánál egészen gyorsnak tűnhet – mint ahogy megválasztása és beiktatása is csupán néhány napot vett igénybe –, hiszen Novák Katalinnak majdnem négy hónapot kellett várnia köztársasági elnökként, hogy találkozhasson Ferenc pápával – miközben miniszterként már előtte is találkozott az egyházi vezetővel. Akkor invitálta meg a pápát Magyarországra, amely látogatásra 2023 tavaszán kerítettek sort, majd még azév augusztusában ismét a Vatikánba utazott Novák, hogy a háborúról, a gyermekek és a családok védelméről beszéljenek.

Így tehát két éve megfigyelhető egy rendszer a magyar államfő és a katolikus egyház vezetőjének találkozásaiban: minden év áprilisában és augusztusában ülnek össze, hogy megvitassák az aktualitásokat.

Ilyen ajándékokkal érkezik az államfő

A Blikk megtudta, hogy Sulyok Tamás három ajándékkal is készül Ferenc pápa számára, amelyeket különleges díszdobozban szállítanak majd, nehogy megsérüljenek. Ezek a következők:

  • Az első a középkori magyar történelmet és szent királyainkat bemutató Képes Krónika díszmásolati példánya.
  • A második egy matyó hímzéssel ellátott, hófehér alapú, arany mintázatú oltárterítő.
  • De az ajándékok között szerepel egy, a feltámadás, az újjászületés és a termékenység szimbólumaként számon tartott húsvéti hímes tojás is.

A lap szerint az államfő állítólag másfél órát tölt majd az egyházi vezetővel, és családját is magával viszi az utazásra, ám az audienciára már nem. Emellett az is kiderült, hogy együtt fogadják majd a Nemzeti Zarándoklat magyar tagjait.